ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Voucher επιστημόνων: Αλήθειες και ερωτήματα από την τηλεκατάρτιση στην τηλεκατάργηση

voucher-επιστημόνων-αλήθειες-και-ερωτήματα-105995

Του Αριστείδη Σαββάκη, Υπεύθυνου Κέντρου Διά Βίου Μάθησης

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με το «κόψιμο» του προγράμματος τηλεκατάρτισης, καλό είναι να ειπωθούν αλήθειες και να απαντηθούν εύλογα ερωτήματα.

Το πρόγραμμα ανέλαβε να το υλοποιήσει η Ειδική Υπηρεσία Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας, που σημαίνει ότι θα αντλούσε πόρους του ΕΣΠΑ για την πληρωμή των δικαιούχων (επιστημόνων) και έτσι δεν θα στερούσε τους πολύτιμους πόρους του προϋπολογισμού που μετά την «τηλεκατάργηση» μάλλον θα επιβαρυνθεί. Τα προγράμματα αυτά όμως προβλέπουν την κατάρτιση των δικαιούχων για την πληρωμή τους για αυτό και ήταν επιβεβλημένη η τηλεκατάρτιση, αφού κατάρτιση διά ζώσης τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Η κατάρτιση πραγματοποιείται από αδειοδοτημένους παρόχους κατάρτισης (ΚΕΚ) που διαθέτουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις (GDPR. ISO κ.λπ). Γι’ αυτό το Υπ. Εργασίας ανάρτησε προκήρυξη (3/4), δημιούργησε μητρώο παρόχων κατάρτισης (εντάχθηκαν 400 αδειοδοτημένα και ελεγμένα από το Υπ. Παιδείας Κέντρα Διά Βίου Μάθησης ή ΚΕΚ όπως τα ξέρουν οι περισσότεροι) και μητρώο παρόχων ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεκατάρτισης (εντάχθηκαν 7 πάροχοι τηλεκατάρτισης) (6/4), αποφάσεις για τις πληρωμές των δικαιούχων και των παρόχων και οδηγίες μέχρι και την ημέρα της κατάργησης (22/4) https://epiteliki-ergasias.gov.gr/index.php/nea-anakoinoseis.

Με όλες τις αδυναμίες και τα λάθη λόγω των ειδικών συνθηκών που στήθηκαν οι 10 θεματικές ενότητες της κατάρτισης και παρ’ όλο τον μεγάλο αριθμό των καταρτιζόμενων (180.000 ταυτόχρονοι χρήστες) το πρόγραμμα λειτούργησε και σίγουρα υπήρχε περιθώριο βελτίωσης αφού ο χρόνος υλοποίησης των 100 ωρών παρατάθηκε έως 31/5 και θα μπορούσε να παραταθεί κι άλλο με υπουργική απόφαση. Αρκετές χιλιάδες δικαιούχων (επιστημόνων) μάλιστα πληρώθηκαν και την πρώτη δόση των 400€ τη Μεγάλη Πέμπτη (16/4) δηλαδή μόλις σε 6 ημέρες από την υποβολή της αίτησής τους. (Οι επαγγελματίες άλλων κλάδων που έχουν υποβάλει αιτήσεις εδώ και έναν μήνα δεν έχουν πληρωθεί). Η επιταγή των 600 ευρώ θεωρήθηκε μικρή και λογικά θα μπορούσε να είναι 800 ευρώ όπως και για τους άλλους κλάδους, όμως υπήρχε η διαβεβαίωση ότι θα δινόταν επιπλέον αποζημίωση 800 ευρώ για τον μήνα Μάιο.

Το μόνο σίγουρο που έχουμε από την απόφαση είναι ότι οι δικαιούχοι επιστήμονες θα πληρωθούν τα 600 € και πρέπει να τα πληρωθούν. Τα 110 εκατ. ευρώ που θα χρειαστούν για αυτό θα αντληθούν από τον προϋπολογισμό κι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Τα 10 εκ. περίπου που αντλήθηκαν από τους πόρους του ΕΣΠΑ θα επιστραφούν; Οι 400 πάροχοι κατάρτισης που ορίστηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με Υπουργική Απόφαση θα πληρωθούν ή όχι και από πού για τις υπηρεσίες τους; (σύνταξη 180.000 αιτήσεων, ανάρτηση 180.000 αιτήσεων στο σύστημα Εργάνη, καθοδήγηση και εποπτεία των δικαιούχων στις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης). Πολλοί από τους παρόχους κατάρτισης πλήρωσαν υπαλλήλους και αρκετά χρήματα για την προβολή του προγράμματος, άλλοι δούλεψαν 24ωρα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του προγράμματος και όλα αυτά για να μην πληρωθούν; Να σημειώσουμε τέλος ότι αρκετοί από αυτούς που έχουν εταιρείες παροχής κατάρτισης έμειναν έξω και από τις δύο περιπτώσεις αποζημίωσης των εταιρειών τους που με νόμο έκλεισε το Κράτος.

Σε αναμονή λοιπόν των εξελίξεων και των τυχόν αντιδράσεων των παραπάνω αδικημένων…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου