ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ελληνική Βιβλική Εταιρεία: 200 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς

ελληνική-βιβλική-εταιρεία-200-χρόνια-πο-6499

Φορείς πολιτισμού, που αντέχουν στον χρόνο και διαχέουν πνευματικό φως

Η εποχή μας τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και στον αυξανόμενο τεχνολογικό πολιτισμό παρασύρει στο διάβα της πολύτιμα πνευματικά κληροδοτήματα και ιστορικά θησαυρίσματα, που στήριξαν και στηρίζουν το έθνος και την πατρίδα μας, σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, και τώρα τα καλύπτει η λήθη και η απαξίωση. Ανθρωποι του πνεύματος και της διανόησης εμφανίζονται, κατά καιρούς, και συγκροτούν ομάδες με ιερή αποστολή και λειτουργική συνέργεια, έχοντας γνώμονα την προσφορά, γράφουν ιστορία που δεν αλλοιώνεται, γιατί αντιστέκονται με την δυναμική του πνεύματος, του λόγου και της σοφίας. Ετσι εξασφαλίζουν μια διαχρονική αξία και σε στιγμές επετείων, μας δίνουν την ευκαιρία να ανασύρουμε πτυχές από την δραστηριότητά τους, αποδίδοντας παράλληλα το χρέος τιμής που τους αναλογεί.

Εκκλησιαστικό στίγμα και χρώμα της μητροπολιτικής μας περιφέρειας αποτυπώνει ο φορέας, που σχολιάζουμε, αφού από το 2000 πρόεδρός του είναι ο σεβαστός μας Ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος. Πρόκειται για την Ελληνική Βιβλική Εταιρεία, που διακόσα συναπτά χρόνια δραστηριοποιείται στο πεδίο του πνεύματος και του πολιτισμού (1819-2019), κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση των ανθρώπων του πνεύματος, όχι μόνο Ελλήνων, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Στόχος μας, παραθέτοντας το πλούσιο ιστορικό αφήγημα της Εταιρείας, να προσφέρουμε στον αναγνώστη, εκτός από γνώση, εφόδια πνευματικής ανάτασης.

Αρχικά με την επωνυμία Ιωνική Βιβλική Εταιρεία ξεκινά στην Κέρκυρα στις 20 Ιουλίου 1819 προσπάθεια ίδρυσης της Εταιρείας με κυρίαρχο στόχο την διάδοση της Βίβλου σε γλώσσα κατανοητή. Τη σύσταση επικυρώνει και ευλογεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε`. Τα χρόνια περνούν και το πεδίο δράσης επεκτείνεται σε πολλές περιοχές της Πατρίδας. Το 1859 η Εταιρεία συνεχίζει την δραστηριότητά της σε όλη τη χώρα ως Βιβλική Εταιρεία της Ελλάδος. Ιδρύονται παραρτήματα σε πολλές Μητροπόλεις της χώρας ενισχύοντας το πνευματικό και πολιτιστικό έργο των Μητροπόλεων. Το 1992 τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής αποφασίζουν να αλλάξουν το καταστατικό της και να το προσαρμόσουν στα σύγχρονα δεδομένα, επεκτείνοντας την συνεργασία της και με άλλες χριστιανικές εκκλησίες εκτός Ελλάδας.

Με την νέα της επωνυμία Ελληνική Βιβλική Εταιρεία συνεχίζει τη δράση της και εκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετέχουν η Ευαγγελική Εκκλησία και η Εκκλησία των καθολικών και μάλιστα μέλη, αυτών των εκκλησιών, κατέχουν θέσεις στη διοίκηση. Τη θέση του προέδρου κατέχει Μητροπολίτης που διορίζεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και όπως προαναφέραμε, από το 2000 μέχρι σήμερα τη θέση αυτή κατέχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος. Βασική παράμετρος των ενεργειών και δραστηριοτήτων της συνδέεται με την διάδοση της Αγίας Γραφής και τις μεταφράσεις σε διάφορες γλώσσες. Αρχικά ο αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Βάμβας μετέφρασε την Καινή Διαθήκη σε αρχαίο κείμενο, που κυκλοφόρησε το 1850 έχοντας την γραπτή έγκριση του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου του ΣΤ`. Το 1967 μια ομάδα τεσσάρων καθηγητών, με επικεφαλής τον Βασίλειο Βέλλα, μετέφρασαν την Αγία Γραφή σε γλώσσα απλής καθαρεύουσας, η οποία κυκλοφόρησε σε χιλιάδες αντίτυπα. Μεταφράσθηκε μάλιστα και στη γλώσσα των τυφλών και μοιράζονταν δωρεάν σε όσους την ζητούσαν.

Τέλος από το 1997 κυκλοφορεί η εγκεκριμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, μετάφραση της Αγίας Γραφής στη Δημοτική Γλώσσα, από ομάδα καθηγητών Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αυτή η μετάφραση έχει ευρύτατη αποδοχή από όλες τις παραδοσιακές χριστιανικές ομάδες και χρησιμοποιείται ακόμη και στα σχολικά βιβλία. Στις δεκαετίες που πέρασαν, από το ξεκίνημα της η Βιβλική Εταιρία έχει σημαντική συμμετοχή στην διάδοση της Αγίας Γραφής, που αποτελεί τον ιερό καταστατικό χάρτη της πίστης μας. Μια αξιοθαύμαστη ιερή αποστολή που ανέλαβαν όχι μόνο διανοούμενοι, αλλά και απλοί χριστιανοί πολίτες, ζηλωτές του Κυρίου μας, με θέρμη, με ιεροπρεπή αντίληψη και πνεύμα θυσιαστικό, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της Εταιρίας και της επίσημης Εκκλησίας. Από το 2000 είναι πλήρες μέλος της μεγάλης οικογένειας των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών κα συμβουλευτικό μέλος τη UNESCO και συνεργάζεται με όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες και πολλούς διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Σημαντική είναι η διοργάνωση σεμιναρίων σε συνεργασία με τις θεολογικές σχολές των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκη, όπως και με τον Οργανισμό Θεολογικών Σπουδών της Μητρόπολης.

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρεία συνεχίζει το έργο της και την διάδοση της Αγίας Γραφής, έχοντας την παράπλευρη στήριξη και συνεισφορά των πιστών. Ενδεικτικά σημειώνομε πως τα δέκα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει από την Εταιρεία 3.800.000 αντίτυπα του Λόγου του Θεού σε 50 γλώσσες. Για την επικοινωνία της έχει αξιοποιήσει τις σύγχρονες υπηρεσίες της τεχνολογίας και της κοινωνικής δικτύωσης σε όλον τον κόσμο, με επιτυχία. Οι διδαχές και τα μηνύματα, που στα 200 χρόνια δράσης προσφέρει, χαρίζουν εύγευστους πνευματικούς καρπούς και αποτελούν ιερή αποστολή, που αποσκοπεί στην πνευματική καλλιέργεια και την στήριξη των κανόνων της πίστης…

Αν οι αλήθειες της πίστης, που αναδεικνύουν φορείς και ευλαβείς υπηρέτες του Κυρίου μας δεν ήταν σκιά, αλλά φως λαμπερό και πνευματικά πεντακάθαρο, ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός, ακόμα και στις μέρες της πιο σκληρής κρίσης που περνάμε.

Του Τάκη Παντελόπουλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου