ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Καλύτερο το προλαμβάνειν

καλύτερο-το-προλαμβάνειν-85753

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Γράψαμε την πρώτη πρόταση του γνωμικού κι έπεται η συνέχεια «παρά το θεραπεύειν». Οταν ήμασταν μικρά παιδιά, δεν μετράμε δεκαετίες, ακούγαμε τη μητέρα μας που φώναζε «προσέξτε μη βγάλετε τη ζακέτα, γιατί θα κρυώσετε» ή «βέβαια βήχετε αφού τα βγάλατε όλα, να τ’ αποτελέσματα».

Τώρα όμως με τον κορονοϊό, τον COVID – 19, που αντηχούν συνέχεια στα αφτιά μας από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο από κάθε μεριά, από το πρωί μέχρι το βράδυ, οι συστάσεις «φοράτε τις μάσκες, τα γάντια, συχνό πλύσιμο των χεριών κατά προτίμηση με ζεστό νερό» και άθελά μας ευχαριστούμε τον Θεό που η μικρή αυτή χώρα η Ελλάδα μας, με τις φυσικές ομορφιές της, το πλούσιο πράσινο στην εξοχή, τα ασπρισμένα δρομάκια στα νησιά και το ανεπανάληπτο τιρκουάζ στις θάλασσες επιβίωσε.

Είμαστε περήφανοι και το τονίζουμε ότι η πατρίδα μας, μικρή σε έκταση όσο και η Ολλανδία που θρηνούσε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, τη στιγμή που η Ελλάδα μας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση από τους Ευρωπαίους, που, λόγω των πυκνοκατοικημένων πόλεων, δεν είχαν την πρόνοια του «προλαμβάνειν», όπως αναφέραμε πιο πάνω, να πάρουν μέτρα προφύλαξης. Εμείς έχουμε φύλακες αγγέλους λοιμωξιολόγους (βλέπε δόκτωρ Σωτήρης Τσιόδρας), έχουμε υφυπουργούς ακούραστους, φροντίζοντας να επαναλαμβάνουν τα αρμόζοντα μέτρα (βλέπε Νίκο Χαρδαλιά) χωρίς να χάνεται μια μέρα σε μηνύματα στο ίδιο μοτίβο πάντα «προφυλάξετε πρώτα τους εαυτούς σας, τους γονείς σας, τα αδέλφια σας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες».

Πράγματι όλ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και βιώσαμε με ευλαβική ακρίβεια με το μεγάλο κέρδος, εδώ σας θέλω, την επιβίωσή μας. Κλεισμένοι σπίτια, μα θα μας διακόψετε δεν έχει, ο απολογισμός είναι αδιαφιλονίκητος. Σωθήκαμε δόξα να ‘χει ο Κύριος.

Μέρος δεύτερο: Τη στιγμή που η πολιτεία και οι κυβερνώντες έδωσαν το σύνθημα, πάντα βάσει σχεδίου, να αρθούν τα μέτρα, οι κατ’ οίκον περιορισμοί, οι μάσκες και τα γάντια, άλλωστε το ακούσαμε τόσες φορές, να θυμόμαστε ότι ο παντοδύναμος αυτός ιός είναι δίπλα μας, απέναντί μας, κοντά μας. Ει, να μην ξεγελιέστε και ξανοίγεστε, έχουμε ακόμη ανήφορο μπροστά μας. Αντε τώρα με σύμμαχο την ανοιξιάτικη καλοκαιρία, με το θερμόμετρο να δείχνει 30 βαθμούς άντε τώρα οι φύλακες – άγγελοί μας να συγκρατήσουν τους ασεβείς. Η Αστυνομία με τις ντουντούκες και απέραντη υπομονή να προσπαθεί να επαναφέρει την αφηνιασμένη νεολαία. Για να μην αδικούμε τα νιάτα, μακάρι να ‘ταν τα νιάτα δυο φορές που λέει και το άσμα, αλλά παιδιά μου σκεφτείτε τους γύρω σας. Μήπως να επαναλάβω διστακτικά και τον εαυτό σας πάνω απ’ όλα; Χαρείτε τη βόλτα, χαρείτε τον ήλιο, απολαύστε το φεγγάρι. Η πανσέληνος της περασμένης Πέμπτης ήταν μοναδική. Κρατάτε όμως τις αποστάσεις, αυτό πρέπει να το θυμόμαστε, μην πάτε να γκρεμίσετε ό,τι καλό πετύχαμε μένοντας καραντίνα έξι εβδομάδες. Λίγη έστω αυτοσυγκράτηση και μην υποκύπτετε στον πειρασμό της στιγμής. Σας θερμοπαρακαλούμε, δεν είναι καιρός για πισωγυρίσματα, δεν είναι καιρός για «ταρζανιές» θυμηθείτε, αλλά εδώ πατάμε φρένο γιατί και η μεγάλη πίεση δεν είναι ό,τι καλύτερο. Απλά θυμηθείτε το επιμύθιο «Καλύτερο το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν». Αυτά!!!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου