ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Με αφορμή την πανδημία COVID- 19

με-αφορμή-την-πανδημία-covid-19-118393

Του Γιάννη Αντωνιάδη

Τα κρούσματα

Τα πραγματικά κρούσματα, που συμπεριλαμβάνουν και αυτούς που νοσούν χωρίς συμπτώματα ή περνούν τη νόσο στο «πόδι», είναι απροσδιόριστα, διότι προκύπτουν από μετρήσεις με διαφορετικές μεθοδολογίες από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής Αγγελο Χατζάκη:

«Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι αδύνατον να υπολογιστεί. Ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν αφορά μόνο στο αν διατίθενται ή όχι αντιδραστήρια, αλλά και στο ότι πολλοί άνθρωποι, που δεν θα καταμετρηθούν ποτέ βάσει των συστάσεων, θα περάσουν τον κορονοϊό χωρίς ή με ήπια συμπτώματα στο σπίτι τους» (1).

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε τεστ περίπου 42.261 άτομα από όπου προέκυψαν τα 2114 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Με αυτούς τους ρυθμούς των τεστ όμως, είναι προφανές ότι δεν εντοπίζονται παρά ελάχιστα κρούσματα, τα επιβεβαιωμένα.

Τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ – πολύ περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και κυρίως απροσδιόριστα.

Στην Ελλάδα με τα 2.114 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους 98 νεκρούς [Τσιόδρας 12/4/2020], τα πραγματικά κρούσματα, σύμφωνα με μελέτη του Tomas Pueyo από το Stanford, μπορεί να είναι κοντά στις 100.000 [νεκροί Χ 800] (2).

Και αν πιστέψουμε τον κ. Τσιόδρα ότι περιμένουμε να νοσήσει το 15% – 20% του πληθυσμού, τότε μιλάμε για πραγματικά κρούσματα που θα φθάσουν σε 1-2 εκ., τα οποία βέβαια δεν θα εντοπιστούν ποτέ. Αυτοί αναμένεται να νοσήσουν ελαφρά ή χωρίς συμπτώματα και σταδιακά θα «προσφέρουν» στην κοινότητα τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης. Η κατάταξη επομένως της Ελλάδας στην 53η θέση, ανάμεσα σε 211 χώρες παγκοσμίως, με βάση τα κρούσματα είναι ισχυρά αμφισβητήσιμη.

Οι μόνοι σίγουροι αριθμοί σήμερα είναι οι νεκροί [98 στην Ελλάδα και 113.800 σε όλο τον κόσμο] και οι βαριά νοσούντες στις ΜΕΘ [76 στην Ελλάδα και 50.000 σε όλο τον κόσμο]. Με βάση τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση σύμφωνα με τον αριθμό νεκρών ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμό (41η θέση σε απόλυτο αριθμό νεκρών) και στην 38η θέση σε απόλυτο αριθμό βαρέως νοσούντων. Αξίζει να επισημάνουμε ότι 51 χώρες δηλώνουν 0 νεκρούς, ενώ 79 χώρες δηλώνουν από 1-10 νεκρούς (3).

Οι αριθμοί νεκρών και βαρέως νοσούντων είναι αμελητέοι.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως οι νεκροί σε διάστημα τριών περίπου μηνών είναι:

Εννιά (9) νεκροί ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμό στην Ελλάδα και δέκα τέσσερις (14) νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμό παγκοσμίως.

Αντίστοιχα μικρότερη είναι η αναλογία και των βαρέως νοσούντων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας χρησιμοποιούνται λιγότερες από 95 ΜΕΘ, εκ των 950 διαθεσίμων. Χρησιμοποιείται δηλαδή λιγότερο από το 10% των ΜΕΘ.

Πού βρίσκεται, λοιπόν, το πρόβλημα;

Το πρόβλημα βρίσκεται στο απευχόμενο ενδεχόμενο, σε συγκεκριμένη δηλαδή περιοχή να νοσήσουν βαριά και ταυτόχρονα πολλά άτομα που θα χρειασθούν ΜΕΘ. Αυτό το σενάριο μπορεί να συμβεί; Η απάντηση είναι ναι, λόγω της μεγάλης ευκολίας με την οποία μεταδίδεται ο ιός. Το είδαμε στην Ιταλία, στην Ισπανία στη Ν. Υόρκη.

Εκεί όπου οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό αναγκάζονται να διαλέξουν σε ποιους θα χορηγήσουν οξυγόνο και ποιους θα τους αφήσουν χωρίς οξυγόνο «στο έλεος του θεού» ελλείψει υλικών διασωλήνωσης και αναπνευστήρων.

  • Εκεί αποκαλύπτεται η γύμνια των νοσοκομείων που δεν έχουν επαρκή αριθμό ΜΕΘ.
  • Εκεί αποκαλύπτεται η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Εκεί αποκαλύπτεται η έλλειψη προστατευτικών μέσων στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτό θέλουν να κρύψουν οι Μητσοτάκης, Τσιόδρας και Χαρδαλιάς και φαίνεται, προς το παρόν, να το πετυχαίνουν, με κόστος τα πρωτοφανή μέτρα που έχουν επιβάλει.

Δυσάρεστα μέτρα που πρέπει όμως όλοι να τα ακολουθήσουμε, για να μην προκληθεί πρόβλημα σε συμπολίτες μας, αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Προς το παρόν φαίνεται ότι ο ιός στη χώρα μας ελέγχεται και το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε, έστω και συγκρατημένα, για τον περαιτέρω περιορισμό του.

Οφείλουμε όμως ταυτόχρονα να αναδείξουμε:

  • την υπεροχή του δημόσιου συστήματος υγείας έναντι των ιδιωτών και
  • την άμεση ανάγκη ενίσχυσής του δημόσιου συστήματος υγείας σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό.

(1)[HTTPS://www.lawandorder.gr/Article/72470/chatzakis-gia-koronoio-adunaton-na-upologistei-o-pragmatikos-arithmos-krousmaton-ti-sumbainei-me-ta-test ]

(2)[HTTPS://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca ].

(3)[Στοιχεία της 12/04/2020 από το https://www.worldometers.info/coronavirus/].

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου