ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τουρισμός 2020: Κύρια στόχευση ο εσωτερικός τουρισμός vouchers στους Ελληνες

τουρισμός-2020-κύρια-στόχευση-ο-εσωτερικ-86541

Του Νίκου Βισβίκη, Ταξιδιωτικού – Ναυτικού Πράκτορα,Master SUNY N.Y.N.Y, πρώην μέλους Δ.Σ. HATTA, ONΠΕ, πρόεδρου Ναυτ. Πρακτ. Βόλου

Ημερολογιακά η Ελλάδα βρίσκεται ήδη εντός της τουριστικής περιόδου. Λόγω των τεραστίων διαστάσεων και των αγνώστων κατευθύνσεων πολυποίκιλων επιπλοκών από τον κορονοϊό, άπαντες οι εμπλεκόμενοι στην μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα καταθέτουν προτάσεις, σχέδια, προγράμματα κλπ. για να σωθεί η σεζόν.

Ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης έθεσε όλο το γενικό πλαίσιο με άξονες, όπως ο υγειονομικός, ο οικονομικός ή προβολή της χώρας, οι δημόσιες σχέσεις κτλ.(κυρίως με αναφορά στον εισερχόμενο τουρισμό).

Τοπική παράγοντες του τουρισμού στις τουριστικές περιοχές, αναφέρονται επίσης στον εισερχόμενο τουρισμό.

Ωστόσο, ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών (πχ. Γαλλία, Ιταλία), προτρέπουν τους πολίτες τους να μη βγουν από τη χώρα τους.

Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παλινδρομούν με δηλώσεις αντιφάσκουσες (κατά το αρχαίο: «ήξεις, αφήξεις, ουκ εν πολέμω θνήξεις»…! Μήπως έχει συνάφεια με τον κορονοϊό;).

Αρμόδιοι επιστήμονες επίσης, προτείνουν παράταση της σεζόν (αυτή για να επιτευχθεί χρειάζονται πολλά πράγματα).

Σημειωτέων ότι ο επίτροπος της Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε Τιερί Μπρετόν προανήγγειλε σύνοδο κορυφής τη Ε.Ε για τον τουρισμό τον Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη, (μάλλον αργά).

Ωστόσο, ελάχιστες βδομάδες πριν την οριστική έξοδο από την καραντίνα, άρα επί θύραις η τουριστική σεζόν, στοχευμένες προτάσεις δεν έχουν γίνει, ώστε προκαταρκτικά να ενημερωθεί ο δυνητικός Ελληνας εκδρομέας, αν μπορεί οικονομικά ή όχι. Εννοείται ότι οι κάθε είδους οικονομικές στηρίξεις των εμπλεκόμενων στον τουρισμό είναι απαραίτητες για να υφίστανται και αντίστοιχα και οι παροχές που διαθέτουν. Προϋπόθεση για τον Ελληνα τουρίστα είναι το «δει δη χρημάτων».

Επί δεκαετίες η εσωτερική Αγορά αφορούσε μόνον στον κοινωνικό τουρισμό για τους μη κατέχοντες. Τώρα είμαστε σχεδόν όλοι. Τότε η επιδότηση στόχευε μόνον στα καταλύματα – ενώ τουρισμός δεν είναι μόνον αυτά.

Ο καθηγητής Οικον. Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεόδ. Μεταξάς ανέφερε ότι μέρος του πλήγματος του τουρισμού μπορεί να το καλύψει ο εσωτερικός τουρισμός (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 18/4). Ο δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ κ. Μανιάτης με υπότιτλο «Τονωτική Ενεση», αναφέρεται στις οδικές εκδρομές με Ε.Ι.Χ (και όχι με αεροπλάνα) εισροές των Βαλκανίων και κυρίως ότι «…η εσωτερική ζήτηση είναι μονόδρομος» (ΝΕΑ 25/4).

Είναι προφανές ότι οι επιμέρους τιμές των ανώτερων τουριστικών προϊόντων αντί να μειωθούν λόγω μείωσης της ζήτησης, πλέον πιθανόν (αν δεν ανέβουν), να μείνουν ίδιες με αυτές της προηγούμενης περιόδου. Ο λόγος: όταν οι πληρότητες σε πλοία, λεωφορεία, καταλύματα, υποχρεωτικά θα είναι μέχρι 55%, σε σχέση με τα περσινά κοστολόγια ανά άτομο με πληρότητες στο 70% – 80%, οι τιμές φέτος θα κατέβουν; Πιο πιθανό, να παραμείνουν οι ίδιες.

Αν όμως π.χ. τα καταλύματα γνωρίζουν έγκυρα (από τώρα) ότι πέραν των ταμειακών διευκολύνσεων τους (που θα αφορούν: επιστροφές προκαταβολών, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ανακαινίσεις κλπ.), θα έχουν επιπλέον την συμμετοχή του κράτους στην τιμή πώλησης, οπότε μάλλον θ’ αποφασίσουν έγκαιρα να δηλώσουν ενεργοί, διότι θα καταστούν φθηνότεροι.

Κίνητρα για την τουριστική επανεκκίνηση των Ελλήνων

Ηδη με τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία – vouchers, υποβοηθάται η επιβίωση όλων των συναφών τουριστικών επιχειρήσεων.

Ομως αν δεν βοηθηθεί και ο Ελληνας τουρίστας, θα μείνουμε με τα χρηματοδοτικά βοηθήματα, που δεν θα μπορέσουμε να τα αποπληρώσουμε.

Επανεκκίνηση δεν θα συμβεί.

Είναι αρχή της οικονομίας ότι την δυναμική της την ορίζει η κυκλοφοριακή ταχύτητα του χρήματος και όχι η αποθησαύρισή του.

Τον τουρισμό τον υπηρετούν – εκτός των χιλιάδων, κάθε μορφής καταλυμάτων -, τα μεταφορικά μέσα (πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία – κυρίως -), ταξιδιωτικά γραφεία, εστίαση (εστιατόρια κτλ).

Τα κριτήρια: Σε ποιους δικαιούχους θα αφορά, με τι ποσά κλπ. θα το αποφασίσει η Πολιτεία. Eύλογο είναι το ποσό του voucher να μην κατευθυνθεί μόνον στα καταλύματα.

Το όποιο συνολικό ποσό επιδότησης ανά οικογένεια να διασπαρεί με επιμέρους vouchers: για το κατάλυμα, το πλοίο, το λεωφορείο, το εστιατόριο και το ταξιδιωτικό γραφείο ( δηλ. ό,τι επιλέξει ο ταξιδιώτης).

Τα τουριστικά γραφεία να έχουν πλέον σημαντικό ενδιάμεσο ρόλο. Τα 1.500 ανά την Ελλάδα ταξιδιωτικά γραφεία θα κάνουν καλοκαιρινά «πακέτα» στην ενδοχώρα, με χρήση λεωφορείων, πλοίων, ξενοδοχείων, εστιατορίων. Μέσω του taxis, ο ενδιαφερόμενος δικαιούχος θα επιμερίσει, κατά το δικό του δοκούν, τα επιμέρους vouchers (συν την δική του συμμετοχή), για όποιες επιμέρους παροχές επιλέξει.

Ετσι αντί να λειτουργούν ΚΕΠ, ΟΑΕΔ κτλ, οι ταξιδιώτες θα απευθύνονται στον νόμιμο διαμεσολαβητή (ταξιδιωτικό γραφείο), πληρώνοντας με μετρητά και vouchers.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου