ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Στήριξη τοπικής οικονομίας! Ολοι μαζί ενωμένοι μπορούμε!

στήριξη-τοπικής-οικονομίας-ολοι-μαζί-86531

Του Τρύφωνα Πλαστάρα, προέδρου ΟΕΒΕΜ

Βρισκόμαστε ήδη στο δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Για να το πετύχουμε και να έχουμε μια υγιή επιστροφή στην κανονική κανονικότητα πρέπει να προσπαθήσουμε και να εργασθούμε όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά. Η τοπική οικονομία πλήττεται και έχουμε υποχρέωση όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να αναλάβει τις ευθύνες του και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην παραμείνουμε στο μηδέν που ξαφνικά βρεθήκαμε και να μπορέσουμε σύντομα να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς και σε αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να θέσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά και εγχώρια προϊόντα στην πρώτη θέση υποστήριξης.

Οι προϋποθέσεις, οι παράγοντες και οι ρόλοι είναι στοιχεία απαράβατα, τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και να διαχειριστούμε, έχοντας πάντα ως γνώμονα την δημόσια υγεία και την τοπική οικονομία. Η αγορά έχει «παγώσει» και οι οικονομικές απώλειες είναι σημαντικές. Τώρα που οι επιχειρήσεις «ανοίγουν» πρέπει όντως να τις ανοίξουμε και να τις διατηρήσουμε. Πώς θα τα καταφέρουμε;

Πρώτον, οι επιχειρήσεις οι ίδιες πρέπει να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό και να το σεβαστούν προκειμένου να τονώσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να επιτρέψουν στην ξαφνική κατάσταση που βρέθηκαν να τους επηρεάσει αρνητικά σε σημείο που θα διχάσει τη λογική τους και την έως τώρα αξιοπρεπή επαγγελματική τους δραστηριότητα και όχι μόνο.

Εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει καταρχήν να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο οδηγιών για την δημόσια υγεία, τηρώντας όλα τα μέτρα των αρμοδίων φορέων υγείας και να προμηθευτούν άμεσα όλα τα εργαλεία ανάλογα με τις απαιτήσεις του κλάδου που ανήκουν, ώστε το καταναλωτικό κοινό να αισθάνεται ασφάλεια.

Η ποιότητα είναι ένα ακόμα κριτήριο, το οποίο δεν πρέπει να παραβλέψουν οι επιχειρήσεις και σε συνδυασμό με «λογικές» τιμές θα αποτελέσουν εργαλεία προσέλκυσης και διατήρησης πελατών. Ακόμη, η δυνατότητα παρουσίασης-πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό το πλαίσιο διατήρησης και αύξησης του πελατολογίου, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ζούμε στην ψηφιακή εποχή.

Δεύτερον, το καταναλωτικό κοινό πρέπει αυτή τη στιγμή να σκεφτεί τον τόπο του και την χώρα του. Είναι ο κυρίαρχος παίκτης για την επόμενη μέρα της τοπικής οικονομίας. Είναι υποχρέωση όλων να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, τους μικρομεσαίους που χρόνια μάχονται για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους και να ικανοποιήσουν τους καταναλωτές, την ώρα που πλήθος οικονομικών υποχρεώσεων (φορολογικών, ασφαλιστικών κτλ) βαραίνουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Πρέπει να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, τις επιχειρήσεις της γειτονιάς μας που προσπαθούν για το μεροκάματο και την επιβίωση της οικογένειας τους. Ας θέσουμε ως κριτήριο εκτός από την τιμή και την ποιότητα, τη στήριξη των συμπολιτών επιχειρηματιών και των οικογενειών τους. Δεν πρέπει να είμαστε ένα ακόμα πιόνι που θα ενισχύει την αιμορραγία των μικρομεσαίων. Είναι η στιγμή που πρέπει να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο τα τοπικά προϊόντα, τους τοπικούς παραγωγούς, τους κατασκευαστές και τους εμπόρους.

Συνάμα, στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις ενισχύουμε την διατήρηση θέσεων εργασίας.

Τρίτον, οι φορείς (περιφέρειες, δήμοι, επιμελητήρια, ομοσπονδίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί σύλλογοι κτλ) μπορούν καθοριστικά να επηρεάσουν την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Οι φορείς μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό να αντιληφθούν πως τώρα η τοπική οικονομία είναι κύριο και βασικό μέλημα όλων και πρέπει ο καθένας από την πλευρά του να την στηρίξει και να την ενισχύσει.

Διαφημιστικές καμπάνιες σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (έντυπος, ηλεκτρονικός τύπος, ραδιόφωνο, τηλεόραση) με στόχο την προώθηση και ανάδειξη των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών προϊόντων. Οι φορείς πρέπει να δείξουν το δρόμο: προτιμούμε τα τοπικά προϊόντα, αγοράζουμε από τοπικές επιχειρήσεις, ενισχύουμε την τοπική αγορά. Μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία με την σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα συμβάλλει καθοριστικά και άμεσα στα θετικά αποτελέσματα ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας.

Οι συντελεστές, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν στην κανονική κανονικότητα είναι συγκεκριμένοι και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την σημερινή κατάσταση σαν μια πρόκληση που φέρει ένα κοινό στόχο: Αυτό της υποστήριξης της τοπικής οικονομίας. Η κοινωνία και η οικονομία είναι αλληλένδετες, είναι μια αλυσίδα που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να σπάσει. Αντιθέτως, είναι χρέος όλων μας να διατηρηθεί, να ενισχυθεί και να τονωθεί.

Η ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε! Ολοι μαζί μπορούμε!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου