ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η υποκρισία στο μεγαλείο της!

η-υποκρισία-στο-μεγαλείο-της-760718

Του Τάσου Γ. Καπουρνιώτη, Αρχιτέκτονα

e-mail: [email protected]

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!…

Βαρεθήκαμε να παρακολουθούμε τις ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ συμπεριφορές αυτών που ΚΑΠΗΛΕΥΟΝΤΑΙ οτιδήποτε ακόμη και τον θάνατο νέων (Βασίλη Μάγγου), προκειμένου να πετύχουν ανέντιμα, παραταξιακά συμφέροντα, ποσώς μάλλον όταν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στα κοινωνικά δρόμενα.

Σε αυτή την πόλη ζούμε σε μια προκλητικά προνομιούχα κοινωνία καμουφλαρισμένη πίσω από ένα φανταστικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον και ενώ της λείπουν σχεδόν ΟΛΑ!… ΟΣΑ!.. για να χαρακτηρισθεί σύγχρονη, εξελιγμένη, περιφρουρημένη, η εικόνα που βγάζει είναι ότι έχει λύσει όλα της τα προβλήματά και το μόνο που την απασχολεί είναι αυτό που σε τελική ανάλυση βολεύει κάποιους για ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ή γιατί τους προσφέρει ΑΙΤΙΑ ύπαρξης.

ΝΑΙ!… αναφέρομαι στις αντιδράσεις για την καύση πλαστικών υπολειμμάτων και τις επιπτώσεις της, όπως και εκείνες του στόρι των ταινιών Far West σχετικά με ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νερού μια πηγής…

Αν σήμερα όπως σε ένα παραμύθι… παρουσιαζόταν κάποιος ξαφνικά κοντά μας (ουρανοκατέβατος), αγνοώντας το οτιδήποτε σχετικό με εμάς και την πόλη μας, παρακολουθώντας τα καθημερινά δρόμενα, όπως μερικοί θέλουν να τα παρουσιάζουν, θα νόμιζε πως τα προβλήματα του τόπου είναι ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ που αναφέρονται πιο πάνω.

Στην επιστολή θα παρουσιάσω προβλήματα, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ και πραγματικά επικίνδυνα για την υγεία μας και το ΕΓΚΛΗΜΑ που διαπράττεται ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ…

Πριν 10 χρόνια είχα δημοσιεύσει απόσπασμα από το ιατρικό περιοδικό Epidemiology, μαζί με συναφείς σκέψεις μου.

Εγραφα τότε «..…η ηχορύπανση βλάπτει σοβαρά την καρδιά και πολύ συχνά προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια, αναφέροντας στοιχεία που είχαν πέσει στην αντίληψή μου διαβάζοντάς το και συγκεκριμένα:… σύμφωνα με έρευνες –μελέτες Διεθνών Ιατρικών Πανεπιστημιακών φορέων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κάτοικοι των πόλεων με υψηλά επίπεδα θορύβου και ειδικότερα των περιοχών με αυξημένο κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα και ηχορύπανση, αρρωσταίνουν και πλήττονται από το αόρατο μικρόβιο της ηχορύπανσης (!.)…»

Συμπέρασμα διαχρονικό:

Η ηχορύπανση είναι το σύνολο ανεπιθύμητων θορύβων που όσο κι αν τους έχουμε συνηθίσει (αυτό είναι και το ανησυχητικό), επιφέρουν τεράστιες αλλαγές με σοβαρές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Ακόμη το ρεπορτάζ ανέφερε: «…Το γεγονός επαληθεύτηκε από συγκεκριμένες μελέτες που έγιναν και αποκάλυψαν ότι τα άτομα που ζούσαν επι σειρά ετών σε περιοχές με αυξημένη ηχορύπανση από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και άλλες αιτίες, είχαν περισσότερα ΚΑΡΔΙΑΚΑ –ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ επεισόδια σε σχέση με όσους ζούσαν σε πιο ήσυχες γειτονιές…

Με λίγα λόγια ο θόρυβος μπορεί να μην σκοτώνει άμεσα αλλά προκαλεί άγχος που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 40% εκδήλωσης εμφράγματος, αλλά και συχνών εγκεφαλικών προβλημάτων στα στρεσαρισμένα άτομα…»

Σχετικά πριν 20 χρόνια σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκείνο της Βουδαπέστης) για την υγεία, αναφέρθηκε ότι το 20% θανάτων Ευρωπαίων που αντιστοιχούσε σε κάποια 80.000.000 (τότε) ψυχές οφειλόταν στις επιδράσεις της ηχορύπανσης (!!..).

Μετά από όλα ΑΥΤΑ τα άκρως ανησυχητικά που ανέφερα… μήπως ΑΚΟΥΣΑΤΕ;..ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ;.. κάποια σχετική αντίδραση;…. «ΜΟΝΟ για τα καμένα σκουπίδια…».

Ισως κάποιοι ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ πραγματικά….. όμως κατά την άποψή μου σε ΛΑΘΟΣ κατεύθυνση παρασύροντας και άλλους……

Δεν κερδίζεις με τραμπουκισμούς κοντράροντας στους δρόμους την αστυνομία, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ με αυτό τον τρόπο να μεταφέρεις αρνητικές ποδοσφαιρικές συνήθειες, σε θέματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία μιας κοινωνίας, δίνοντας ταυτόχρονα τροφή στις ίαινες της παραπληροφόρησης.

Η αντίδραση πρέπει να εκδηλώνεται με πράξεις ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗΣ απαίτησης (βάσει Νομοθεσίας, αποδείξεων, κλπ., κλπ.).

Είναι ό,τι πιο ΑΙΣΧΡΟ υπάρχει.. να εκμεταλλεύεσαι τέτοιες εκδηλώσεις και πολύ περισσότερο ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΝΕΩΝ, προκειμένου να κάνεις αντιπολίτευση και να παρασύρεις την κοινή γνώμη.

Δεν γίνεσαι ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ κατεβαίνοντας στους δρόμους, πετώντας πέτρες και μολότοφ, βρίζοντας τους αστυνομικούς.

Δεν συμμετέχεις για να προβάλλεις τον τσαμπουκά σου.. δεν ζητάς προσωπική προβολή ..ηρωοποίηση….

Ο αγώνας σου μπορεί να είναι ηγετικός αλλά ταυτόχρονα και βασικά πρέπει να είναι για το ΟΜΑΔΙΚΟ συμφέρον.

Ακτιβιστές όπως Οι!… Μαχάτμα Γκάντι, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Νέλσον Μαντέλα, Τζον Λένον, Μπόνο (Bono) και χιλιάδες άλλοι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται με εφόδιά τους τη ΓΝΩΣΗ αυτού που διεκδικούσαν και διεκδικούν, όπλα τουςπάντα οι καλύτερες αρετές που δεν είναι άλλες από:… ΕΠΙΜΟΝΗ!., ΥΠΟΜΟΝΉ!., ΦΡΟΝΗΣΗ!., ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!.

Αλλού!.. εκεί που οι άνθρωποι σέβονται ο ένας τον άλλο τα προβλήματα όπως αυτό της ηχορύπανση, αλλά και της ατμοσφαιρικής

ρύπανσης και οποιοδήποτεάλλο τααντιμετώπισαν και τα αντιμετωπίζουν σφαιρικά, άμεσα καιμε κατάλληλες μεθόδους αλλά και κυρίως απαιτώντας με κανόνες να τηρηθεί ηΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.

Τα απαιτούν ΒΑΣΙΚΆ γιατί τα ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ, όταν όμως πρώτα τα τεκμηριώνουν εμπεριστατωμένα και όχι πρόχειρα για εντυπωσιασμό.

Εδώ στην χώρα αυτή (!..) από τότε που καταλάβαμε τους εαυτούς μας, ακούγαμε ότι κινδυνεύαμε από τους Κομουνιστές, από τους κατά τα άλλα συμπαθείς και ίσως γονιδιακά (ας όψονται τα 400 χρόνια μαζί) Τούρκους συγγενείς μας και τώρα τελευταία ακούμε για τους παράνομους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες.

Από ότι φαίνεται όμως ΑΓΝΟΟΥΜΕτους πραγματικούς κινδύνους απώλειας της ύπαρξης μας, αντιδρούμε μεμονωμένα και περισσότερο γιατί κάποιοι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ανάλογα στα συμφέροντά τους προσπαθούν να επιβληθούν στην σκέψη και τις πράξεις μας.

Πολύς ντόρος για το τίποτε, μας ενοχλεί το κούτσουρο και αγνοούμε το δάσος.

Aυτή την τόσο ωραία (αλλά σύντομη) παρουσία μας στον γήινο κόσμο που λέμε ΖΩΗ! δεν θα έπρεπε να διεκδικούμε δικαιωματικά (από όλους αυτούς που ορίσαμε να υπάρχουν για να διαχειρίζονται τις τύχες της, διαμέσου σωστής Νομοθεσίας και ενεργούς συμμετοχής),να μας την προστατεύουν χωρίς να δίνουν δικαιώματα αμφισβήτησης;

Τελευταία με την εμφάνιση της σύγχρονηςπανδημίας απέδειξαν όντως πως μπορούν να το κάνουν και μάλιστα πολύ καλά, άρα θα ΜΠΟΡΟΥΝ!… και για τα υπόλοιπα.

Το περίεργο είναι ότι γίνεται αγώνας ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση επικεντρωμένος μόνο σε αυτή που υποτίθεται πως προέρχεται (ίσως μέρος) από την καύση σκουπιδιών για τις ανάγκες λειτουργίας μια βιομηχανίας, αδιαφορώντας για το αν η αιτία μπορεί να προέρχεται και από αλλού και μάλιστα να αποτελεί ένα γενικευμένο βλαβερό σύνολο.

Σχετικά με την ΑΓΕΤ γεγονός είναι, ότι για χρόνια οι συγκεκριμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν την μεγαλύτερη υγειονομική και αντιαισθητική πληγή της περιοχής.

Η πραγματικότητα είναι πως η παρουσία και λειτουργία της ΑΓΕΤ καίγοντας σκουπίδια ή οποιοδήποτε άλλο καύσιμο (υπάρχουν άλλωστε και η σκόνη, η διέλευση βαρέων οχημάτων, ο ελλιμενισμός πλοίων) αποτελούσε και θα αποτελεί περιβαλλοντικό παράσιτο.

Από την άλλη η ατμόσφαιρα της πόλης ήταν μολυσμένη πολύ πριν αρχίσει η καύση σκουπιδιών (υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία), ο Βόλος έχει το θλιβερό προνόμιο να βρίσκεται χρόνια τώρα μεταξύ των πιο μολυσμένων πόλεων παγκοσμίως.

Η ύπαρξητης συγκεκριμένης βιομηχανίας όσα μεροκάματα και αν προσέφερε και προσφέρει, παρόλο που αποτέλεσε και επαγγελματική έδρα ονομαστών συνδικαλιστών της περιοχής, δεν συνάδει με την πρόοδο της πόλης, η προσφορά είναι απειροελάχιστη μπροςτην διαχρονική οικολογική φθορά…..

Παγκόσμια όταν ο οικιστικός αστικός ιστός πλησιάζει τις οποιεσδήποτε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αυτές παύουν να υφίστανται, να λειτουργούν και μετεγκαθίστανται, είναι άλλωστε χωροταξικός κανόνας που έχει θεσπισθεί ακολουθώντας την εξέλιξη, την πρόοδο.

Ο αγώνας λοιπόν και η κοινωνική επαγρύπνηση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ατμοσφαιρική ρύπανσηπου προέρχεται από την λειτουργεία της ΑΓΕΤ, αλλά και κυρίως στο αν αυτή πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ή ΟΧΙ!…

Μέχρι σήμερα όλοι αυτοί που λένε πως ενδιαφέρονταιμε την κάθε τόσο επεισοδιακή παρουσία τους, ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ στην ουσία για αυτό που ονομάζεται«ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ» στην γενική του μορφή, περιοριζόμενοι σε απλές ανακοινώσεις και όμως διεθνείς έρευνες έχουν συμπεράνει πωςότι το αφορά, προκαλείΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΕΣ βλάβες στην υγεία.

Τι είναι όμως τα ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ;

Πρόκειται για ένα σύνθετο μίγμα, πολλών ατμοσφαιρικών ρύπων σε υγρή ή στερεά φάση με επικίνδυνα για τη υγεία συστατικάεπονομαζόμενο και «αόρατος εχθρός» που κάτω από συγκεκριμένες ευνοϊκές συνθήκες αιωρείται στην ατμόσφαιρα..

Το συνθέτουν βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό, νικέλιο), διοξίνες (χημικές ουσίες εξαιρετικά ύποπτες για καρκινογενέσεις, ιδιαίτερα τοξικές για τον άνθρωπο και ανθεκτικές στην βιολογική αποικοδόμηση),πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ουσίες που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια ατελούς καύσης οργανικών υλών), οργανοχλωριωμένα εντομοκτόνα.

Προέρχονται από: Καυσαέρια αυτοκινήτων, βιομηχανία, μολυσμένη σκόνη από το έδαφος,οικοδομικές κατασκευές, αγροτικές ασχολίες, δραστηριότητες(φυτοφάρμακα),.

Το ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ και οι πράξεις τους είναι για τα σκουπίδια όταν αυτά χρησιμοποιούνται για καύσιμη ύλη, δεν τους ενδιαφέρει όμως η διαμόρφωση της παιδείας όλων αυτών που τα δημιουργούν και τα πετούν ανεξέλεγκτα παντού και όπου βρεθούν.

ΤΑ σκουπίδια δεν μολύνουν μόνο όταν καίγονται αλλά και όταν πεταμένα με τον καιρό και τις καιρικές συνθήκες γίνονται σκόνη που την αναπνέουμε ή όταν οι ουσίες τους επηρεάζουν διαμέσου της υγρασίας μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.

ΔΕΝ ασχολούνται με τις διάφορες μολύνσεις του εδάφους, από τα φυτοφάρμακα και τα επικίνδυνα απόβλητα και κατ επέκταση του νερού και των φυτών…

ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΑ αναφέρονται στις επικίνδυνες ακτινοβολίες…έχοντας όμως ένα κινητό στο αυτί, οπουδήποτε ακόμη και όταν οδηγούν.

Ακόμη ΠΟΙΟΣ; ασχολείται με την αλόγιστη και καταχρηστική λήψη φαρμάκων…

ΠΟΙΟΣ; ενδιαφέρεται για την αλλοίωση χαρακτήρων, κυρίως των νέων, από το internet….και τις εφαρμογές του..

ΠΟΙΟΣ; ασχολήθηκε με την εξευτελιστική αναμονή στις ΟΥΡΕΣ; Αιτία άγχους και καταπάτησης προσωπικοτήτων.

Τέλος ΠΟΙΟΣ; αντέδρασε στην ΕΞΑΡΤΗΣΗ που επιχειρείται διαμέσου των προγραμμάτων / διαφημίσεων των ΜΜΕ,μιας από τις πιο καθοριστικές σύγχρονες μολυσματικές επιδράσεις μεταμόρφωσης χαρακτήρων.

ΚΑΝΕΝΑΣ!…

Σαν απλός πολίτης όπως και χιλιάδες άλλοι..ΕΣΕΙΣ!.. έχω σχηματίσει την εντύπωση πως οι συγκεκριμένοι ενδιαφέρονται ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ, αρκεί να ακούγονται να δείξουν ότι υπάρχουν.

Καθημερινά συναντώ και συναναστρέφομαι άτομα πανικόβλητα αφημένα στην κάθε και οποιαδήποτε απαισιόδοξη αλλά και αρκετά παραλλαγμένη είδηση του πηγαδιού (προσφιλές Ελληνικό χόμπι) που άλλωστε είναι και η συνέχεια των κατασκευασμένων ειδήσεων, οικία φροντίδα των πολλές φορές κατευθυνόντων ΜΜΕ.

Κουρασμένοι σωματικά αλλά και ψυχικά, από τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι, στην εργασία τους, δεν είναι σε θέση να σκεφτούν ήρεμα και λογικά, να διαπιστώσουν τέλος πάντων τι φταίει και μετά να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει, να κάνουν ελέγχους, καταλογίζοντας ταυτόχρονα τις τυχόν ευθύνες, υποδεικνύοντας τους ενόχους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ το έδαφος να μένει ελεύθερο στους σφετεριστές της ζωής αλλά και της σκέψης και στην περίπτωση το μεγαλύτερο όπλο τους είναι η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

Η εμφάνισή τους βαρύγδουπη, λόγια, λόγια, συνθήματα, προτάσεις που ακούγονται ελκυστικές… ΠΡΑΞΗ όμως καμία.

Στην Αρχιτεκτονική όλοι εμείς που την υπηρετούμε γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον ανάλογα (!) με το πώς είναι δομημένο πλάθει τους χαρακτήρες όσων το διαβιούν.

Περιβάλλον απείθαρχο και μη οργανωμένο δημιουργεί άτομα, χαμηλού πολιτιστικού επιπέδου, χαρακτήρες αυταρχικούς με ροπή στην παρανομία με κύριο κανόνα το έτσι θέλω!!… Κυρίως όμως δημιουργεί άβουλες μονάδες με κύριο χαρακτηριστικό την ψυχολογία της μάζας και με βούληση την εκτός κανόνων επιβίωση.

Άποψή μου πως όλοι αυτοί με τις ενέργειές τους σε αυτό αποβλέπουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου