ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Απάντηση της Ενωσης Αστυνομικών Μαγνησίας σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»

απάντηση-της-ενωσης-αστυνομικών-μαγν-849765

Σε επιστολή προχθές προς την εφημερίδα, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας αναφέρει τα εξής:

«Ανάμεικτα συναισθήματα οργής και αγανάκτησης προκάλεσε στους κόλπους των συναδέλφων μας, υπηρετούντων στον Νομό Μαγνησίας, το σημερινό (σ.σ. 17-9-2020) αναληθές και μη ανταποκρινόμενο στα πραγματικά γεγονότα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Προς αποφυγή παρερμηνειών και με βασικό γνώμονα την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, η δράστιδα παραιτήθηκε από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας το 2013 και η αρχή τέλεσης των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται χρονολογείται το έτος 2016, κάτι που καταφανέστατα μαρτυρά πως όταν και προέβη σε αυτές ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ, ΑΛΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ.

Εχοντας υπόψη και μη λησμονώντας την προσφορά στο τόπο μας της ιστορικής αυτής εφημερίδας, εύλογα γεννούνται σε εμάς τα ακόλουθα ερωτήματα:

Γιατί, σκοπίμως προφανώς και για ποιο λόγο δεν αναφέρεται το επάγγελμα που ασκούσε η εν λόγω τη χρονική περίοδο που έγιναν οι αξιόποινες πράξεις αλλά με χαρακτηριστική ευκολία της προσδίδουμε την ιδιότητα του αστυνομικού, την οποία και με δική της βούληση είχε απωλέσει;

Σαφέστατα και γνωρίζετε πως η πρώτη ματιά του αναγνώστη στο πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας, είναι ικανή από μόνη της να περάσει ένα μήνυμα, ειδικά αν κάποιος δεν μπει στο κόπο να εισέλθει στα ενδότερα αυτής. Επομένως άθελά σας, θέλουμε να πιστεύουμε ή ηθελημένα, περάσατε ένα μήνυμα αναληθές, που στιγματίζει το επάγγελμα μας, προσωπικά εμάς τους ιδίους αλλά και τις οικογένειές μας, σε μια εποχή που τέτοια μηνύματα χαίρουν άκρας προσοχής και χρησιμοποιούνται για εξυπηρέτηση ποικίλων σκοπιμοτήτων. Σε καμία περίπτωση δε, δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε πως αυτή η ψευδής αναφορά έγινε με απώτερο σκοπό και στόχο την πώληση περισσότερων φύλλων της εφημερίδας, μιας και αυτό πρωτίστως δε συνάδει με το λειτούργημα που επιτελείτε και δευτερευόντως δεν είναι συνακόλουθο των χρόνων ύπαρξης του ιστορικού αυτού μέσου ενημέρωσης.

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, ζητούμε να ανακαλέσετε το ατυχές σημερινό σας πρωτοσέλιδο, κάνοντας απλά αυτό που χρόνια υπηρετείτε, σεβόμενοι την ιστορία της εφημερίδας που εργάζεστε και δεν είναι τίποτα άλλο από την αποκατάσταση και μόνο της αλήθειας, σε διαφορετική δε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε διαμέσου του νομικού μας εκπροσώπου».

Απάντηση του «Τ»

Δημοσιεύματα, που αφορούν σε πρόσωπα που κατηγορούνται για πράξεις αξιόποινες, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στην καταγραφή και προβολή τους από τα μέσα ενημέρωσης. Η εφημερίδα υπηρετώντας πιστά το καθήκον αληθείας και ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού, σέβεται απόλυτα το δικαίωμα προστασίας του εκάστοτε κατηγορούμενου, προβάλλοντας μόνον τα πραγματικά περιστατικά που αφορούν στη μεμπτή και αξιόποινη πράξη και αποφεύγοντας κάθε αναφορά σε περαιτέρω στοιχεία που δύνανται να ταυτοποιήσουν αυτόν.

Η γενικόλογη αναφορά στην ιδιότητά του, πχ επαγγελματική, σε καμία περίπτωση δεν τον ταυτοποιεί και δεν παρέχει στο αναγνωστικό κοινό στοιχεία, προσδιοριστικά του προσώπου του.

Επιπλέον, η αναφορά της επαγγελματικής του ταυτότητας, ουδόλως βλάπτει ή δυσφημεί τον ευρύτερο επαγγελματικό κλάδο, στον βαθμό που στο δημοσίευμα δεν καταγράφονται μομφές ή υπαινιγμοί γενικευμένης συμπεριφοράς του κλάδου και δεν δημιουργεί στο κοινό την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά, του συγκεκριμένου προσώπου, αφορά σε συμπεριφορά που συνδέεται με τον επαγγελματικό κλάδο, υπό τη έννοια ότι είναι γενικευμένη, συχνή ή επαναλαμβανόμενη, από πολλούς.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, ουδεμία απαξιωτική μομφή προς το σώμα της ελληνικής αστυνομίας προσάπτεται, ούτε δύναται στο κοινό να δημιουργηθεί η λανθασμένη πεποίθηση ότι αφορά στους αστυνομικούς εν γένει. Είναι ξεκάθαρο και απόλυτα σαφές στον μέσο αναγνώστη ότι πρόκειται για πρώην αστυνομικό (μία συγκεκριμένη, μη ταυτοποιήσιμη πρώην αστυνομικό), η οποία παραπέμπεται για απάτη κατ’ εξακολούθηση. Το γεγονός ότι κατά τον χρόνο που φέρεται ότι τέλεσε τις αξιόποινες δράσεις δεν ήταν αστυνομικός εν ενεργεία, δεν είναι το σημαίνον, καθώς θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά πόσο η ιδιότητά της ως «πρώην αστυνομικού», επηρέασε την εμπιστοσύνη του κοινού και των φερόμενων ως θυμάτων. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπορτάζ, η ίδια επικαλούνταν κατά τη φερόμενη ως αξιόποινη δράση της ότι διέθετε «υψηλά ιστάμενες γνωριμίες», ενώ η ίδια δήλωνε μεταξύ άλλων ότι υπήρξε στο παρελθόν αστυνομικός. Τα ανωτέρω καταγράφονται με φειδώ και ιδιαίτερη προσοχή στο δημοσίευμα, χωρίς άλλη αναφορά και σχολιασμό, χωρίς να γίνεται οιοσδήποτε άλλος συσχετισμός, καθώς υπάρχει εκκρεμής δικαστική διαδικασία, και οι εκατέρωθεν ισχυρισμοί (δράστη και θυμάτων) θα προβληθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Η Ενωση Αστυνομικών Μαγνησίας, προτρέχοντας ίσως, θεωρεί εσφαλμένα ότι το δημοσίευμα θίγει το σώμα της ελληνικής αστυνομίας εν γένει. Το αληθές είναι ότι σε όλο το κείμενο του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά σε «πρώην αστυνομικό» και σε «συνεργάτες της σύμβουλους επιχειρήσεων». Ουδεμία αναφορά σε εν ενεργεία αστυνομικό γίνεται, πολλώ δε μάλλον σε αστυνομικό που υπό την ιδιότητά της αυτή τέλεσε τις φερόμενες αξιόποινες πράξεις. Πώς άλλωστε, θα μπορούσε αστυνομικός εν ενεργεία να έχει συνεργάτη σύμβουλο επιχειρήσεων;

Σε κάθε περίπτωση ο τύπος δεν πρέπει να σιωπά, όταν κινούνται ποινικές διαδικασίες και γίνονται βάσιμες καταγγελίες που αφορούν σε κάποιον επαγγελματία, ενεργό ή μη, με το πρόσχημα ότι δύναται να θιγεί το σύνολο του κλάδου, τη στιγμή που το μόνο που ορθώς αναδεικνύεται από το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι η φερόμενη δράση, συγκεκριμένου ατόμου, χωρίς περαιτέρω αναφορές και γενικεύσεις.

Η αντικειμενική καταγραφή των πραγματικών περιστατικών όταν πρόκειται για φερόμενες ως αξιόποινες πράξεις, ένα εκ των οποίων είναι και η επαγγελματική ιδιότητα του φερόμενου ως δράστη, χωρίς περαιτέρω υποκειμενικές κρίσεις του υπογράφοντος το ρεπορτάζ, ουδόλως βλάπτει ή προκαλεί αλγεινή εντύπωση για τον ευρύτερο επαγγελματικό κλάδο. Αυτό που είναι ζητούμενο κάθε φορά είναι το ευρύ κοινό να έχει αντικειμενική και αληθή πληροφόρηση για όσα συμβαίνουν, να καταγραφεί με πληρότητα το περιστατικό και να μην αποκρύπτονται φερόμενες ως αξιόποινες συμπεριφορές, από οποιονδήποτε και υπό οιαδήποτε ιδιότητα και αν τελούνται.

Σε κάθε περίπτωση ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έχει διαχρονικά αποδείξει έμπρακτα την εκτίμησή του στους αστυνομικούς και στο έργο που επιτελούν και παραμένει πιστός στο καθήκον αντικειμενικής, πλήρους και ειλικρινούς πληροφόρησης του κοινού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου