ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αποφάσεις ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα της κυβέρνησης

αποφάσεις-ανθρωποκεντρικού-χαρακτήρ-130363

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη, BEngMScAMIEEMILT, Συμβούλου Στρατηγικών Επενδύσεων

Λίγοι θα φαντάζονταν ότι μερικούς μήνες μετά την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια και έχοντας η χώρα αρχίσει να οραματίζεται ένα αισιόδοξο μέλλον, θα είχαμε στον πλανήτη την εμφάνιση μιας τόσο φρικτής πανδημίας που απειλεί τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και δημιουργεί ένα οικονομικό χάος παγκοσμίως.

Η χώρα η οποία χτυπήθηκε πρώτη και πολύ σκληρά ήταν η Κίνα, ωστόσο ακολούθησαν ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες χτυπήθηκαν με ακόμη χειρότερο τρόπο όπως η Ιταλία η Ισπανία και η Γαλλία, επίσης χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία δεν έμειναν έξω από την εξίσωση του Κορωναιού. Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση την ίδια μέρα αποφάσισε αναστολή των κανονικών αδειών του προσωπικού όλων των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος. Την επομένη μέρα εμφανίστηκαν τρία κρούσματα και εκδόθηκε η ΚΥΑ για απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την οικονομικήζημία που θα υπέφεραν οι τοπικές κοινωνίας και τις αντιδράσεις πολλών επαγγελματιών. Στη συνέχεια πάρθηκαν μέτρα όπως αναστολή λειτουργία των ΚΑΠΗ, αναστολή σχολικών εκδρομών, αναστολή λειτουργίας των σχολικών και πανεπιστημιακών μονάδων, αναστολή λειτουργίας διαφόρων επιχειρήσεων και τελευταία απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας στους δρόμους από πεζούς και οχήματα. Ολα αυτά τα μέτρα πάρθηκαν σε περίοδο 15 ημερών σταδιακά με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Αποτέλεσμα της προσεκτικής, πρόωρης και σχολαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η Ελλάδα έως τις 30 Μαρτίου να έχει 1 θάνατο στους 210.000 κατοίκους, αναλογία η οποία είναι πολύ καλύτερη από χώρες τεχνολογικά πιο προηγμένες και οικονομικά πιο αναπτυγμένες. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν ένας θάνατος ανά 11.200 κατοίκους. Στις 2 Απριλίου η Ελλάδα έχει132 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται στην 27η θέση πίσω από πολλές χώρες οικονομικά και γεωπολιτικά ισχυρότερες. Σε σύγκριση θνησιμότητας η Ελλάδα είναι στην 23η θέση έχοντας καλύτερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το ποσοστό ανέρχεται στο 3,73% (θάνατος ανά κρούσμα). Αυτές οι μακάβριες στατιστικές καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα για την ώρα τουλάχιστον δείχνει να παίρνει αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οποιοι και να είναι οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα εγκαίρως, είτε είναι γιατί γνώριζε την υποστελέχωση των υγειονομικών υποδομών μας για να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας εξάπλωση του ιού, είτε γιατί γνώριζε τις μη ικανοποιητικές υγειονομικές υποδομές της χώρας, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο η ουσία είναι ότι πήρε αποφάσεις με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι το οικονομικό συμφέρον της χώρας, κάτι το οποίο άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η ΗΠΑ είχαν ως προτεραιότητα αρχικά.

Στις 12 Μαρτίου είχαμε τον 1ο θύμα του κορονοιού. Ο πρωθυπουργός απεύθυνε διάγγελμα στον ελληνικό λαό λέγοντας μεταξύ άλλων «πρώτη μου φροντίδα είναι ο άνθρωπος. Κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνόπουλο ξεχωριστά. Για τη ζωή και την υγεία τους θα αναλάβω κάθε κόστος!». Αποφάσισε να διαχειριστεί την κρίση δημόσια επικοινωνώντας αποτελέσματα, συσκέψεις, αποφάσεις επιτροπών.

Αποφάσισε να παροτρύνει πολύ γρήγορα τους συμπολίτες του να «μείνουν στο σπίτι», προκειμένου να «δοθεί περισσότερος χρόνος στο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών». Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξοικονομηθεί χρόνος με αυστηρά μέτρα για να αποφευχθεί ο ξαφνικός πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων Κορωναιού και να αποφευχθεί η πιθανή «κατάρρευση» του συστήματος υγείας. Προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στον τομέα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη, με διετείς συμβάσεις, 2.000 ιατρών και νοσοκομειακού προσωπικού, καθώς και την παροχή 1.900 επιπλέον κλινών σε νοσοκομείο κοντά στην Αθήνα. Επίσης ανακοίνωσε ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφοράς όπως επίσης επιδόματα σε άτομα που υπέστησαν αναστολή εργασίας.

Η DailyTelegraph εκθειάζοντας την γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης και την απρόσμενα πειθαρχημένη στάση των Ελλήνων συνοδευόμενη με τη συλλογική συνείδηση καταλήγει σε δημοσίευμα «δεν μπορώ να εξηγήσω τη νοοτροπία της Βρετανίας. Οι Έλληνες αναγνωρίζουν τη σημασία αυτής της παγκόσμιας κρίσης και με κάποιο τρόπο διοχετεύουν με επιτυχία μια μορφή του βρετανικού Πνεύματος Blitz με ένα φιλότιμο που φαίνεται να λείπει από το Ηνωμένο Βασίλειο». Στο Reutersσε δημοσίευμα του, αξιολογείται θετικά η γρήγορη αντίδραση της Ελλάδας, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, με το σταδιακό κλείσιμο από τις 10 Μαρτίου όλων των χώρων δημόσιων συναθροίσεων. Με τα καλύτερα λόγια αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στη στρατηγική της Ελλάδας όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Επισημαίνει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε νωρίτερα και με μεγαλύτερη συνέπεια απ’ ότι πολλές άλλες χώρες μέτρα για την επιβράδυνση της διασποράς του ιού, με αποτέλεσμα «η καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων να αναπτύσσεται σχετικά επίπεδη στην Ελλάδα». Γενικότερα ο ξένος τύπος εκθειάζει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων, οι οποίοι μετά από μια σκληρή δεκαετία οικονομικής δυσπραγίας, και παράλληλα με σοβαρά θέματα υβριδικού πολέμου που δέχεται από την Τουρκία, αντιμετωπίζει τον αόρατο εχθρό της πανδημίας με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, πειθαρχεία, ενότητα και αισιοδοξία.

Η κυβέρνησηπήρε σκληρές αποφάσεις αλλά αναγκαίες. Πήρε αποφάσεις ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα και όχι οικονομοκεντρικού. Είτε ανήκουμε σε αυτούς που δεν πίστεψανστον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του είτε ανήκουμε σε αυτούς που τον στήριξαν από την αρχή, με όποιες ελλείψεις και αδυναμίες μπορούμε να του καταλογίσουμε, ένα είναι σίγουρο ότι επιδεικνύει ηγετικές ικανότητες και τα αποτελέσματα των αποφάσεων του μαζί με την πειθαρχεία του Ελλήνων βοηθούν την Ελλάδα να αποφύγει τα χειρότερα έως τώρα. Ας ευχηθούμε να μπορέσει η επιστήμη να βρει τρόπο αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας για να μπορέσουν όλες οι χώρες να επουλώσουν τις πληγές τους και να αρχίσουν να σχεδιάζουν την οικονομική τους ανάπτυξη ξανά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου