ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Covid 19 – Η επόμενη μέρα

covid-19-η-επόμενη-μέρα-91143

Του Γιάννη Αντωνιάδη

Ζώντας σχεδόν τρεις μήνες με τον κορονοϊό έχουμε αρχίσει και εξοικειωνόμαστε μαζί του. Εξοικειωνόμαστε με αυτόν τον απρόσκλητο επισκέπτη που εξ αιτίας του η ζωή μας έχει αλλάξει.

Καθημερινά πληροφορούμαστε από κάθε γωνιά της γης τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της νόσου. Δηλαδή πόσα είναι τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα, πόσοι άνθρωποι νοσούν ελαφρά, πόσοι νοσούν βαριά και βρίσκονται διασωληνωμένοι, πόσοι πεθαίνουν, πόσοι εξέρχονται από τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), πόσοι αναρρώνουν πλήρως. Αυτά τα σημαντικά στοιχεία μας επιτρέπουν αφενός να παρακολουθούμε την πορεία εξάπλωσης του ιού, αλλά μας επιτρέπουν επίσης, με βάση κάποια επιστημονικά μοντέλα, αλλά και κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά του ιού, να προβλέψουμε και την εξέλιξή του.

Θα λέγαμε λοιπόν, συμφωνώντας με τον καθηγητή ογκολογίας και γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ-διευθυντή κλινικής στο Massachusetts General Hospital, Όθωνα Ηλιόπουλο ότι υπάρχει μία φοβερή υπερβολή για τον κίνδυνο από τον ιό, η οποία βασίζεται σε λάθος εικόνες για τη θνητότητα, από αυτή τη λοίμωξη.Μέρα με τη μέρα εδραιώνεται η εντύπωση ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι που θα νοσήσουν θα είναι ασυμπτωματικοί, ή θα έχουν πολύ ήπια συμπτώματα.

Για το θέμα της ανοσίας ο κ. Ηλιόπουλος υπογραμμίζει ότι «δεν έχουμε ούτε μία απόδειξη ότι δεν προφυλάσσει. Όσοι καλοπροαίρετα ισχυρίζονται το αντίθετο, ξεχνούν ότι αρχικά δεν είχαμε εκτιμήσει ότι η νόσος είναι διφασική και άρα το δεύτερο μέρος μπορεί να θεωρηθεί επαναλοίμωξη, αν δεν έχεις εμπειρία». Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό επαναλοίμωξης στις τόσες εκατοντάδες, χιλιάδες αρρώστων, τονίζει χαρακτηριστικά, ο καθηγητής.

Όσον αφορά στα συμπτώματα της νόσου, αναφέρει ότι η πιο σοκαριστική παρατήρηση, είναι το πόσοι άνθρωποι έχουν εκτεθεί στον ιό και έχουν αντισώματα, αλλά υπήρξαν εντελώς ασυμπτωματικοί, ή είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία.

Ο διεθνούς κύρους επιστήμονας, λέει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ευρείας κλίμακας τεστ αντισωμάτων. «Όσοι έχουν αντισώματα, πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ώστε να βγούμε άμεσα από το “γύψο”, να επανεκκινηθεί η οικονομία, αλλά και να επανέλθει ο κόσμος στη φυσιολογική του ζωή».(1)

Σήμερα στην Ελλάδα είμαστε σε φάση ελεγχόμενης διασποράς του νέου κορονοϊού. Τόσο το επίπεδο της θνησιμότητας από την πανδημία όσο και ο ρυθμός αύξησης της φαίνεται να έχουν ηπιότερη μορφή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης μπορούμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, να παρατηρήσουμε ότι η πρώτη φάση της επιδημίας με έναρξη την 5η Μαρτίου 2020 αφού συμπλήρωσε δύο μήνες δραστηριότητα με έξαρση το διάστημα 27/03/2020 -11/04/2020, σήμερα 5η Μαΐου 2020 – με την προϋπόθεση της τήρησης των οδηγιών του ΕΟΔΥ–μάλλον τείνει να μηδενιστεί.

Η σταδιακή και ελεγχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων έχει αρχίσει. Λόγω όμως του μικρού αριθμού κρουσμάτων, ο πληθυσμός δεν έχει αποκτήσει ανοσία. Μέχρι λοιπόν να βρεθεί εμβόλιο ή αποτελεσματικό φάρμακο, ας μην υποτιμούμε τον κίνδυνο υποτροπής είτε τώρα, είτε το φθινόπωρο.

Η εξέλιξη της πανδημίαςκαι οι επιπτώσεις της σε όλο τον κόσμο καιστην Ελλάδα,καθώς το lock down υποχωρεί απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όμωςστο κοινωνικό πεδίο. Τι θα γίνει την «επόμενη μέρα». Πως θα μείνει η κοινωνία όρθια.Νομίζουμε ότι απαιτούνταιγρήγορες και πιο γενναίεςκρατικές παρεμβάσεις. Έτσι ώστε, όταν σιγά σιγά ανοίξουν οι επιχειρήσεις και η οικονομική ζωή του τόπου μπει ξανά σε λειτουργία, να έχουμε τις δυνατόν μικρότερες απώλειες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το πιο πολύτιμο κεφάλαιο, αυτό της εργασίας, να βρεθεί για μία ακόμα φορά μέσα στους «χαμένους της κρίσης», τόσο σε κλίμακα Ευρώπης όσο και σε κλίμακα Ελλάδας. Το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο διότι δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό. Και δυστυχώς η Ευρωπαϊκή ’Ένωση, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά εξαιρετικά ανεπαρκής και άτολμη.Οι κυρίαρχες χώρες του Κέντρου και του Βορρά αργούννα αντιληφθούν ότι το συμφέρον, των λαών τους είναι να υπάρξει αναδιανομή του χρέους ώστε να μπορέσει η οικονομία της Ευρώπης να παρουσιάσει σημεία σύγκλισης και σημεία ανάπτυξης. Η κα Laggard, φαίνεται να ασπάζεται τα αιτήματα του Νότου και της χώρας μας και κινείται σε καλή κατεύθυνση. Όμως οι αποφάσεις καθυστερούν και οι πληττόμενοι περιμένουν. Σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας.

(1)Συνέντευξη που παραχώρησε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Όθων Ηλιόπουλος* στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου.

*Ο Όθων Ηλιόπουλος συνετέλεσε καθοριστικά, με την πρωτοποριακή πολυετή ερευνητική δουλειά του πάνω στον καρκίνο και τις γονιδιακές του μεταλλάξεις, για να τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2019, η ομάδα του καθηγητή Ουίλιαμ Κέλιν από το Χάρβαρντ. Στα επιστημονικά επιχειρήματα της Επιτροπής της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών τονίστηκε ότι οι δύο από τις τρεις δημοσιεύσεις, για τις οποίες απονεμήθηκε το Νόμπελ στο Χάρβαρντ, ήταν η επιτελική σύλληψη και η πρακτική δουλειά του κ. Ηλιόπουλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου