ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

παγκόσμια-ημέρα-της-μητέρας-86419

Της Πηνελόπης Ι. Παπαθανασίου, Δικηγόρου, Υπεύθυνης Ομάδας ΧΕΝ Βόλου

Μάνα, μητέρα, μαμά. Τρεις λέξεις που κλείνουν μέσα τους ομορφιά, τρυφερότητα, και αγάπη. Η «μητέρα», βιολογική και μη, αποτελεί ίσως την πιο σημαντική παρουσία στη ζωή του ανθρώπου. Μια ύπαρξη γλυκιά και ανιδιοτελής. Είναι εκεί όταν τη χρειαζόμαστε, πρόθυμη να μας ακούσει και να μας δώσει τις συμβουλές της, τη φροντίδα της, την αγκαλιά της, να μας θρέψει και να μας ηρεμήσει, να διώξει μαγικά τον φόβο και τον πόνο μας. Ένας ανυπέρβλητος δεσμός που υμνήθηκε όσο κανένας άλλος, η μάνα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης χιλιάδων καλλιτεχνών.

Η μητέρα ήταν, είναι και θα είναι ξεχωριστή για το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα. Και η σημερινή μέρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία για να την τιμήσουμε και να της δείξουμε πόσο πολύ την αγαπάμε.

Πρόκειται για μια γιορτή αρκετά παλιά. Στην Αρχαία Ελλάδα συναντάμε την πρωταρχική αναφορά στη «γιορτή της μητέρας», με μια ανοιξιάτικη γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Γαία ή αλλιώς «Η μεγάλη μητέρα», σύζυγος του Ουρανού και μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων, και κάθε άνοιξη λατρευόταν ως υπέρτατη θεότητα. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.

Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έτσι, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί να γιορτάζουν οι μητέρες όλου του κόσμου και είναι μια γιορτή με συμβολικό χαρακτήρα.

Η μητρότητα είναι ένα αρχέτυπο που μοιράζεται όλο το ανθρώπινο γένος. Οι γυναίκες θέλουν να κάνουν παιδιά, ανεξαρτήτως εποχής και πολιτισμού, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να επιβιώσουμε χωρίς τη σύνδεσή μας με μια τροφό, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής μας που είμαστε αβοήθητα βρέφη. Μοιάζει να είμαστε «φτιαγμένοι» με έναν τρόπο που να αντικατοπτρίζει αυτό το εξελικτικό περιβάλλον: ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο έτοιμοι να θέλουμε μητέρα, να την αναζητούμε, να την αναγνωρίζουμε, να αλληλεπιδρούμε μαζί της. Έτσι, το αρχέτυπο της μητέρας, είναι η ενσωματωμένη δυνατότητα που έχουμε να αναγνωρίζουμε μια συγκεκριμένη σχέση, αυτή της «μητρότητας». Μια σχέση καθοριστική για την ανάπτυξη και εξέλιξη της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ως μάνα, μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε γυναίκα σ’ αυτόν τον κόσμο, που προστατεύει και φυλάει το παιδί της σαν κόρη οφθαλμού, που αγαπάει το παιδί της μέχρι και την τελευταία της πνοή, που ξυπνάει και κοιμάται με την σκέψη του.

Μάνα δεν είναι μόνο αυτή, που κυοφορεί για εννέα μήνες. Μάνα είναι και αυτή, που δεν μπόρεσενα κάνει παιδιά αλλά υιοθετεί και τα μεγαλώνει. Είναι εκείνη που βάζει το εγώ της κάτω από το παιδί της, και νοιάζεται μόνο για το πως θα είναι καλά και ευτυχισμένο το αγγελούδι της. Ενδιαφέρεται πρωτίστως να σώσει το παιδί της, παρά τον εαυτό της. Είναι εκείνη που θα μας δώσει πάντα ώθηση, ακόμη και εάν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, θα μας «κρύψει» στην αγκαλιά της, και θα μας δώσει ένα φιλί. Αυτή που θα μας προστατεύει κάθε στιγμή, όσο μακριά κι αν βρίσκεται. Μάνα δεν είναι κάτι απλό. Είναι πολλά μαζί, σε ένα! Είναι εκείνη που σε καταλαβαίνει από μία ματιά και μόνο, που «τρέχει» όλη μέρα, και θα είναι παντού και πουθενά για σένα. Ο άνθρωπος που είναι πρότυπο για όλους, παιδαγωγός, μα και σε πολλές περιπτώσεις κωμικός για να πάρει το πολυπόθητο χαμόγελο του παιδιού της. Είναι αυτή που δηλώνει παρούσα. Εκείνη που δεν αρρωσταίνει ποτέ και ακόμη και να αρρωστήσει, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της όχι για εκείνη, αλλά για το παιδί της.

Μητέρα, είναι αυτή που πεινάει και αναζητά τροφή για το παιδί της, που κρυώνει και κύριο μέλημα έχει το πως θα ζεστάνει το μικρό της. Με ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα καλό λόγο. Μητέρα, είναι αυτή που θα γίνει συνοδοιπόρος στα όνειρα του παιδιού της, ακόμη κι αν δεν είναι σύμφωνη. Αυτή που θα του πει ένα απλό,«Πάμε δυνατά, είμαι εδώ για σένα» και θα είναι πάντα δίπλα τουκαι θα το περιμένει για ακόμη μια αγκαλιά, για ένα ακόμη σ’ αγαπώ! Μαμά είναι αυτή που δε θα σου «ρίξει» ευθύνες ποτέ και για τίποτα. Αυτή που δε θα σε εγκαταλείψει ποτέ, ακόμα κι αν εσύ ο ίδιος εγκαταλείπεις τον εαυτό σου.

Μαμά σημαίνει πίστη, αγάπη, υπέρβαση. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, προδοσία, εγκατάλειψη, αδιαφορία. Είναι αυτή που θα σου λέει πάντα«Σ’ αγαπώ πολύ καινα προσέχεις. Να περνάς καλά»!

Γιορτή της Μητέρας, λοιπόν, σήμερα. Μια ευκαιρία να εκφράσουμε στη γυναίκα που μας έδωσε ζωή και μας φρόντισε, την αγάπη και το σεβασμό μας. Λίγα λουλούδια, ένα χαμόγελο, ένα φιλί και ένα απλά «Ευχαριστώ», μπορεί να είναι λίγα για να χωρέσουν την Ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα μας προσφέρει. Είναι όμως αρκετά για να την κάνουν Ευτυχισμένη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου