ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κορονοϊός και Τοπική Αυτοδιοίκηση

κορονοϊός-και-τοπική-αυτοδιοίκηση-129458

Του Θανάση Ακρίβου, Δημοτικού Συμβούλου Βόλου «Μαζί για τον Βόλο»

Η μάστιγα του κορονοϊού που έπληξε παγκοσμίως τις οικονομίες των κρατών, αλλά και την δική μας χώρα, έχει αναλυθεί εμπεριστατωμένα από πολλούς σχετικούς (και ασχέτους).

Τελικά σε αυτό που θα συμφωνήσουμε όμως όλοι μας είναι, ότι οι «παρενέργειες» από την παγκόσμια αυτή επιδημιολογική κρίση, θα έχουν τεράστιες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Στην χώρα μας, – μεταξύ των άλλων θεσμών – και η τοπική αυτοδιοίκηση σε Α’ και Β’ βαθμό, έχουν από την αρχή κληθεί να βρεθούν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης.

Έτσι έχουν αναλάβει ένα δυσανάλογο έργο υποστήριξης των δομών του κράτους, διαθέτοντας τις κοινωνικές τους υπηρεσίες, που μέχρι πρότινος είτε αλλού υπολειτουργούσαν, είτε η ίδια η κεντρική εξουσία είχαν απαξιώσει και εν πολλοίς τις θεωρούσαν έως και άχρηστες να υπάρχουν και να λειτουργούν.

Ταυτόχρονα οι Δήμοι από τα δικά τους χρηματικά αποθεματικά, αναγκάστηκαν να πάρουν οικονομικά μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, με μέτρα ελάφρυνσης επιχειρήσεων και επαγγελματιών, αλλά και αναστολής πληρωμών των οφειλών των ίδιων των δημοτών, με αποτέλεσμα τα έσοδα πλέον να είναι από μηδαμινά έως ανύπαρκτα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την γενικότερη λειτουργία τους.

** Ήρθε πλέον η ώρα που και το κράτος θα πρέπει και από την δική του πλευρά, να πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών υποστήριξης των Δήμων όπως μεταφοράς πόρων για: άμεσες προσλήψεις προσωπικού με προγράμματα 6μηνης και 8μηνης κοινωφελούς

** εργασίας και επιτάχυνση των διαδικασιών με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ, για προσλήψεις μονίμου προσωπικού.

** ενίσχυσης του προγράμματος «Βοήθειας στο σπίτι» για καθημερινή σίτιση (που λόγω διακοπής των προγραμμάτων σίτισης των σχολίων και της εκκλησίας κρίνονται επιβεβλημένα).

** άμεση καταβολή οφειλών με γρήγορες διαδικασίες, των εργαζομένων του προγράμματος αυτού και της χορήγησης δώρου Πάσχα, όπως αυτό έγινε και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

** χρηματοδότηση για άμεση ανάπτυξη προγραμμάτων απολύμανσης σε ξενοδοχεία, προκάτ οικισμών, καταυλισμών Ρομά και όπου αλλού παρατηρείται υπερσυγκέντρωση πληθυσμού.

** χρηματοδότηση για επιπλέον στήριξη των υπηρεσιών καθαριότητας, για οδοκαθαρισμούς και απολυμάνσεις, με ταυτόχρονη χορήγηση βοηθήματος δώρου στους εργαζόμενους.

** ανάπτυξη προγραμμάτων καταγραφής πιθανών φορέων του κορονοϊού, με μαζικά τεστ και απομόνωσης εκτός της οικίας τους επιμολυσμένων κρουσμάτων (π.χ. όπου απαιτείται σε άδεια ξενοδοχεία)

** τέλος η κεντρική εξουσία, το κράτος με το αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών, θα πρέπει να σταθούν δίπλα στην Αυτοδιοίκηση, διαθέτοντας μια σοβαρή και έκτακτη επιχορήγηση, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων που υφίστανται.

Μετά το τέλος της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, θα έχει μεγάλη σημασία να βγούμε όλοι όρθιοι και όχι δικαιωμένοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου