ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Νέα δεδομένα

νέα-δεδομένα-57458

Της Έλενας Αντωνοπούλου

Η επέλαση της υγειονομικής κρίσης, εκτός από άλλα, καταρρίπτει καλά κάποιους μύθους και φέρνει σε δύσκολη θέση ανθρώπους που επένδυσαν σε αυτούς.

Ετσι λοιπόν οι κακοί ξένοι που μας επιβουλεύονται και δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο παρά μόνο με το πώς θα βλάψουν τη χώρα μας έπαψαν να υπάρχουν εν μέσω πανδημίας και μας συγχαίρουν… Δεν φταίνε, λοιπόν, πάντα οι άλλοι για τις δικές μας αδυναμίες. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης είχαμε και εμείς για νοοτροπίες που ήταν βαθιά ριζωμένες πολύ πριν από το ξέσπασμα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Όμως ο λαϊκισμός σε πολλές περιπτώσεις γιγαντώθηκε και έγινε σημαία από πολιτικές δυνάμεις, με τις γνωστές επώδυνες συνέπειες.

Οι θεωρίες συνωμοσίας καταρρέουν. Η επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης από τη χώρα μας εξυμνήθηκε από διεθνή μέσα που κατά το παρελθόν είχαν εκτοξεύσει μύδρους εναντίον μας, αλλά και από ξένους ηγέτες.

Αποδείχθηκε, λοιπόν, πως η όποια αρνητική κριτική δεν ήταν γιατί κάποιοι είχαν προηγούμενα μαζί μας, ούτε οι αγορές είχαν κάτι , ούτε οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είχαν βαλθεί να μας εξοντώσουν. Το μόνο στο οποίο έδιναν και θα δίνουν σημασία είναι οι αριθμοί και κυρίως η οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μεγάλη λέξη η εμπιστοσύνη κυρίως στην πολιτική και στη διακυβέρνηση μιας χώρας.

Αντίθετα τώρα η χώρα εκτός από τους επαίνους που εισπράττει θα έχει και οικονομική στήριξη.

Τα σημαντικά πακέτα στήριξης και η θετική αντίδραση των αγορών αντανακλούν πρωτίστως την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας μας.

Βεβαίως αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί και να γίνει το όπλο για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Τώρα το μεγάλο στοίχημα πρέπει να είναι ο τρόπος που θα γίνει η διαχείριση των κονδυλίων. Όπως έχουμε υποστηρίξει από αυτή εδώ τη στήλη της φιλόξενης εφημερίδας του «Ταχυδρόμου», το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι το ζητούμενο .

Και η προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να φτάσει σε αίσιο τέλος , εάν δεν επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Η ευκαιρία αυτή, που προβάλλει εν μέσω της πανδημίας που έχει δημιουργήσει μια νέα οικονομική κρίση, δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου