ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Υπερήλικας και Ακούραστος Επιστήμονας Κων/νος Μαυρομμάτης

ο-υπερήλικας-και-ακούραστος-επιστήμο-850569

Εξέδωσε τον 2ο Τόμο της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας της Αστρονομίας

Του Χρήστου Μαυρομμάτη

Ευχάριστη έκπληξη επεφύλαξε ο θιασώτης της Αστρονομικής Επιστήμης κ. Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης με την έκδοση του 2ου τόμου της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας της Αστρονομίας, μοναδικό έργο στον κόσμο από τον Μαθηματικό του Βόλου, που δεν παύει να ασχολείται χρόνια και σήμερα στα 85 του χρόνια με την αγαπημένη επιστήμη του, την Αστρονομία.

Ο Κων/νος Μαυρομμάτης είναι ο πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, που ανέδειξε την Εταιρεία μαζί με το Διοικητικό του Συμβούλιο, ως την εκλαϊκευτικότερη Εταιρεία για αστρονομικά θέματα στην Ελλάδα και συνέβαλε στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης της και τη δημιουργία Παραρτημάτων στην Ελλάδα, όπως της Νάουσας, Σαλαμίνας, της Κοζάνης και της Άρτας κ.α. Απέκτησε φίλους ερασιτέχνες σε μερικές πόλεις του κόσμου και φυσικά και των Καθηγητών Αστρονομίας των Πανεπιστημίων της χώρας μας, που ευχαρίστως ήλθαν στο Βόλο, έδωσαν συνεντεύξεις και μίλησαν για σπουδαία Αστρονομικά φαινόμενα στο κοινό του Βόλου.

Η δραστηριότητα της εταιρείας, που ψυχή της και διοργανωτής της ήταν ο Κων/νος Μαυρομμάτης, εκτός από τις μηνιαίες ομιλίες, σε μόνιμη παραχωρημένη αίθουσα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πλαισιώνονταν και από Αστροβραδιές σε επιλεγμένες τοποθεσίες γύρω από τον Βόλο, για την επιμόρφωση του μαθητικού νεαρόκοσμου, φίλων της Αστρονομίας του Βόλου και άλλων γειτονικών περιοχών. Καθιέρωσε από το 1990 την έκδοση πανελλήνιου περιοδικού Αστρονομίας «Ο Ουρανός», που εκδίδεται και σήμερα, για τους φίλους μαθητές κυρίως και θιασώτες της Αστρονομίας, που σήμερα περιλαμβάνει Αστρονομικά νέα και δραστηριότητες από όλες τις Αστρονομικές εταιρείες της Ελλάδας. Διοργανώνει Πανελλήνια Συνέδρια νέων και φίλων Ερασιτεχνών Αστρονομίας και τριτάξια Σχολεία για τους μαθητές του Βόλου και με τηλεπαρουσίαση σε όλη την Ελλάδα. Διοργανώνει και Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Αστρονομίας στο Βόλο από το 1996, από τον οποίοι δύο πρώτοι, ένας μαθητής και μια μαθήτρια, με τη συνεργασία του κ. Διονύση Σιμόπουλου, πρώην Διευθυντή του Ευγενιδίου Ιδρύματος των Αθηνών, μεταβαίνουν δωρεάν στη ΝΑSΑ, με έξοδα μετακίνησης του Υπουργείου Παιδείας και άλλων φορέων και έξοδα διαμονής και σίτισης της ΝΑSΑ, για να εκπαιδευθούν για μια εβδομάδα, ως Αστροναύτες, στα ίδια σκάφη και όργανα των Αστροναυτών της. Αλλά και οι πρώτοι πέντε (5) του Πανελληνίου Διαγωνισμού μεταβαίνουν να διαγωνιστούν στις ετήσιες Ολυμπιάδες Αστρονομίας του κόσμου, με έξοδα του Υπουργείου Παιδείας, που έφεραν σ’ αυτά τα χρόνια, εξαιρετικές επιδόσεις και μετάλλια πρωτιάς στη χώρα μας.

Με αυτό το σφρίγος των επιδόσεων συνεχίζει και ο νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας του Βόλου, παλιό στέλεχος του Δ/κού Συμβουλίου κ. Λουκάς Ζαχείλας, Καθηγητής του Παν/μίου Θεσσαλίας, που δίνει νέα ώθηση στην ανάπτυξη των αντικειμενικών σκοπών της Εταιρείας. Έτσι η φιλομάθεια και ησκληρή δουλειά του κ. Κων/νου Μαυρομμάτη, που θέλει να μεταδώσει την Αστρονομία σε όλους, μαζί με άλλα αστρονομικά βιβλία, που εξέδωσε, παρουσιάζει, σήμερα, το δεύτερο τόμο από το τρίτομο έργο του, τη «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Αστρονομίας», εξ 805 σελίδων Α4, από το Η έως το Ξ (με 45 Ε τον κάθε τόμο) και ελπίζει να φανεί χρήσιμος για όλους, που θέλουν να μάθουν λίγα και περισσότερα Αστρονομικά νέα, της επιστήμης του μέλλοντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου