ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Mπροστά στη μεγαλύτερη κρίση της γενιάς μας

mπροστά-στη-μεγαλύτερη-κρίση-της-γενιά-97106

Του Ιωάννη Κονταράτου, Αξ. Εμπ. Ναυτικού, Μέλους ΔΕΕΠ Ν. Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας

Ποιος θα φανταζόταν όταν πριν λίγο καιρό όλοι μαζί αλλάζαμε χρόνο και ευχόμασταν ο ένας στον άλλο για υγεία, τύχη, επαγγελματική και οικογενειακή ευτυχία, ότι ύστερα από δύο μήνες θα βρισκόμασταν σε αυτήν την κατάσταση που ζούμε.

Οτι η ανθρωπότητα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παγκόσμια κρίση, ίσως την μεγαλύτερη της γενιάς μας. Μια κρίση που σε χώρες που είχαν πάντα τον τρόπο να εξισορροπούν δύσκολες καταστάσεις με την χρησιμοποίηση διαφόρων τεχνασμάτων, διαφόρων πρακτικών, αυτά φάνηκαν πολύ λίγα, πολύ μικρά για να αναχαιτίσουν την ορμή του προβλήματος. Αυτό καταδεικνύεται από τον αριθμό των θυμάτων κυρίως αλλά και από άλλες παραμέτρους όπως τον κατακόρυφα αυξανόμενο αριθμό αιτούντων επιδόματος ανεργίας (ΗΠΑ), οι οποίες μέχρι το τέλος Μαρτίου έφτασαν τα 30 εκατομμύρια, περίπου το 18,4% του πληθυσμού που είναι σε ηλικία εργασίας, η από την παύση εργασιών στην Κίνα και σε άλλες δυνατές οικονομίες του πλανήτη.

Ο ελληνικός λαός το διάστημα αυτό επέδειξε μια αξιοθαύμαστη συνέπεια και αφομοίωση των κανόνων που προτάθηκαν από τους ειδικούς και θεσμοθετήθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός πήρε αποφάσεις δύσκολες αλλά τέτοιες που προφύλαξαν την ελληνική οικογένεια. Πήρε αποφάσεις που ανακούφισαν οικονομικά πολλούς συμπολίτες μας, προγραμματίζει μέτρα που θα μας επαναφέρουν σιγά – σιγά σε μια κανονικότητα, όχι βέβαια σαν αυτήν πριν την κρίση.

Ομως ο δρόμος από ό,τι φαίνεται θα είναι δύσκολος. Σύμφωνα με τραπεζικές αναλύσεις, ως αποτέλεσμα των μέτρων που θα ακολουθήσουν οι χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου του κορονοϊού θα είναι η μείωση της εξωτερικής ζήτησης για υπηρεσίες και αγαθά, η αναβολή επενδυτικών σχεδίων και η παύση δραστηριότητας σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τη μείωση του τουρισμού, που η χώρα μας έχει υψηλή εξάρτηση, τότε όπως καταλαβαίνει κάποιος η ύφεση πιθανόν να είναι σφοδρή.

Βλέπουμε όμως και κάποια στοιχεία που δημιουργούν αισιοδοξία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα της τάξεως των 6,8 δισ. ενώ στην προηγούμενη κρίση βλέπαμε μείωση μισθών, μείωση συντάξεων αύξηση φόρων.

Τώρα δεν τα βλέπουμε αυτά. Το αντίθετο μάλιστα, πολλοί φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν. Επίσης βλέπουμε αλλαγές σε παθογένειες ετών, όπως βελτίωση, αναβάθμιση του ψηφιακού κράτους, αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, εργασία από το σπίτι. Αυτά σε λίγους μήνες. Τώρα πρέπει να στηριχθεί η ελληνική βιομηχανία, αλλά και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας που είναι οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ολοι αυτοί που επί μια δεκαετία υπέφεραν (π.χ. ακριβό ρεύμα, φόροι, εισφορές, που διέλυαν την ανταγωνιστικότητα τους με αντίστοιχους του εξωτερικού) και έκαναν τις εξαγωγές δισεπίλυτο πρόβλημα για τις βιομηχανίες ή οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που όσες άντεξαν την προηγούμενη κρίση, τώρα θα χρειαστούν πολύ περισσότερη βοήθεια από το κράτος για να καταφέρουν και πάλι να ορθοποδήσουν με ζητούμενο την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας τους.

Η Κυβέρνηση πολύ σωστά ανακοίνωσε ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Καμία απόλυση δεν επιτρέπεται σε επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, εξακολουθούν να υφίστανται τον Μάιο για το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί έως σήμερα.

Συνεχίζεται η έκπτωση ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της α’ κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων. Παρατείνεται η προστασία της α’ κατοικίας μέχρι τέλους Ιουλίου και υλοποιούνται εντός Μαΐου στοχευόμενες κλαδικές πολιτικές σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα όπως είναι ενδεικτικά ο τουρισμός, οι μεταφορές, και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

Θα απαιτηθεί σχέδιο με υπευθυνότητα και σταθερά βήματα. Οπως πολύ σωστά αναφέρει σε συνέντευξή του ο γραμματέας πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Στεργίου και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, όσοι επαναφέρουν ως λύση τη διόγκωση του κράτους και τη στροφή προς έναν γενικευμένο προστατευτισμό θα έχουν την ίδια επιτυχία με εκείνους που προσπαθούν να οδηγήσουν προς τα εμπρός θέτοντας την επιλογή στο κιβώτιο ταχυτήτων στην θέση όπισθεν. Τέτοιες συνταγές αντί να κάνουν τις συνέπειες της κρίσης μια σύντομη παρένθεση τείνουν να μονιμοποιήσουν τα επώδυνα παρενθετικά χαρακτηριστικά της.

Βλέπουμε ότι παίρνονται αποφάσεις άμεσα, αποφάσεις που θα διαμορφώσουν την πατρίδα μας για τα επόμενα χρόνια, αποφάσεις για την οικονομία την περίθαλψη, αποφάσεις που θα επηρεάσουν και την πολιτική κατάσταση του τόπου μας. Κάποιες πρακτικές ήδη είναι ξεπερασμένες και κάποιες πρακτικές που θεσπίστηκαν λόγω της κατάστασης έγιναν και θα μείνουν. Θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας

Ολοι στην πατρίδα μας δείξαμε, ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Ολοι δείξαμε, ότι βάζουμε πλάτη, όταν οι δουλειές μας δεν πάνε καλά. Ολοι μπροστά στο πρόβλημα, όποιο και αν είναι αυτό, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να το ξεπεράσουμε. Το έχουμε αποδείξει και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε.

Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο προετοιμασμένοι και αυτή τη φορά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά… Υπάρχουν σχέδιο, θέληση και κυρίως οι κατάλληλοι άνθρωποι να το εφαρμόσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου