Σχετικά με τις εκλογές τις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας

Τελευταία ενημέρωση: 2020-09-29, 13:11:27
Σχετικά με τις εκλογές τις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας

Του Δημήτρη Κανελλή,

μέλους του απερχόμενου ΔΣ του ΕΣΒ

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου & Ν. Ιωνίας είναι ένας από τους σημαντικότερους και ιστορικότερους επαγγελματικούς συλλόγους της πόλης. Ο ρόλος του λοιπόν στα εμπορικά θέματα αλλά και σε ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη κατ’ επέκταση και το εμπόριο οφείλει να είναι αναβαθμισμένος.

Ειδικά την περίοδο που διανύουμε ο ΕΣΒ θα έπρεπε να έχει καταφέρει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων ώστε να είναι μέλη του και να συμμετέχουν στις διαδικασίες του.

Η περίοδος που διανύουμε είναι τέτοια ώστε κάθε χρονιά είναι χειρότερη και πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Εκτός από την δύσκολη οικονομική συγκυρία, την εξοντωτική φορολογία, την πτώση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού, τις ασήκωτες οικονομικές υποχρεώσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κάθε έμπορος, τα αυξανόμενα λουκέτα σε καταστήματα σε μεγάλους και μικρούς δρόμους, πλέον ως έμποροι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις από την ύπαρξη αλλά και την αντιμετώπιση του COVID 19.

Δυστυχώς όμως σε αυτή τη συγκυρία ο ΕΣΒ δεν εκπληρώνει το ρόλο αυτό. Οι τελευταίες διοικήσεις με μια σειρά από χειρισμούς τείνουν να μετατρέψουν τον ΕΣΒ από Σύλλογο σε Μονό-λογο και δυστυχώς τους εμπόρους να μην εμπνέονται. Και η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της:

  • Σε σχέση με τους ενεργούς εμπόρους του Βόλου & της Ν. Ιωνίας τα μέλη του συλλόγου είναι ένα μικρό ποσοστό
  • Οι δράσεις του ΕΣΒ επικεντρώνονται μόνο στο κέντρο, με αποτέλεσμα ακόμα και οι έμποροι κοντά στο κέντρο να αισθάνονται παραμελημένοι, ενώ οι έμποροι περιοχών όμως η Αναλήψεως, η Ν. Δημητριάδα, τα Παλιά, η Ν. Ιωνία κ.α. να αισθάνονται τελείως ξεχασμένοι.
  • Στις συνελεύσεις υπάρχει μηδαμινή συμμετοχή αφού δεν συζητιούνται με ουσιαστικό τρόπο τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου.
  • Ενώ στα ΔΣ όσες φορές επιχειρείτε να προταθεί και μια άλλη άποψη αυτή είτε αγνοείται, είτε αντιμετωπίζεται με απαξιωτικό κι αντιδημοκρατικό τρόπο.
  • Τέλος, και το πιο σημαντικό, είναι ότι δεν έχει γίνει από τη διοίκηση και την πλειοψηφία τα τελευταία χρόνια καμιά προσπάθεια να αυξηθεί η συμμετοχή των εμπόρων. Το μόνο που γίνεται κάθε φορά είναι να εφευρίσκονται μαγικές λύσεις ώστε να παρουσιάζεται μια αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές, «λύσεις» που παραβιάζουν ακόμα και το καταστατικό.

Σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση, η ομάδα στην οποία συμμετείχα «Έμποροι Ενάντια στην Κρίση», έχουμε προσπάθησε 6 χρόνια τώρα, τόσο καταθέτοντας θετικές προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει όσο και διατυπώνοντας διαφωνίες σε πράγματα που είναι σε βάρος τους εμπορικού κόσμου, να συμβάλλει με θετικό τρόπο. Υποστηρίξαμε πως ο μόνος τρόπος να δημιουργηθεί ένα μαζικός και με αυξημένο ειδικό βάρος Εμπορικός Σύλλογος είναι να ακούσει τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου και να λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο.

Όμως με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν ακολουθείται μια δημιουργική κατεύθυνση για το μέλλον του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Ν. Ιωνίας. Για το λόγο επιλέχθηκε ν μην υπάρξει νομιμοποίηση κι αποδοχή αυτού του νοσηρού κλίματος στον ΕΣΒ και συνεπώς μη συμμετοχή στις εκλογές αυτές.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό οι συνάδελφοι έμποροι να συμμετέχουν με την ψήφο τους στις εκλογές του ΕΣΒ. Συμμετοχή στις εκλογές με ψήφο που να καταδικάζει όμως τις πρακτικές των τελευταίων ετών που ακολουθήθηκαν από τη Διοίκηση του ΕΣΒ, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι οι έμποροι θέλουν να υπάρξει αισθητή βελτίωση της κατάστασης του ΕΣΒ. Επίσης είναι σαφές ότι η αποχή και η αδιαφορία δεν βοηθούν στη βελτίωση των πραγμάτων. Συνεπώς είναι σημαντικό ακόμα κι όσοι έχουν κάποιες οφειλές να τις διευθετήσουν προκειμένου να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο και να ασκήσουν.

Εκτίμηση όμως είναι ότι η συμμετοχή στις εκλογές αυτές θα είναι ιδιαίτερα μειωμένη, σε σχέση με τους εκατοντάδες εμπόρους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας κι αυτό δείχνει την αποτυχία των προηγούμενων διοικήσεων.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη διοίκηση και το προεδρείο θα έχει ακόμα μια φορά την ευκαιρία να αποδείξει αν όντως θέλει να προσπαθήσει ουσιαστικά να αλλάξει την κατάσταση αυτή ή απλά θα αναλωθεί σε δηλώσεις στα ΜΜΕ αλλά χωρίς ουσιαστικές πράξεις.

Αναμφίβολα όμως για να υπάρξει αναβάθμιση του ΕΣΒ και ουσιαστική συμμετοχή των εμπόρων σε αυτόν θα πρέπει να δοθεί ουσιαστικό βάρος στα παρακάτω ζητήματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τόσο σημαντικά και μεγάλα προβλήματα της περιόδου

  • Μείωση της φορολογίας των μικρομεσαιών και μικρών επιχειρήσεων. Ειδικά σε μια περίοδο που ο τζίρος έχει καταποντιστεί εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID 19.
  • Επανακατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας για όλες τις Κυριακές. Όχι στην κατάργηση της.
  • Όχι στην απελευθέρωση του ωραρίου που γονατίζει τις τοπικές επιχειρήσεις και ωφελεί μόνο τα πολυκαταστήματα.
  • Να μπει ένας φραγμός στην πολιτική που ακολουθείται και που στόχο έχει να κλείσει τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις και να δώσει κι αυτό το κομμάτι στα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές
  • Ουσιαστική στήριξη και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιουργείται εξαιτίας του COVID 19. Μέτρα ουσιαστικής οικονομικές στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων προκειμένου να κρατηθεί η οικονομία ζωντανή και να μην βυθιστεί ακόμα περισσότερο, με μη αντιστρέψιμες και καταστροφικές συνέπειες.

Αν σε κανένα από τα παραπάνω δεν υπάρξουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις, το βάρος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τους εμπόρους της πόλης μας και τα λουκέτα θα αυξηθούν. Και η όποια επόμενη διοίκηση μπορεί να κάνει και πάλι ένα θετικό απολογισμό ή πραγματικότητα όμως θα την διαψεύδει. Οι μόνοι που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση είναι οι ίδιοι οι έμποροι με τη συμμετοχή τους και τη συλλογική δάση τους.

Η πρόσκληση σε αυτή την κατεύθυνση παραμένει ανοικτή...

* Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο google news για άμεση ενημέρωση.
* Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
9
=