ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΚΔΑΠ: Ένας θεσμός εκπαιδευτικής αναβάθμισης και κοινωνικής προστασίας

κδαπ-ένας-θεσμός-εκπαιδευτικής-αναβά-24261

Εν αναμονή της έναρξης υποβολής αιτήσεων εν δυνάμει ωφελουμένων (voucher)

Της Δωροθέας Πέρπερα,

Φιλολόγου – Υπεύθυνης οργάνωσης του εκπαιδευτικού έργου του ΚΔΑΠ «Δήμητρα»

perpera.online

Εσείς γνωρίζετε τι είναι τα ΚΔΑΠ; Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ακόμη πολύς κόσμος που αγνοεί αυτόν το θεσμό, έναν πλέον καταξιωμένο θεσμό που έχει μεγάλη συμβολή στην εκπαιδευτική και πολιτιστική αναβάθμιση, καθώς και στην ποιοτική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών μας.

Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών είναι οι ασφαλείς και προστατευμένοι παιδαγωγικοί χώροι δημιουργικής εξωσχολικής απασχόλησης των παιδιών. Με παιδαγωγικές δραστηριότητες, ατομικές ή ομαδικές, γεμίζουν τον εξωσχολικό ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού ποιοτικά, ευχάριστα και δημιουργικά, ενώ συγχρόνως υποστηρίζουν και τους γονείς που εργάζονται. Τα παιδιά μέσα από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν βιωματικά έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν φιλίες, να εξελίξουν τα ταλέντα τους και τις δεξιότητές τους.

Δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίσουμε το φαινόμενο της ολοένα αυξανόμενης εξάρτησης των παιδιών μας από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία έχουν υποκαταστήσει όχι μόνο παραδοσιακούς τρόπους μάθησης, αλλά και παραδοσιακούς τρόπους ψυχαγωγίας, καταδικάζοντάς τα σε αδράνεια και σε κοινωνική απομόνωση. Αυτό το πρόβλημα έρχονται να λύσουν και να βοηθήσουν με τον τρόπο τους τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Η δομή των ΚΔΑΠ ωφελεί και στον τρόπο σκέψης των παιδιών αλλά και στην κοινωνικοποίησή τους. Οι γονείς εξασφαλίζουν την απασχόληση των παιδιών τους από καταρτισμένους παιδαγωγούς και εμψυχωτές σε καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, αθλητικές, τεχνολογικές, ψυχαγωγικές και αναμφίβολα παιδαγωγικές δραστηριότητες που ωθούν τα παιδιά να εκφράζονται δημιουργικά, να αναπτύσσουν τη φαντασία τους και να χρησιμοποιούν στο βέλτιστο τη σκέψη τους.

Στη χώρα μας τα πρώτα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ήταν δημοτικά και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 1996 σε πιλοτικό στάδιο. Στην πορεία άρχισαν να εμφανίζονται και τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ και άρχισε σιγά- σιγά ο κόσμος να μαθαίνει για τέτοιου είδους χώρους. Οι ηλικίες των παιδιών που απασχολούνται σε ένα ΚΔΑΠ κυμαίνονται από 5 έως και 12 ετών. Επιπλέον, στη χώρα μας λειτουργούν και ΚΔΑΠμεΑ που δεν έχουν όριο ηλικίας. Δέχονται παιδιά με αναπηρία ή/και εφήβους ή/και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και νοητική αναπηρία. Σήμερα λειτουργούν 445 ΚΔΑΠ και 83 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στα οποία φιλοξενούνται 67.497 παιδιά και 4.531 παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Τα ΚΔΑΠ, η κρατική δομή απασχόλησης του παιδιού μετά το σχολείο, θα μπορούσε να είναι η λύση στη δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού, σίγουρα όμως αποτελεί στήριξη στις εργαζόμενες μητέρες στο να διατηρήσουν την εργασία τους και στις άνεργες στο να έχουν την ευκαιρία και το χρόνο να αναζητήσουν και να βρουν μία εργασία. Τα ΚΔΑΠ αποτελούν σίγουρα μια ανάσα χρόνου για γονείς εργαζόμενους που μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους όχι σε ένα συνηθισμένο χώρο «παρκαρίσματος», αλλά σε ένα χώρο απασχόλησης της φαντασίας και της δημιουργικής έκφρασης. Με ωράριο λειτουργίας μετά το σχολείο αποτελούν την καλύτερη εκπαιδευτική και κοινωνική πρόταση της επόμενης γενιάς και ένα σημαντικό ερέθισμα για τους μελλοντικούς γονείς να κάνουν οικογένεια, γιατί θα ξέρουν ότι οι οικονομικά ασθενούσες οικογένειες θα μπορούν να απολαμβάνουν την κάλυψη των προγραμμάτων κοινωνικής εναρμόνισης.

Πολλά ΚΔΑΠ, δημοτικά και ιδιωτικά, συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, γιατί συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής (συνεργασίας με την Ε.Ε.Τ.Α.Α.)». Συνεπώς, αν οι γονείς καταφέρουν να λάβουν το voucher του ΕΣΠΑ (αξία τοποθέτησης του παιδιού τους), θα γράψουν τα παιδιά τους δωρεάν στα ΚΔΑΠ και θα εξασφαλίσουν χωρίς οικονομικό κόστος έναν ασφαλή και προστατευμένο χώρο για την εξειδικευμένη εξωσχολική απασχόληση των παιδιών τους.

Οι γονείς γνωρίζουν καλύτερα από όλους το δικό τους παιδί και είναι απαραίτητο να του μεταδώσουν θετικές αξίες, να το καθοδηγήσουν σε υγιή ενδιαφέροντα και τρόπους εκτόνωσης της ενέργειάς του, να θέσουν τα όρια εκείνα μέσα στα οποία θα δοκιμάσει με ασφάλεια τις δυνατότητές του και θα εξελιχθεί. Τα ΚΔΑΠ αναμφισβήτητα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ποιοτική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών μας και μέσα από τις πνευματικές και σωματικές δραστηριότητες στην ενεργό συμμετοχή τους στην εμπειρική μάθηση, τη διασκέδαση και την κοινωνικοποίηση. Ωφελούν τα παιδιά μας, λοιπόν, ολιστικά. Η επιδότηση δε, του ΕΣΠΑ αποτελεί οικονομικό πολυεργαλείο, αφού οι περισσότεροι γονείς ανακαλύπτουν μια μοναδική ευκαιρία να στηρίξουν τη μάθηση των παιδιών τους. Εν όψει της περιόδου συμπλήρωσης των σχετικών αιτήσεων για την εξασφάλιση των voucher από τους δικαιούχους γονείς και της έναρξης εγγραφών για τη νέα χρονιά, εμείς οι υπεύθυνοι συντονισμού του εκπαιδευτικού προγράμματος και της εύρυθμης λειτουργίας του ΚΔΑΠ του ΙΕΚ «ΔΗΜΗΤΡΑ» είμαστε πανέτοιμοι να σας καθοδηγήσουμε υπεύθυνα σε κάθε σας απορία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου