ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι «θα λογαριαστούμε μετά»

οι-θα-λογαριαστούμε-μετά-130330

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, που έχουν πάνω – κάτω την ίδια έκταση και πληθυσμό και όχι μόνο, έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία την επέλαση της πανδημίας. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία, αυτό επισημαίνουν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και όλοι αυτοί δεν είναι ούτε διαπλεκόμενοι, ούτε γνωρίζουν τους υπουργούς.

Σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτή είναι η αίσθηση που κυριαρχεί και στην κοινωνία.

Δεν έχω ακούσει από κανέναν ότι η κυβέρνηση δεν κινήθηκε σωστά και γρήγορα, ότι δεν συνέβαλε με τις αποφάσεις που έλαβε στην καλή εικόνα που παρουσιάζει. Δεν είμαστε παράδειγμα προς αποφυγή για πρώτη φορά, αλλά προς μίμηση. Η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε, οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, συμμορφώθηκαν με τους περιορισμούς, έδειξαν υπευθυνότητα, τα όποια παρατράγουδα αφορούν σε συμπεριφορές μειονοτικές, εγωιστικές αντιλήψεις και πνεύμα εξυπνάδας, αλλά και ανοησίας.

Από όλο το σκηνικό, δυστυχώς, δεν λείπει η μιζέρια. Γιατί μιζέρια, αλλά και ανοησία είναι να επιτίθεσαι σε πρόσωπα την ώρα της μάχης, όπως στον γιατρό και εξαιρετικό επιστήμονα λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα με το επιχείρημα ότι είναι ψάλτης ή να υποστηρίζεις ότι τα όσα λέει είναι γιατί θέλει μελλοντικά να πολιτευτεί. Πόσο μεγάλη ανοησία για έναν άνθρωπο που φαίνεται ότι έχει πρώτα την ιατρική ως λειτούργημα, όταν άφησε καριέρα στο Χάρβαρντ και ήρθε να εξετάζει ασθενείς στο Αττικόν. Ή να αγανακτείς επειδή ο Νίκ. Χαρδαλιάς εμφανίζει εικόνα δήθεν μάγκα, όταν στους κόλπους σου διαθέτεις το σήμα κατατεθέν της «τζάμπα μαγκιάς».

Μάλλον ζουν σε άλλο κόσμο όσοι ακούμε να γράφουν το περίφημο θα «λογαριαστούμε μετά». Τι είδους λογαριασμό ορέ παλικάρια; Στην πανδημία με θύματα και νεκρούς θα λογαριαστείτε; Μήπως χάσουν το μέτρημα όλοι αυτοί που μιλάνε για λογαριασμούς μετά την κρίση;

Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κριτική και βεβαίως θα υπάρξει, όπως και σωστές προτάσεις. Ομως στη μάχη δεν κρίνεις τον στρατηγό και όλοι αυτοί ας κρατήσουν τις δυνάμεις τους, γιατί η επόμενη μέρα για την οικονομία μας θα είναι πραγματικά δύσκολη.

Θα πρέπει την επόμενη μέρα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι επιπτώσεις να επιμεριστούν δίκαια και όχι τα συνηθισμένα υποζύγια να σηκώσουν το βάρος.

Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται εποικοδομητική και χρήσιμη αντιπολίτευση με προτάσεις, σχέδια και σοβαρή παρουσία για να βγει η χώρα από τη δίνη. Θα πρέπει όλοι μαζί να κάνουνε χρήσιμες προτάσεις, ώστε να στηριχτούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με γενναία κουρέματα οφειλών, γιατί να μεταθέτεις τις υποχρεώσεις δεν βοηθά κανέναν. Για να σας δούμε λοιπόν τότε… Ετσι, λοιπόν, την επόμενη ημέρα όταν θα τελειώσει αυτό το κακό και θα μετρηθούμε και θα βρεθούμε όλοι παρόντες, με τις λιγότερες απώλειες, θα περιμένουμε από όλους σημαντικές προτάσεις και όχι μιζέρια και αντιπολιτευτική τακτική και κακομοιριά, που λύση δεν θα δώσει στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Περιμένουμε, γιατί ο καιρός φτάνει. Οψόμεθα!!!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου