ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ώρα της αυτοκριτικής

η-ώρα-της-αυτοκριτικής-732489

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Δύσκολο πράγμα αυτό που ζητούμε. Τι ζητάμε; Να σκύψουμε βαθιά μέσα μας να βγάλουμε τα εσώψυχά μας και ν’ αντικρίσουμε στον καθρέφτη όχι την εικόνα του εαυτού μας όπως την θέλουμε, εδώ αρχίζει η παρένθεση, ωραιοποιημένη με στρογγυλεμένες τις κάθετες και τις γωνίες, με δύο σταράτα λόγια να βρεθούμε με τον εαυτό μας ενώπιος ενωπίω. Μην βιασθείτε να μου ρίξετε ευθύνες για πράγματα που φαίνονται απλά, πάρα πολύ μα πάρα πολύ απλά και τότε θα ορθώσω το ανάστημα και θα σας πω, όσο πιο γλαφυρά μπορώ, πλανάστε πλάνην οικτρά. Δεν παριστάνω τον ξερόλα απλά μεταφέρω γνώσεις επιφανών νευρολόγων, κορυφαία ονόματα στην Ελλάδα που μου εξήγησαν ότι το λοκντάουν (LockDown ) του κορονοϊου άφησε πίσω του παράπλευρες απώλειες. Να σας θυμίσω ότι την εποχή της καραντίνας, άγια έπραξαν οι ιθύνοντες, γιατί τότε είχαμε ψηλά και ήσυχο το κεφάλι μας. Τότε λοιπόν με μικρά σποτάκια εμφανιζόταν ηθοποιοί πότε με ευλαβικό σαπούνισμα των χεριών, πότε με πειθώ να φορούμε μάσκα και πότε μας έδιναν τηλέφωνα επικοινωνίας για να μην σαλτάρουμε από την καραντίνα.

Αυτό το σκέλος οι περισσότεροι από γύρω μας, κυρίως γένους θηλυκού, δεν είχαν ανάγκη για ειδικές τηλεφωνικές γραμμές, είχαμε την οικογένεια μας πρωτίστως, να επικοινωνούμε, είχαμε μερικές κυρίες που έχουν διέξοδο τον κοινωνικό σχολιασμό, γράφε κουτσομπολιό και η εκτόνωση πήγαινε σύννεφο. Με το λασκάρισμα των μέτρων, ανασάναμε, βγήκαμε στον ήλιο, τον Μαγιάτικο ήλιο, σαν τα σαλιγκάρια, μου θυμίζουν κοιμητήρια, εν αντιθέσει με τους φίλους μας τους Γάλλους, εδώ δεν δέχομαι αντιρρήσεις γιατί μας φέρονται όχι άψογα, υποδειγματικά θα έλεγα, που τα σαλιγκάρια είναι έδεσμα υψηλών προδιαγραφών.

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο σημερινό μας θέμα της αυτοκριτικής. Κάνοντας ερωτήσεις σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών καταλήγουν όχι προσωπικά αλλά από ανθρώπους με υψηλό δείκτη νοημοσύνης που γνωρίζουν πολλά περισσότερα από αυτά που μας σερβίρουν τα κονσερβουκούτια οι τηλεοράσεις, πάλι , θα καταφύγω σε παρένθεση, κάνετε ζάπινγκ την ώρα των ειδήσεων και θα αντιληφθείτε, δεν χρειάζεται να έχει κανείς πολύ μυαλό, ότι ο ένας τρέχει πίσω από τον άλλον ποιος θα πρωτοπεί την είδηση της τελευταίας στιγμής καρμπόν όπως τότε που χρησιμοποιήσουμε τις γραφομηχανές, πίστη θιασιώτης η αφεντιά μου. Μετά την παρένθεση οι γιατροί οι νευρολόγοι, έχει αυξηθεί σημαντικά η πελατεία τους μετά των ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Πρώτοι και καλύτεροι οι «νεολαίοι», παραμερίζουν τις προειδοποιήσεις για τα αξεσουάρ τα σύγχρονα και αδιάφοροι, για να μην πω προκλητικοί, αψηφούν τα πάντα και ότι θέλει ας γίνει. Δεν είναι όμως αυτό ένδειξη ανθρωπιάς, ένδειξη νοημοσύνης, είναι σκέτη φυγοπονία, σκέτος εγωκεντρισμός, σκέτη αμυαλιά.

Για αυτό απευθυνόμαστε προς εκείνους που το παίζουν υπεράνω όλων. Καθίστε και αφιερώσετε λίγη ώρα για να δείτε ότι η ανευθυνότητα δεν είναι μαγκιά. Σίγουρα δεν θέλετε, απευθύνομαι πάντα στα νέα παιδιά, να βγάζετε προς τα έξω τον κακό σας εαυτό. Μπορεί να προφυλάγεστε από τον παππού και την γιαγιά σας, σκεφθείτε όμως τους υπερήλικες μας, που βρίσκουν φροντίδα όχι στην οικογενειακή εστία αλλά σε ιδρύματα που τις τελευταίες ημέρες αποδεκατίζονται περισσότερο και από μύγες. Δεν είστε τόσο σκληροτράχηλες, αφού κάνετε βαθειά αυτοκριτική μέσα σας, είναι βέβαιον ότι θα υπερισχύσει ο καλός σας εαυτός και θα συμφωνήσετε με τις υποδείξεις των ιθυνόντων. Σε σας στηρίζεται η αυριανή κοινωνία , μην μας απογοητεύσετε για την ψήφο εμπιστοσύνης που σας δίνουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου