ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι μικροί ήρωες

οι-μικροί-ήρωες-849501

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Τα μικρά παιδάκια, που αποχωρίζονται από το προστατευτικό χεράκι της μανούλας, αναφέρομαι στα πρωτάκια του Δημοτικού, που δίνουν με την άψογη συμπεριφορά τους στην «κοινωνία» των μεγάλων «ανεγκέφαλων» παράδειγμα αξιοπρεπούς συμπεριφοράς. Και τη μασκούλα τους θα φορέσουν και τις αποστάσεις θα κρατήσουν και θ’ ακούσουν με προσοχή τον δάσκαλό τους πάνω στην έδρα. Ούτε επαίνους θα μοιράσουμε, άλλωστε δεν ανήκουμε στην πλευρά των δημοσιογράφων που χτυπούν τα πλήκτρα του κομπιούτερ και «γαία πυρί μιχθήτω». Α! να και δοθείσης της ευκαιρίας για φωτιές αναφέρομαι στον «κύριο» που έκανε συνταρακτικές δηλώσεις και στάθηκε στο πλευρό των εμπρηστών-μεταναστών της Λέσβου υπερθεματίζοντας ότι και ο ίδιος αν ήταν 16-17 ετών θα είχε την ίδια νοοτροπία με τους εμπρηστές που αλόγιστα πυρπόλησαν την ίδια τους την κατοικία για να ξεφύγουν και να βρεθούν ελεύθεροι. Ελεύθεροι να πάνε πού; Για να επεκτείνουν τις εμπρηστικές τους ικανότητες αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες. Ποιες συνέπειες; Της αποπληρωμής της «θεαματικής» αυτής ενέργειας που πληρώνουν οι εχέφρονες συμπολίτες μας καταθέτοντας τον οβολόν τους στην εφορία. Αλήθεια ο εν λόγω κύριος είναι πρόθυμος να συμβάλει στην αποπληρωμή των ζημιών, μιας και έχει ξεφύγει προ πολλού, ευτυχώς, από την ηλικία της εφηβείας; Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερο συμβάν, στη μητέρα-μικρού παιδιού, που σεβόμαστε καθ’ όλα στην οργανική του ανεπάρκεια, που άρχισε να δηλώνει στον εντεταλμένο φύλακα στην είσοδο του σχολείου ότι το παιδί της δεν επιτρέπεται να φορέσει μάσκα και μιλούσε με άνεση όταν ο φακός την αποτύπωνε για να «μοστράρει» στα μεσημβρινά ή βραδινά δελτία ειδήσεων. Προς Θεού μάνα είμαι και εγώ όπως και χιλιάδες ευλογημένες μάνες στην ελληνική επικράτεια αλλά παρακολουθώντας τις έντονες διαμαρτυρίες προφυλάσσοντας το παιδί της από τυχόν ατύχημα όταν φορούσε τη μάσκα. Μου έκανε εντύπωση όμως ότι δεν απαντούσε όταν οι υπεύθυνοι του σχολείου της ζητούσαν, ευλόγως, αν είχε πιστοποιητικό γιατρού που να εξαιρεί το παιδί της από την μάσκα. Εδώ, σιωπή ιχθύος, αποτέλεσμα η εν λόγω κυρία συνετέλεσε να γίνει κατάληψη στο σχολείο.Δεύτερο το κρατούμενο, όπως έκαναν οι παλιοί αλλά ανθρώπινοι μπακάληδες κρατώντας τεφτέρι για τους λογαριασμούς της πελατείας τους.

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα όχι τόσο ακραία – κραυγαλέα που προβληματίζει, όλους μας, στο παρόν και στο μέλλον.

Είπαμε οι Ελληνες (Ελληνάρες σύμφωνα με τη σύγχρονη διάδοση) είμαστε αντιδραστικός λαός με ό,τι αυτό σημαίνει, δεν σκύβουμε το κεφάλι σε κανέναν, κυρίως στους ιθύνοντες της πατρίδας μας κι επειδή οι Τούρκοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, τα αδύνατα σημεία μας, μην ξεχνούμε ότι τα τετρακόσια χρόνια δουλείας δεν σβήνονται εύκολα από την μνήμη των γειτόνων κι όταν έχεις ένα σύγχρονο δικτατορίσκο τύπου Ερντογάν, άντε να βρεις άκρη. Βέβαια ευτυχώς που οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας, βλέποντας την ασύστολή προκλητικότητα των Τούρκων, ύψωσαν ανάστημα, ιδίως η πρόεδρος της Ε.Ε στάθηκε στο πλευρό μας, δεν αναφέρω το γάλλο Πρόεδρο Μακρόν γιατί οι αντιδραστικοί θα ορμήσουν με προτεταμένα στήθη, ότι πληρώθηκε με το παραπάνω γι’ αυτή τη φιλία με ή χωρίς εισαγωγικά. Τρίτο το κρατούμενο.

Κάνοντας τον λογαριασμό το πηλίκον είναι δυσανάγνωστο γιατί δεν συμπίπτει με την επαλήθευση όπως υπαγορεύει η άτεγκτη αριθμητική. Αλήθεια από πού ξεκινήσαμε σήμερα για την αξιοπρεπή στάση των μικρών μαθητών, παράδειγμα προς μίμηση και πού φθάσαμε. Καιρός να σταθούμε αξιοπρεπείς όλοι μας, καλοί και σκάρτοι, να φυλαγόμαστε από την πανδημία, ιδίως εμείς οι ηλικιωμένοι, μήπως, το τονίζω, μήπως τα νεαρά βλαστάρια βγούνε νικητές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου