ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Με βήματα προσεκτικά

με-βήματα-προσεκτικά-24322

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Η επικεφαλίδα μας σήμερα τα λέει όλα. Τι σημαίνει αυτό; Να μην εφησυχάζουμε, να μη σκεπτόμαστε ότι πάει τελειώσαμε με τον κορονοϊό, κακό ήταν και πέρασε. Βέβαια αυτό μας συμφέρει, αυτό πρεσβεύουμε οι περισσότεροι Έλληνες, ευτυχώς όχι όλοι. Εμείς οι Έλληνες είμαστε άνθρωποι των άκρων και της ανεμελιάς. Μας άφησαν να βγούμε από την καραντίνα; Πάει είμαστε ελεύθεροι. Και βέβαια είμαστε μακριά από την πραγματικότητα, ακριβώς το αντίθετο.

Δεν πήραμε είδηση τα όσα συμβαίνουν στην ταλαίπωρη περιοχή της Ξάνθης και κινδυνεύουμε άμεσα με την έξαρση των κρουσμάτων του Covid-19, αν ξεφύγει το μικρόβιο από τους εμπαθείς που δεν λογαριάζουν τις συνέπειες από την πανδημία, αν επεκταθεί και ξαναβρεθούμε σε δύσκολη θέση.

Αλήθεια πόσες φορές το λέμε, το γράφουμε, το διαβάζουμε στις εφημερίδες, το ακούμε επί καθημερινής βάσεως από τις τηλεοράσεις και καταντά όχι πια κουραστικό, αλλά «άχθος αρούρης» όπως πρέσβευαν οι νοήμονες ημών πρόγονοι. Αυτή η φράση που σημαίνει «οι αχθοφόροι της γης» δεν είναι μετάφραση από τα λατινικά αλλά από τα αρχαία ελληνικά που οι φιλέλληνες του εξωτερικού την κατέχουν θαυμάσια. Και για αυτό τα τρία τέταρτα του ελληνικού πληθυσμού δεν φοράει μάσκα, δεν φοράει γάντια, τα αντισηπτικά, όπου υπάρχουν, τα κοιτάζουμε εξ αποστάσεως και αν, γράφω αν, μας κάνει κέφι, για να φρεσκάρουμε τα χέρια μας, όχι για απολύμανση που επιβάλλεται. Έλεος, Θεέ και Κύριε!!!

Αλλά καιρός να ξεφύγουμε από την κοινότυπη και επαναλαμβανόμενη γκρίνια και να μεταφερθούμε «σε μαγικά νησιά» όπως λέει και το τραγούδι. Εφέτος έχουμε και ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας, τα ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα, που δυστυχώς, οι περισσότεροι τουρίστες του εξωτερικού απολαμβάνουν και γνωρίζουν την αξία τους.

Όχι μόνο τα νησιά, επιμένουμε σ’αυτό και με το δίκιο μας, αλλά και κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει αμέτρητες φυσικές ομορφιές, παράλληλα με την ανεπανάληπτη ελληνική φιλοξενία, που οι ξένοι τουρίστες την απολαμβάνουν στον υπέρτατο βαθμό, παράλληλα με την ελληνική κουζίνα, τις γαστρονομικές απολαύσεις από φρέσκα φρούτα και λαχανικά πίνοντας το ουζάκι και το πατροπαράδοτο τσίπουρο.

Κλείνοντας καταφεύγω στις πατροπαράδοτες παροιμίες μας, που οι πρόγονοί μας μπορεί να μην είχαν κομπιούτερ και κινητά, είχαν όμως μυαλό και εμπειρίες της ζωής. Έλεγαν λοιπόν «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει». Παρακαλώ να το θυμάστε αυτό έχει τη σημασία του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου