ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ίδρυση Αγγλόφωνης Ακαδημίας Βόλου

ίδρυση-αγγλόφωνης-ακαδημίας-βόλου-772481

Πρόσκληση – πρόταση προς τον Ιατρικό και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής

Β.Α., Kατόχου MastersΠαιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Δεν γνωρίζω εάν η ιδέα ίδρυσης μιας Αγγλόφωνης Ακαδημίας στην πόλη μας είναι μεγαλόπνοη ή ρομαντική, σημασία έχει πως είναι απαραίτητη, διότι δεν αποσκοπεί στο όφελος κάποιου συγκεκριμένου ατόμου, αλλά στο όφελος εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανθρώπων και παράδειγμα προς μίμηση και άλλων φορέων.

Ας μου επιτραπεί εδώ να κάνω μία μικρή, αλλά σημαντική αναφορά, στο Γαλλόφωνο κοινό της πόλης μας και την πληθώρα των δραστηριοτήτων των μελών και των αξιωματούχων. Χωρίς καμία αμφιβολία η Γαλλική γλώσσα έπαιξε ένα σημαντικότατο εκπολιτιστικό, γλωσσολογικό και κοινωνικο-πολιτισμικό ρόλο τόσο στην πόλη μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το Παρθεναγωγείο του Βόλου και το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Βόλο υπήρξαν οι πρωτοπόροι της ευρωπαϊκής κουλτούρας στην Ελλάδα. Η Γαλλική γλώσσα υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή γλώσσα που διδάχθηκε ποτέ στα ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά ακόμα και σήμερα πολλοί από τους ηγέτες μας, με προεξάρχουσα την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία σπούδασε στη Γαλλία και ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές της σπουδές. Η αναφορά στη Γαλλική γλώσσα σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί πως η Αγγλόφωνη Ακαδημία θα αποτελεί το αντίπαλο δέος, απεναντίας, η αναφορά γίνεται ως παράδειγμα προς μίμηση. Άλλωστε οι δύο γλώσσες δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα και η συγγένεια και οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι.

Η ίδρυση της Αγγλόφωνης Ακαδημίας στο Βόλο μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας σχολής μετάφρασης και διερμηνείας και η Γαλλική γλώσσα να είναι συνιδρυτής με απώτερο σκοπό στο μέλλον να εκδίδονται διπλώματα μεταφραστών από Αγγλικά σε Γαλλικά και αντίστροφα, αλλά και από άλλες γλώσσες, από Αγγλικά σε Γερμανικά, από Ρώσικα σε Αγγλικά, αλλά και σε γλώσσες με μικρότερη εμβέλεια όπως από Αλβανικά σε Αγγλικά, κλπ.

Ωστόσο, ας επιστρέψουμε στην πόλη μας και στο επίμαχο θέμα της ίδρυσης μιας Αγγλόφωνης Ακαδημίας. Κατ’ αρχάς οφείλω να δηλώσω γιατί απευθύνομαι στους Συλλόγους των Ιατρών και Δικηγόρων. Το θέμα είναι πολύ απλό. Α) Διότι αρκετές δεκάδες γιατρών και δικηγόρων στην πόλη μας υπήρξαν μαθητές μου και Β) Θεωρώ τους δύο συλλόγους ως τους πλέον ισχυρούς, χωρίς βέβαια να τολμώ να μειώσω την σπουδαιότητα και άλλων επιστημονικών συνδέσμων της πόλης μας.

Όσον αφορά τους γιατρούς, εγκατάλειψα όλους τους παλιούς γιατρούς που κατά καιρούς επισκεπτόμουν, και τώρα επισκέπτομαι τους πρώην μαθητές μου, είτε πρόκειται για οδοντιάτρους, είτε για παθολόγους, είτε πρόκειται για μικροβιολόγους, ωτορινολαρυγγολόγους κλπ., κλπ.

Τι μπορεί να προσφέρει μία Αγγλόφωνη Ακαδημία στο Βόλο ή Α.Α.Β., χάριν συντομίας.

