ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Στα δύσκολα τα τοπικά πολιτικά πρόσωπα είδος σε ανεπάρκεια

στα-δύσκολα-τα-τοπικά-πολιτικά-πρόσωπ-31058

Του Παύλου Γ. Μαρκάκη,

πρ. βουλευτή Μαγνησίας

Μετά από μια μεγάλη περίοδο καραντίνας, κατά την οποία οι πολιτικές δραστηριότητες και τα πολιτικά γεγονότα είχαν μπει σε αναστολή, εμφανίστηκαν πολιτικά θέματα, που είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την κατεύθυνση που θα πάρει η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας.

Εχουμε μερικά χρόνια που την τοπική κοινωνία τη βασανίζει το ερώτημα αν υπάρχει ή όχι ρύπανση στην περιοχή και αν αυτή είναι μέσα, κάτω ή υψηλότερη από τα όρια που βάζουν οι διεθνείς οργανισμοί και νομοθετεί η Ελληνική Πολιτεία.

Η ανησυχία αυτή είναι διάχυτη σε όλους τους κατοίκους και ο προβληματισμός αυτός διαπερνά τους ανθρώπους που ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα, οριζόντια, ανεξάρτητα αν συμμετέχουν ή όχι σε διάφορες εκδηλώσεις και ανεξάρτητα αν τους εκφράζουν οι διάφορες συλλογικότητες που αντιδρούν ειρηνικά ή με στειλιάρια και κουκούλες.

Εξάλλου και μέσα σ’ αυτές τις λεγόμενες «συλλογικότητες» υπάρχουν διαφορές, διασπάσεις, προσωπικά κριτήρια, τρόποι συμπεριφοράς, ακόμη και συμφέροντα που δεν τις κάνουν ελκυστικές.

Ομως την κοινωνία δεν την ενδιαφέρουν αυτοί που είναι εξάλλου εκτός των αιρετών οργάνων και συνειδητά απέχουν από τη διαδικασία εκλογής θεσμικών θέσεων της Πολιτείας.

Η τοπική κοινωνία εν προκειμένω έχει απαιτήσεις από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της, που έλαβαν μέρος σε εκλογικές αναμετρήσεις και τους εμπιστεύτηκε ώστε να διαχειριστούν, να λάβουν αποφάσεις και να εκφράζουν τη γνώμη τους και την επιρροή τους όταν τίθενται σοβαροί προβληματισμοί. Οι εκλεγμένοι αυτοί εκπρόσωποι δεν έχει σημασία αν είναι βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι ή περιφερειακοί σύμβουλοι, ακόμη δεν έχει σημασία αν ανήκουν στην πλειοψηφία ή στην αντιπολίτευση.

Η κοινωνία έχει απαίτηση να ακούσει τη γνώμη τους, την άποψή τους και θα αξιολογήσει τις ενέργειές τους και κυρίως αν αυτές έχουν αληθινό ενδιαφέρον ή υποκρύπτουν φυγομαχίες και πολιτικές σκοπιμότητες.

Είναι γνωστό ότι η κοινωνία δεν ξεγελιέται και έχει επιδείξει έμπρακτα τιμωρητική συμπεριφορά σε πρόσωπα, παρατάξεις, εκπροσώπους κομμάτων όταν π.χ. στον ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Φάμελλο που νομοθετεί για καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και αρνείται την ίδια καύση στον ΤΙΤΑΝΑ λόγω εκλογικής του πελατείας.

Ανάλογες συνέπειες είχαν και έχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τότε δεν μιλούσαν, δεν έγραφαν επιστολές, δεν καταψήφιζαν και τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Δεν αξίζει τον κόπο να αναφερθώ στις αντίστοιχες δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις των τότε υποστηρικτών του κ. Τσίπρα γιατί και σήμερα που είναι αντιπολίτευση παραμένουν ανύπαρκτες παρ’ όλο τον θόρυβο που προσπαθούν να δημιουργήσουν κρυπτόμενοι στις παρόδους των διαδηλώσεων.

Υπάρχουν και αυτοί.. που ενώ θέλουν και συμμετάσχουν στα κοινά από πραγματικό ενδιαφέρον… αλλά αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση στα δύσκολα ζητήματα ζητώντας σχεδόν μονίμως την αναβολή των συζητήσεων!

Σίγουρα στην προκείμενη περίπτωση της αέριας ρύπανσης το βάρος πέφτει στις σημερινές πλειοψηφίες που έχουν «το μαχαίρι και το πεπόνι» και πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις αναλαμβάνοντας και το αντίστοιχο κόστος, μιας και επιζητούσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών και κρίνονται για τα δύσκολα και όχι για τις φωτογραφική τους φωτογένεια.

Εχω διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο την άποψη ότι η περιοχή μας είναι κατ’ εξοχήν τουριστική και έχει ανάγκη από ανάλογες επενδύσεις και ήπιες επενδυτικές δραστηριότητες που να συνάδουν με το πλεονέκτημα της περιοχής μας.

Εχω επίσης απευθύνει δημόσια προτροπή στο Δ.Σ. της εταιρείας που χειρίζεται το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, να εξετάσει μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα την απομάκρυνση της τσιμεντοβιομηχανίας από το πολεοδομικό συγκρότημα και την αξιοποίηση και απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου.

Ως εκ τούτου θεωρώ ως το πρώτο πολιτικό λάθος της δημοτικής αρχής του Βόλου να επιμένει στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση και μάλιστα σε μέγεθος, σαν ένα από τα δυο – τρία που θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

Μπορεί ίσως αυτή η επιλογή να μην είναι καθοριστική για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση αλλά αυτό – αν συμβεί – θα οφείλεται στην ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης και όχι στην ορθή επιλογή της συγκεκριμένης απόφασης. Πιστεύω ότι αν πραγματικά ο δήμαρχος ενδιαφέρεται για την υστεροφημία του και την επιθυμία του να αφήσει κάτι θετικό πίσω κατά τη διάρκεια της θητεία του, αυτό το εργοστάσιο δεν θα του δώσει τίποτε από τα δυο…

Οσον αφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο λειτουργεί σήμερα χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση η οποία μάλιστα ενώ είναι σε πλεονεκτική θέση απέναντι σε μια αρνητική τοποθέτηση, ούτε προχθές μπόρεσε να αρθρώσει μια αξιόπιστη επιχειρηματολογία.. και πρότεινε αναβολή(!!).

Ο περιφερειάρχης παρ’ όλη στην σωστή κριτική του στην ανεπάρκεια του τοπικού πολιτικού προσωπικού, παρασύρθηκε σε λανθασμένη κριτική απέναντι σε μια ολοκληρωμένη πανεπιστημιακή έρευνα αντί να την ενθαρρύνει και να την εμπλουτίσει και να την εντάξει στη δική του επιστημονική προσπάθεια.

Ισως ο χρόνος δημοσιοποίησης και ο εκνευρισμός του τον οδήγησε σε λανθασμένους συλλογισμούς. Ομως έχει και ένα επιπλέον πολιτικό βάρος ανεξάρτητα αν στην περιφερειακή πολιτική σκηνή νιώθει μοναξιά ή μοναδικότητα.

Ενα περιφερειακό συμβούλιο ανεξάρτητα αν υλοποιεί ή όχι κυβερνητικές κατευθύνσεις πρέπει να είναι διπλά προσεκτικό όταν πρόκειται να πάρει αποφάσεις που θα αποβούν επιζήμιες για μια Περιφερειακή Ενότητα. Οδηγούμαστε έτσι σε μια τοπική αντιπαλότητα που είχαμε χρόνια να νοιώσουμε και ελπίζαμε ότι έχει εκλείψει.

Βέβαια έχω προσωπικά βιώσει να υπάρχει απορριπτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επί ημερών της κ. Γερακούδη να την εγκρίνει!!

Νομίζω ότι η προχθεσινή πρόταση της κ. Κολυνδρίνη έδειξε αποφασιστικότητα και συνέπεια και απέδειξε ότι έχει εξελιχθεί σε ένα πολιτικό πρόσωπο με στοιχεία που χρόνια είχαμε να δούμε στον πολιτικό χώρο στον οποίο κινείται και έβγαλε τον κ. Αγοραστό προς στο παρόν από μια δύσκολη θέση.

Συμπερασματικά θα ήθελα να επισημάνω ότι η περιοχή μας έχει μεγάλη έλλειψη υγειών πολιτικών προσώπων και πρέπει οι ψηφοφόροι να τα αναζητούν σε διάφορες πολιτικές κινήσεις.

Διαφορετικά θα αιφνιδιάζονται από την ανεπάρκεια αυτών που επιλέγουν μόνο με καθαρά κομματικά ή ιδιοτελή κριτήρια, όταν τα θέματα της περιοχής είναι καθοριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου