Πέντε προτάσεις για έναν τουρισμό με ασφάλεια

Τελευταία ενημέρωση: 2020-06-28, 15:16:35
Πέντε προτάσεις για έναν τουρισμό με ασφάλεια

Της Μαρίας Σαμαρά, Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Ζαγοράς - Μουρεσίου και δημοτικής παράταξης «Κίνηση Ενότητας»

Η θερινή τουριστική σεζόν μέσα σε πολλές ασάφειες και αντιφάσεις λόγω κυβερνητικών αποφάσεων έχει ήδη αρχίσει με την μουδιασμένη έλευση Ελλήνων επισκεπτών, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένονται και οι ξένοι τουρίστες.

Όλοι αναφέρονται σε μια πολύ δύσκολη χρονιά και θεωρούν πως θα αποτελεί μεγάλη επιτυχία, αν το ποσοστό προσέλευσης των επισκεπτών αγγίξει το 30% σε σχέση με πέρυσι. Η αγωνία των επαγγελματιών του τουρισμού για την οικονομική τους επιβίωση είναι τεράστια και θα είχαν ένα αποκούμπι ελπίδας, αν ήξεραν ότι έχουν και την συνδρομή του Δήμου σε μια σειρά λειτουργιών.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή είναι ουσιαστικά απούσα. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στη λήψη των οικονομικών μέτρων, όπου έπραξε μόνο όσα προβλέπονται από τη γενικότερη κυβερνητική δέσμη μέτρων χωρίς να αξιοποιήσει πόρους για αναπτυξιακές πολιτικές, αλλά δεν έπραξε τίποτα και στο υγειονομικό κομμάτι.

Η διάθεση κονδυλίου αξίας 20.000 ευρώ για να τεθούν θερμοκάμερες στις εισόδους του Δημαρχείου, μόνο ως αστειότητα μπορεί να εκληφθεί,όταν δεν υπάρχει πρόβλεψη για προμήθεια προληπτικών τεστ ανίχνευσης του ιού, αλλά και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με πληρώματα ασθενοφόρου για να λειτουργούν όλες οι βάρδιες.

Οι ξενοδόχοι τις τελευταίες ημέρες είναι ανάστατοι διότι καλούνται να γίνουν συντονιστές σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος με αυξημένες ευθύνες (και νομικές) μέχρι να αναλάβει κάποιος γιατρός αλλά και μετά μέχρι να βγει το τεστ. Αν το περιστατικό είναι ήπιο τότε ο επισκέπτης παραμένει στο δωμάτιο μέχρι να βγει το τέστ και αν στο μεταξύ η κατάσταση επιδεινωθεί τότε αναλαμβάνει να κάνει και το νοσοκόμο!!!

Και, αντί η Δημοτική Αρχή να συγκαλέσει μια ευρεία σύσκεψη και να μελετήσει οργανωμένα, πώς μπορεί να θωρακιστούν το Κέντρο Υγείας και τα δύο περιφερειακά ιατρεία Κισσού και Τσαγκαράδας, προκειμένου τόσο οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις όσο και οι επισκέπτες να νιώθουν ασφαλείς, έχει επιλέξει την αδράνεια και την αδιαφορία απέναντι στις εξελίξεις οι οποίες είναι καταιγιστικές.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν αφουγκράζεται τις αγωνίες των επαγγελματιών του τουρισμού, όπως ξενοδόχων, ιδιοκτητών καταλυμάτων, υπεύθυνων κέντρων εστίασης και αδυνατεί να καταστρώσει και να υλοποιήσει ένα σχέδιο υγειονομικής ασπίδας της περιοχής που θα περιλαμβάνει την πρόληψη και την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού, πάντα σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αναφοράς και τους άλλους υγειονομικούς φορείς.

Η θέση μας ως δημοτική παράταξη «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» είναι ξεκάθαρη: Θέλουμε και ελπίζουμε στην έλευση των επισκεπτών, η περιοχή μας είναι ένας ασφαλέστατος και πανέμορφος προορισμός και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ καλά οργανωμένοι σε όλα τα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις υγειονομικής θωράκισης του Δήμου μας, για ένα «τουρισμό με ασφάλεια».

1. Το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, το αγροτικό ιατρείο Τσαγκαράδας και το Περιφερειακό ιατρείο Κισσού, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με υλικό δειγματοληπτικού ελέγχου για να μπορούν οι διαθέσιμοι γιατροί να πάρουν δείγμα από πιθανά κρούσματα σε καταλύματα του δήμου που ακολούθως θα πηγαίνουν για εργαστηριακό μοριακό έλεγχο (τεστ).

2. Επίσης το Κέντρο Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία να εξοπλιστούν με υλικό για την προστασία γιατρών και νοσηλευτών (Μάσκες, ασπίδες, γάντια, ρόμπες, αντισηπτικά κλπ).

3. Να γίνει πρόσληψη οδηγών ασθενοφόρων, προκειμένου όλο το 24ωρο να υπάρχει κάλυψη ασθενοφόρου για μεταφορά στην πλησιέστερη μονάδα υγείας που μπορεί να διαχειριστεί κρούσμα.

4. Να λειτουργεί σχέδιο 24ωρης διαχείρισης κρούσματος covid 19 μέχρι τη μεταφορά του στο νοσοκομείο αναφοράς για τις περαιτέρω ενέργειες.

5. Να διαθέσει ο Δήμος χώρο καραντίνας για την παραμονή του περιστατικού μέχρι τη μεταφορά του στο νοσοκομείο αναφοράς.

Οι ξενοδόχοι-και δικαίως-δεν μπορούν να κάνουν τα ξενοδοχεία τους νοσοκομεία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συνδράμει αξιοποιώντας ένα οίκημα που βέβαια θα απολυμαίνεται συστηματικά.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
1
=