Α) Μπορεί να υπηρετήσει ως φορέας και σύνδεσμος όλων των Αγγλόφωνων επιστημών και Αγγλόφιλων της περιοχής. Επίσης μπορεί να υπηρετήσει ως σύνδεσμος των απανταχού Μαγνησιωτών Επιστημόνων (τοπικά, πανελλαδικά και παγκοσμίως).

Β) Μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στη συντήρηση, βελτίωση και καθημερινή χρήση της Αγγλικής γλώσσας, τόσο στον προφορικό όσο και γραπτό λόγο.

Γ) Μπορεί να προσφέρει δωρεάν ανάγνωση Αγγλικών βιβλίων σε τομείς γλωσσολογίας, λογοτεχνίας ή οποιουδήποτε άλλου τομέα.

Δ) Πρόσβαση σε δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία θα συσταθεί μέσω προσφοράς του γράφοντος με εκατοντάδες ή και χιλιάδες βιβλία Αγγλικής ποικίλων περιεχομένων. Στο σπίτι του γράφοντος υπάρχει ένα ολόκληρο δωμάτιο με Αγγλικά βιβλία, τα οποία στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για τη διδασκαλία της Αγγλικής, αλλά τα ίδια βιβλία χρησιμοποιούνταν για τον ίδιο σκοπό και στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, που συμβαίνει να είναι ένα από τα πανεπιστήμια όπου φοίτησε και αποφοίτησε ο γράφων, σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Αλλά και η προσωπική βιβλιοθήκη του γράφοντος θα μπορούσε να βρει στέγη και αναγνώστες στην Αγγλόφωνη Ακαδημία. Στη βιβλιοθήκη του γράφοντος υπάρχουν βιβλία για όλα τα ενδιαφέροντα και για όλες τις ηλικίες, από παιδικές εγκυκλοπαίδειες μέχρι παραμύθια στα Αγγλικά με ελληνικό περιεχόμενο, όπως ΄΄Μύθοι του Αισώπου΄΄, ΄΄Οι άθλοι του Ηρακλή΄΄ και πλήθος άλλων βιβλίων, τα οποία περιμένουν ανυπόμονα να διαβαστούν και να μελετηθούν από αναγνώστες.

Ε) Δημόσιες διαλέξεις, ή/και συζητήσεις στην Αγγλική γλώσσα σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο.

Ζ) Ελεύθερη είσοδο του κοινού κατά την διάρκεια των διαλέξεων και ευκαιρία ερωτήσεων και διαλόγου μεταξύ του κοινού και του ομιλητού.

Η) Ελεύθερη πρόσβαση στα Μ.Μ.Ε. χωρίς περιορισμούς.

Θ) Μπορεί να είναι μία προσπάθεια ίδρυσης μιας σχολής μετάφρασης και διερμηνείας. Στην πόλη μας υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να στελεχώσουν μία μεταφραστική σχολή.

Παρακαλούνται θερμά τα Δ.Σ. των αναφερομένων συλλόγων όπως μεταφέρουν ηλεκτρονικά στα μέλη τους την παρούσα πρόσκληση- πρόταση, ώστε τα μέλη να μπορούν να ενημερωθούν εις βάθος περί τίνος πρόκειται. Η παρούσα πρόσκληση –πρόταση εφόσον υλοποιηθεί θα μπορούσε να απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες και δεν στρέφεται εναντίον κανενός υφισταμένου φορέα ή ιδιώτη, δεδομένου ότι κανένας αναφερόμενος φορέας ή ιδιώτης δεν προσφέρει τις αναφερόμενες υπηρεσίες.

Υ.Γ. Ο γράφων εισφέρει όλον τον εξοπλισμό για την ίδρυση της Α.Α.Β. ήτοι: άρτιο εξοπλισμό 4 αιθουσών διδασκαλίας και ενός γραφείου. Επιπλέον αρκετές εκατοντάδες ή και χιλιάδες βιβλία σχετικά με την κατάκτηση, συντήρηση και βελτίωση της Αγγλικής. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και να εκφράσουν τις απόψεις τους ή και τις ιδέες τους. [email protected].

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου