ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Ο ιερεύς ως προεστός και εξομολόγος»

ο-ιερεύς-ως-προεστός-και-εξομολόγος-15544

Πνευματικοί λειτουργοί στέλνουν μηνύματα πίστης και λατρείας – Νέο βιβλίο του π. Θεοδώρου Μπατάκα

Η Εκκλησία μας, με τις μεθοδευμένες ιεροπρεπείς δραστηριότητες, φωτίζει αλήθειες και καλεί τους πιστούς σε πνευματική ιχνηλάτηση, που αλλάζει τα κοινωνικά δεδομένα και ανοίγει δρόμους χριστιανικής ζωής. Πνευματικές παράμετροι, που αναδύουν Ορθοδοξία και πολιτισμό και αποτελούν θεραπευτικό αντίδοτο στην πνευματική ένδεια της εποχής μας.

Πρόσωπα με έμπνευση, χαρισματικό λόγο, έμπρακτη διακονία και αγάπη προς τον συνάνθρωπο αδελφό αναλαμβάνουν να κάνουν πράξη την ξεχωριστή αυτή πνευματική αντίληψη, συμβάλλοντας στην εδραίωση της πίστης. Τα πρόσωπα αυτά χαρτογραφεί ο π. Θόδωρος Μπατάκας στο νέο του βιβλίο: « Ο Ιερεύς ως προεστός και εξομολόγος – Μία λαμπάδα που φωτίζει, αλλά κατακαίεται», που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Είναι το τέταρτο βιβλίο του «Εσταυρωμένου» με συγγραφέα τον κληρικό και πρωτοπρεσβύτερο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και πρόεδρο του Συλλόγου Συμπαράστασης Κρατουμένων «Εσταυρωμένος», π. Θεόδωρο Μπατάκα. Γνωστό το έργο του αλληλέγγυου Συλλόγου και οι προσφερόμενες υπηρεσίες στην τοπική μας κοινωνία, που μας δόθηκε η ευκαιρία, σε προηγούμενα σημειώματά μας, να αναδείξουμε. Είναι η ομάδα φιλάνθρωπων πιστών του «Εσταυρωμένου», που δίκαια και αξιοκρατικά κέρδισε την εμπιστοσύνη και την καθολική αναγνώριση των συμπολιτών μας, οι οποίοι προστρέχουν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια προσφέροντας είτε είδη ένδυσης και υπόδησης, είτε χρηματικά ποσά.

Το νέο βιβλίο του π. Θεοδώρου, που αριθμεί 86 σελίδες σε μικρό σχήμα 14Χ20, εντυπωσιάζει τον αναγνώστη με τη σημειολογική και αισθητική του διάσταση. Με εικόνα εμβληματικής σημασίας διακοσμείται το εμπροσθόφυλλο που απεικονίζει το εσωτερικό του Ιερού Βήματος και τον ιερέα λειτουργό και το οπισθόφυλλο παρουσιάζει σκηνή εξομολόγησης, (σχετικές εικόνες με το περιεχόμενο του βιβλίου). Η φιλόλογος Γκαβανούδη Κερασία, στενή συνεργάτιδα του Κέντρου Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, παράρτημα του «Εσταυρωμένου», ανέλαβε τη φιλολογική επιμέλεια.

Ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Κολλάς, που προλογίζει το βιβλίο, σημειώνει για τον συγγραφέα: «Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Μπατάκας, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου και αγαπητός εν Χριστώ αδελφός και συλλειτουργός, είναι ένας σεμνός, ταπεινός, φιλάγιος, συνειδητός δραστήριος, εργατικός και χαρισματούχος ιερέας, με θεολογική και πατερική, αγιοπνευματική συγκρότηση».

Ο δε συγγραφέας στο εισαγωγικό του σημείωμα στέλνει πνευματικά μηνύματα, τα οποία φιλτραρισμένα από την πνευματική του εμπειρία και την αγιασμένη πορεία άξιου κληρικού μεταλλάσσονται σε διδάγματα και πολύτιμες παραινέσεις, σημειώνουμε μία παράγραφο που μας εντυπωσίασε: «Παιδί μου, από σήμερα καλείσαι να γίνεις λαμπάδα, που θα φωτίζει μεν τους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα θα κατακαίγεται». Είναι τα λόγια του τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου κατά τη χειροτονία του π. Θεοδώρου σε διάκονο, στον Βόλο στις 14 Σεπτεμβρίου 1978.

Φράση που περικλείει το βαθύ νόημα της αποστολής του κληρικού και το κυρίαρχο θέμα του βιβλίου. Ο π. Θεόδωρος καταλήγει: «Ας είμαστε προσεκτικοί αξιοποιώντας τα πνευματικά εφόδια που μας προσφέρουν ο Κύριος και η Εκκλησία Του για να ανηφορίζουμε υπομονετικά τη στενή και τεθλιμμένη οδό της ιερατικής μας πορείας».

Η δομή του βιβλίου διαρθρώνεται σε δύο μέρη:

Το 1ο μέρος αναφέρεται στα κύρια καθήκοντα του ιερέα – λειτουργού στον Ναό και περιλαμβάνει τις υποενότητες:

α) Ο Ιερεύς και η Διακονία του.

β) Ο Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός.

γ) Ο ιερεύς και η Θεία Λειτουργία.

δ) Ο λόγος του Θεού.

ε) Ο ιερεύς ως προϊστάμενος και συνεργάτης. στ) Η φροντίδα για το ιερό οικοδόμημα.

ζ) Ο ιερεύς και το Ιερό Βήμα.

η) Τα ιερά κειμήλια του Ναού.

Θ) Ο Φωτισμός του Ναού.

ι) Ο διάκοσμος του Ναού.

ια) Η θέρμανση και τα ηχητικά του Ναού.

ιβ) Οι θέσεις των πιστών στον κυρίως Ναό.

ιγ) Η ευταξία του Ναού.

ιδ) Μέριμνα για τους δοκιμαζόμενους.

ιε) Η ποιμαντική του ιερέα στον Ναό.

ιστ) Το γραφείο του ιερέα και

ιζ) Επίλογος. Μια φωτισμένη παράθεση φροντίδων που αναδεικνύει τους άξονες των αρμοδιοτήτων του ιερά.

Το 2ο μέρος είναι μια ενότητα με θέμα: «Πρακτικές συμβουλές προς νέους και υποψηφίους πνευματικούς» και υποενότητες:

α) Η Μετάνοια.

β) Ο ιερέας ως κήρυκας μετανοίας.

γ) Τα πρόσωπα του Πνεύματος.

δ) Το φιλάνθρωπο Μυστήριο.

ε) Θλιβερές Καταστάσεις.

στ) Το Εξομολογητήριο.

ζ) Η Ακολουθία του Μυστηρίου.

η) Εξομολόγηση.

θ) Η συγχωρητική Ευχή.

Και ι) Διάφορα προβλήματα.

Πολύτιμη παρακαταθήκη του έμπειρου πνευματικού λειτουργού, που νιώθει την ανάγκη να την μοιραστεί με τους όμορους συλλειτουργούς, διευκολύνοντας το έργο τους.

Σημειώνουμε πως αυτά που καταγράφονται είναι το περιεχόμενο εισηγήσεων του π. Θεοδώρου σε δύο Ιερατικά Συνέδρια της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

1) Στις 16 Ιανουαρίου 2019 και

2) Στις 6 Νοεμβρίου 2018 για υποψηφίους και νέους πνευματικούς της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού.

Ο π. Θεόδωρος στο νέο του πόνημα καταθέτει απόψεις για την αξία της διακονίας στη ζωή τα Εκκλησίας. Η εμπειρία στην διακονία είναι στην πράξη απαιτητική, αλλά και ιδιαίτερα πνευματική, καθώς συναντά τα ευεργετήματα του Θεού.

Απολογητή αυτής της διακονίας προβάλλει τον υπηρέτη των εντολών του Θεού, τον προεστό και εξομολόγο, τον σεμνό, ταπεινό ιερωμένο και κληρικό, που η ευλαβική επικοινωνία με τους πιστούς της ενορίας του και η συμμετοχή του στα προβλήματα, διαχέει θυμίαμα προσφοράς.

Και όλα αυτά γραμμένα με απλό και κατανοητό λόγο, προσφέροντας στον αναγνώστη τη χαρά να ξεδιπλώσει σελίδες του έργου της Εκκλησίας μας για προσωπική ωφέλεια και δόξα Θεού.

Του Τάκη Παντελόπουλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου