ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιτάχυνση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

επιτάχυνση-στην-απορρόφηση-ευρωπαϊκ-732493

Του Ευθύμιου Zιγγιρίδη, BEngMScAMIEEMILT, Συμβούλου Στρατηγικών Επενδύσεων

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου υπεβλήθησαν τα αιτήματα ενδιάμεσης πληρωμής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της E.E. για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το αίτημα το οποίο υποβλήθηκε από την Ελλάδα ανερχόταν στο ύψος των 1,32 δις ευρώ. Συνολικά το 2020 υπεβλήθησαν αιτήματα ύψους 1,69 δις ευρώ. Νέο αίτημα θα υποβληθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Για τους πολίτες που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο των Ευρωπαϊκών κονδυλίων αυτά τα νούμερα δεν σημαίνουν πολλά, ωστόσο συγκρίνοντας αυτούς τους αριθμούς με τις επιδόσεις περασμένων ετών θα διαπιστώσει κάποιος ότι οι διαδικασίες υλοποίησης των επενδύσεων έχουν επιταχυνθεί επιτέλους. Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019, η χώρα είχε αιτηθεί πληρωμές ύψους 311,4 εκατ. ευρώ (πέντε φορές χαμηλότερο συγκριτικά με το τρέχον έτος), ενώ το έτος 2019 είχε κλείσει συνολικά με αιτήματα πληρωμής ύψους 1,67 δισ. Ευρώ.Το διάστημα Ιούλιος 2019 – Ιούλιος 2020, το ποσοστό των ενταγμένων έργων αυξήθηκε από το 89,2% στο 120,3%, το ποσοστό των συμβασιοποιημένων έργων από το 58,3% στο 81,9% και των πληρωμών από το 24,4% στο 43,5% (απορρόφηση σε Δημόσια Δαπάνη).

Γενικότερα το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ μέχρι και σήμερα ανέρχεται στα 38% σε σχέση με το 25% απορρόφησης έως τον Ιούλιο του 2019. Στόχος είναι έως το τέλος του 2020 να έχει απορροφηθεί το 50% του υφιστάμενου ΕΣΠΑ.

Προκειμένου να απορροφηθεί ολόκληρο το ΕΣΠΑ έως το 2023 θα πρέπει να απορροφηθούν ετησίως τα επόμενα 3 έτη 5 δις ευρώ. Σύμφωνα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων από τα 28 κράτη-μέλη (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου), όπως αυτά παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα έχει ανέβει στην 8η θέση (με ποσοστό 56%) ως προς τις συνολικές πληρωμές (συνυπολογισμένων των προχρηματοδοτήσεων), από την 12η θέση (με ποσοστό 38%) τον Ιούλιο 2019.

Στη νέα τάξη των πραγμάτων που δημιουργεί η πανδημία, το υπουργείο πρέπει να ακολουθήσει μία διαδικασία αντίστοιχη με αυτήν της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Με άλλα λόγια, οι πόροι πρέπει να ανακατανεμηθούν σε δράσεις και προγράμματα με στόχο την αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων από έργα που αξιολογούνται ως ώριμα, δηλαδή αυτά που είναι άμεσα υλοποιήσιμα. Η συνδρομή του ΕΣΠΑ στο ελληνικό ΑΕΠ είναι 1,6% επίδοση που κατατάσσει τη χώρα μας στον μέσο όρο των χωρών – μελών του οργανισμού, επομένως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την σπουδαιότητα της συμβολής στην ελληνική οικονομία και την αναγκαιότητα σωστής και βιώσιμης διαχείρισης των κονδυλίων. Οι χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να προσανατολιστούν σε: μεγέθυνση των επιχειρήσεων, τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους, πιστοποίηση προϊόντων και διαδικασιών, βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, διαπίστευση εργαστηρίων, ενίσχυση της συμμετοχής σε ευρωπαϊκές και διεθνείς αλυσίδες αξίας αλλά και υποστήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να προσδιορίσουν τις ανάγκες τους.

Με τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα και η Ιρλανδία συμπεριλαμβάνονται στα ελάχιστα παραδείγματα κρατών-μελών, όπου η κεντρική εξουσία λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για την αξιοποίηση των κονδυλίων. Αυτό επιχειρείται να αλλάξει, δίνοντας στις περιφέρειες περισσότερη αυτονομία. Σε κάθε περίπτωση, το «μοίρασμα» κονδυλίων και αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες δεν αναιρεί το γεγονός ότι και στο ερχόμενο ΕΣΠΑ το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διατηρήσει το ρόλο του κεντρικού συντονιστή γύρω από την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, αν και απόφαση της κυβέρνησης είναι να αναλάβουν (οι περιφέρειες) τη διαχείριση περίπου του 1/3 των πόρων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Η Ελλάδα θα διαχειριστεί πάνω από 70 δις τα επόμενα επτά χρόνια. Η συνετή διαχείριση των κονδυλίων θα οδηγήσει την Ελλάδα ψηλά στο τεχνολογικό και οικονομικό βάθρο της ΕΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου