ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Γνωριμία του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου με τη Μητρόπολη Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας

γνωριμία-του-30ού-δημοτικού-σχολείου-βό-49922

Του Πασχάλη Δήμου

Με αφορμή την εθνική γιορτή της Σουηδίας στις 6 Ιουνίου παρουσιάσαμε σε μαθητές μας την πραγματικότητα των Ελλήνων που διαμένουν στη χώρα του Βορρά. Ανάμεσα στα άλλα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και την εκκλησιαστική οργάνωση των συμπατριωτών μας στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών της Ε’ Δημοτικού, με τη βοήθεια ενός δικού μας ανθρώπου του πατέρα Παναγιώτη Κωστούλα, ο οποίος έχει χειροτονηθεί στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας στη Νέα Ιωνία.

Ο πάτερ Παναγιώτης Κωστούλας τον Ιούλιο του 2018 αποσπάται και εκτελεί τα ποιμαντικά του καθήκοντά του στην Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας μέχρι και σήμερα που ολοκληρώνεται ο χρόνος απόσπασής του. Ο χαρισματικός ιερέας, ο οποίος πολύ γρήγορα εγκλιματίζεται και προσφέρει σημαντικό έργο πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να μας δώσει πληροφορίες.

Όπως μας αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας είναι Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Περιλαμβάνει τις χώρες Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και Γροιλανδία. Μητροπολίτης είναι ο Κλεόπας Στρογγύλης.

Το 1969 έγινε η ίδρυση της Μητροπόλεως και η εκλογή του πρώτου Μητροπολίτη Σουηδίας Πολυεύκτου. Το 1970 είχαμε την άφιξη στη Στοκχόλμη του Μητροπολίτη Σουηδίας Πολυεύκτου και την ανάληψη καθηκόντων του. Ακολούθησε το 1974 η εκλογή του Μητροπολίτη Σουηδίας Παύλου. Το 1976 πραγματοποιήθηκε η απόκτηση του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου στην Ουψάλα (Φεβρουάριος) και τα εγκαίνια αυτού (Μάιος), στη συνέχεια έγινε η απόκτηση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης (Απρίλιος) και το 1978 έγιναν τα εγκαίνια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Το 2014 πραγματοποιήθηκε η εκλογή και ενθρόνιση ως Μητροπολίτη Σουηδίας & πάσης Σκανδιναβίας του Σεβασμιότατου Κλεόπα. Στην Σουηδία στον Καθεδρικό Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης πέραν των λατρευτικών ευκαιριών με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας κάθε Κυριακή και τον Εσπερινό του Σαββάτου εβδομαδιαίως, κατά την διάρκεια των εορτών και την τέλεση Ιερών Μυστηρίων, γινόταν η ποιμαντική προσέγγιση των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Στοκχόλμης αλλά και Ορθοδόξων άλλων εθνικοτήτων καθώς και ετεροδόξων, και ετεροθρήσκων.

Πραγματοποιούνταν σε σταθερή εβδομαδιαία βάση:

1. Κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής όπου περίπου 12 άτομα συζητούμε πάνω σε ευαγγελικές περικοπές και πατερικά κείμενα.

2. Πνευματικό Εργαστήρι, όπου νέοι 20 με 40 ετών εργαζόμενοι, φοιτητές, επιστήμονες, συζητούσαν για θέματα ορθοδοξης πνευματικότητας, λειτουργικής ζωής, κοινωνικά, επιστημονικά κ.α.

3. Συνάντηση εθελοντών για την καθαριότητα του Ι. Ναού και των γραφείων της Ι. Μητροπόλεως. Η συνάντηση εκτός από την καθαριότητα περιελάμβανε και κοινή τράπεζα όπου χαιρόμασταν την συναναστροφή.

Παράλληλα με τις παραπάνω λατρευτικές και τακτικές ποιμαντικές ευκαιρίες, πέραν της καθημερινής λειτουργίας των γραφείων του Ιερού Ναού, τα δυο τελευταία χρόνια πραγματοποιηθήκαν επισκέψεις μαθητών σουηδικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για γνωριμία με την ορθοδοξία και την ελληνορθόδοξη παράδοση.

Τρεις φορές κάθε χρόνο είχαμε την επίσκεψη τμήματος του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης στα πλαίσια του μαθήματος των Αβρααμικών Θρησκειών. Την μία φορά η επίσκεψη συνδυάζονταν και με την παρακολούθηση της Ακολουθίας του Εσπερινού κατά το Βυζαντινό Τυπικό.

Το 2019-2020 πραγματοποιήθηκαν δύο φορές τον μήνα συναντήσεις στην αγγλική γλώσσα για την γνωριμία με την Ορθόδοξη πίστη και την λειτουργική παράδοση σε σουηδούς (χριστιανούς προτεστάντες και μη) που είχαν εκφράσει την επιθυμία να γνωρίσουν την πίστη μας.

Πραγματοποιήθηκαν κατηχήσεις σε αλλόδοξους και ετερόδοξους που ολοκληρώθηκαν με την βάπτιση ή την χρίση τους.

Παράλληλα πραγματοποιούνταν επισκέψεις σε νοσοκομεία, συμπαράσταση ασθενών, συγγενών τους και πενθούντων καθώς επίσης και φιλοξενία ασθενών που ερχόταν από την Ελλάδα για επείγοντες ιατρικούς λόγους.

Πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις σχολείων που στα πλαίσια των εκπαιδευτικών τους εκδρομών επισκέφθηκαν την πόλη της Στοκχόλμης, και βοηθήσαμε στην διαμόρφωση και εκτέλεση του προγράμματος της επίσκεψης ώστε να καταφέρουν τα παιδιά να επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους.

Οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της ΑΘΠ του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου τον Οκτώβριο του 2019 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση της Ι. Μ. Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας του ιού Covid-19 πολλές συναντήσεις και διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μέσω διαφόρων διαδικτυακών ανάλογων πλατφορμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου