ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κάποιοι θα πρέπει να ντρέπονται…

κάποιοι-θα-πρέπει-να-ντρέπονται-37269

Του Ηλία Ξηρακιά, τ. Αντιδημάρχου Βόλου

Δεκαπέντε (15) χρόνια μετά την κατασκευή ενός έργου, επέκτασης του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ και επτά(7) χρόνια μετά την αποκάλυψη ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου, που “εκτυλίχθηκε” κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της παράδοσης-παλαβής του, “συνεχίζω” εγώ μόνος να απασχολώ την έρευνα της Δικαιοσύνης από τα σαράντα(40) και πλέον στελέχη που θήτευσαν στις συνολικά τέσσερες(4) Διοικήσεις της Δημοτικής μας Επιχείρησης από το 2004 μέχρι σήμερα.

Καλόπιστα θα αναρωτιέται, κάθε συμπολίτης που δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του σκανδάλου, για το ποια ήταν η ιδιαίτερη εμπλοκή μου με το θέμα και γιατί αυτή η σχεδόν 8ετής εκδικητική στοχοποίησή μου από την εργολήπτρια με εξώδικα στην αρχή, αγωγές χιλιάδων ευρώ στη συνέχεια και σήμερα με μηνυτήρια αναφορά, για βλάβη την συμφερόντων της;

Και γιατί ειδικά εναντίον μου; Είχα μήπως κάποιον αυτόνομο ρόλο στη ΔΕΥΑΜΒ; Όχι, γιατί όπως προβλέπει το καταστατικό της, όλα αποφασίζονται και όλα υλοποιούνται με βάση τις αποφάσεις του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ομόφωνες. Και γιατί δεν κινήθηκε η εργολήπτρια κατά των Δ.Σ ή κατά της ΕΒΕΤΑΜ που πιστοποίησε το μέγεθος του σκανδάλου ή κατά του Τεχνικό Επιμελητήριο που συνέταξε ειδική για το έργο πραγματογνωμοσύνη;

Είμαι υποχρεωμένος, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η προχθεσινή πρόταση της εισαγγελίας, να επαναλάβω και να ενημερώσω τους συμπολίτες μου ότι είμαι υπερήφανος για τη συμμετοχή μου επί τρία(3) χρόνια στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ (2011-2014 Διοίκηση Σκοτινιώτη) κι ότι έχω απόλυτα ήσυχη τη συνείδηση μου ότι υπηρέτησα με πάθος το συμφέρον της πόλης μου. Ήταν η περίοδος που ως πρόεδρος του Τεχνικού συμβουλίου, που τότε είχαμε τότε θεσμοθετήσει, είχα εισηγηθεί στο Δ.Σ να συγκροτηθεί η Επιτροπή ελέγχου του έργου που είχε κατασκευάσει η εργολήπτρια, ενώ είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται και οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις από προηγούμενες προσφυγές της εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ.

Η επιτροπή ελέγχου και παραλαβής του έργου, της οποίας είχα την τιμή να προεδρεύω, τόλμησε, παρά τα εξώδικα της εργολήπτριας “να μην τολμήσει”, να κάνει δειγματοληπτικές αυτοψίες στο κατασκευασθέν έργο και να αποκαλύψει ένα τεράστιο σκάνδαλο που ήταν καλά κρυμμένο κάτω από τους δρόμους τη πόλης. Ανακαλύψαμε ότι η εργολήπτρια εταιρεία είχε κατασκευάσει ένα έργο αξίας 4 εκ ευρώ, είχε ήδη εισπράξει από το ταμείο της ΔΕΥΑΜΒ 10 εκ ευρώ ενώ δικαστικά διεκδικούσε, για δήθεν “πρόσθετες” εργασίες, άλλα 6 εκ ευρώ.

Για λόγους απόλυτης διαφάνειας κάλεσα τότε την εργολήπτρια να παρευρεθεί στην παραλαβή του έργου αλλά η απάντηση ήταν και πάλι νέα εξώδικα εναντίον μου. Κάλεσα τότε τη διαπιστευμένη ΕΒΕΤΑΜ να πιστοποιήσει τα ευρήματα των αυτοψιών και κατέθεσα στη συνέχεια το πόρισμα της Επιτροπής μας στο τότε Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ που έγινε ομόφωνα αποδεκτό για ασκήσει στη συνέχεια αγωγή επιστροφής των παράνομα εισπραχθέντων από την κατασκευάστρια 6 εκ ευρώ.

Για του λόγου το αληθές κλήθηκε επίσης το Τεχνικό Επιμελητήριο, ως τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας, να συντάξει ειδική πραγματογνωμοσύνη που βέβαια κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα για ένα καραμπινάτο δηλαδή σκάνδαλο σε βάρος του Δήμου και της πόλης.

Τα εξώδικα της εργολήπτριας εναντίον μου είχαν ήδη αναβαθμιστεί σε αγωγή συκοφαντικής δυσφήμισης της εταιρείας (αποκαλύψαμε το σκάνδαλο!!!) ζητώντας μάλιστα αποζημίωση 300.000 ευρώ από το κάθε μέλος της Επιτροπής μου.

Μετά από μερικά χρόνια όμως, και πριν εκδικαστεί η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση στο Εφετείο Αθηνών, η εργολήπτρια, εν κρυπτώ, την ανακάλεσε για να καταθέσει στη συνέχεια, στο Πρωτοδικείο του Βόλου, μηνυτήρια αναφορά για μια νέα κατηγορία ότι εγώ ως πρόεδρος της Επιτροπής μαζί με εννέα(9) υπάλληλους της ΔΕΥΑΜΒ, που είτε συμμετείχαν στην Επιτροπή παραλαβής είτε στην επιτροπή μηχανικών που τεκμηρίωσε το μέγεθος του σκανδάλου, συγκροτήσαμε δήθεν “εγκληματική οργάνωση” για να βλάψουμε τα συμφέροντα της εργολήπτριας. Έτσι η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται.

Δυστυχώς η διαχρονική διαχείρισή της υπόθεσης αυτής και πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου και ιδιαίτερα μετά, από τη νέα Δημοτική Αρχή, ήταν η χειρότερη δυνατή όπως κατά καιρούς έχουμε αναφέρει. Η εργολήπτρια με την αριστοτεχνική δικαστική διαχείριση των πράξεων και παραλήψεων της ΔΕΥΑΜΒ κατάφερε μέχρι τώρα όχι μόνο να μην επιστρέψει τα 6 εκ αχρεωστήτως καταβληθέντα αλλά να εισπράττει σήμερα με κατασχέσεις τα άλλα 6 εκ ευρώ που έντοκα σήμερα έγιναν περίπου 9 εκ .

Λυπάμαι για τον προσωπικό τόνο αλλά φαίνεται ότι για την εργολήπτρια είμαι η “πέτρα του σκανδάλου”. Η διαχείριση όμως της υπόθεση αυτής, που ίσως είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της πόλης, δεν περιποιεί τιμή ούτε στη ΔΕΥΑΜΒ ούτε στην τοπική μας κοινωνία. Για την εμπλοκή τους στο θέμα μερικοί δεν πρέπει να κυκλοφορούν χαμογελαστοί στην πόλη. Κάποιοι θα πρέπει και να ντρέπονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου