ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ηλίας Μόσιαλος, ο παγκοσμίως γνωστός Καρδιτσιώτης γιατρός

ηλίας-μόσιαλος-ο-παγκοσμίως-γνωστός-κ-137638

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής, Β.Α., Kατόχου MastersΠαιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Κάποιος θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί πως είναι και άδικο, έως και ανήθικο, κάποιος που είναι παγκοσμίως γνωστός για τις πολυτιμότατες υγειονομικές υπηρεσίες του στην ανθρωπότητα, αλλά να είναι «σχεδόν» άγνωστος στον τόπο του και την ευρύτερη περιοχή της καταγωγής του.

Τα σημερινά μέτρα προστασίας τα οποία η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε και θεσμοθέτησε και τα οποία αποδεδειγμένα και αδιαμφισβήτητα απεδείχθησαν όχι απλά αποτελεσματικά, αλλά σχεδόν θαυματουργικά, και αυτό ομολογείται και πέραν των συνόρων της Ευρώπης, δηλαδή παγκοσμίως. Η επιβολή αυτών των μέτρων ήταν αποτέλεσμα προτροπής και συμβουλής που πρόσφερε ο γιατρός Ηλίας Μόσιαλος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος υιοθέτησε και εφήρμοσε.

Σήμερα ο κ. Μόσιαλος πέραν της θέσεώς του στο παγκοσμίως γνωστό Πανεπιστήμιο, London School of Economics, όπου και αρκετοί άλλοι Βολιώτες εφοίτησαν και αποφοίτησαν, είναι και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας σε παγκόσμια συνέδρια υγείας ή και πιο συγκεκριμένα κορονοϊού.

Ωστόσο, ας δούμε από πού ξεκίνησε ο κ. Μόσιαλος, διότι στην Ελλάδα, συνήθως επικεντρωνόμαστε στο αποτέλεσμα, είτε αυτό είναι καλό ή κακό και αγνοούμε την αιτία, δηλαδή το ξεκίνημα, αυτό που οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν αίτιον και αιτιατόν – cause and effect. Αυτό συμβαίνει σε μας επειδή το αποτέλεσμα μιας πράξης ή αιτίας είναι τωρινό, ενώ το αίτιο μπορεί να ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια στο παρελθόν.

Ας παραθέσουμε λοιπόν εδώ μερικές «λεπτομέρειες» σχετικά με τον κ. Μόσιαλο, που δεν αναφέρονται σε καμία ιστοσελίδα και προέρχονται από τον Βασίλη Μόσιαλο, συγγενή του φημισμένου γιατρού, συμπολίτη μας, πρώην προϊσταμένου του ΟΤΕ και πατέρα του Ηλία Μόσιαλου, ιατρού στον Βόλο και της Λένας Μόσιαλου, καθηγήτριας Αγγλικής, πρώην μαθητές μου.

Ο παγκοσμίως γνωστός γιατρός Ηλίας Μόσιαλος γεννήθηκε στη Δράμα και πατέρας του είναι ο Αρχοντής Μόσιαλος, καθηγητής φιλόλογος, ο οποίος γεννήθηκε στα Κανάλια Καρδίτσης, εύλογα οι Καναλιώτες του Βόλου να αισθάνονται υπερήφανοι. Ενδεχομένως ο Αρχοντής Μόσιαλος υπηρετούσε ως καθηγητής στη Δράμα, όπου γεννήθηκε ο γιος του Ηλίας Μόσιαλος. Ο γιατρός Μόσιαλος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, αλλά παράλληλα και από το οικονομικό τμήμα του πανεπιστημίου. Στη συνέχεια έγινε δεκτός από το London School of Economics για μεταπτυχιακές σπουδές και το Πανεπιστήμιο αυτό αναγνωρίζοντας τις ικανότητες του μεταπτυχιακού φοιτητή Μόσιαλου, τον προσέλαβε ως καθηγητή. Είναι μία πάγια πολιτική των Βρετανικών και Αμερικανικών πανεπιστημίων να προσφέρουν θέσεις καθηγητών στους διακεκριμένους φοιτητές τους. Πράγμα που είναι σχεδόν άγνωστο στα Ελληνικά πανεπιστήμια, διότι στα Ελληνικά πανεπιστήμια επικρατεί το σύστημα του νεποτισμού – οικογενειοκρατίας, η οποία προέκυψε από το καθεστώς του εκάστοτε Πάπα να διορίζει σε καίριες θέσεις ευθύνης του δημοσίου τομέα, την πληθώρα ανιψιών, αμφοτέρων των φύλων.

Οι σπουδές των Ελλήνων, πέραν των Ελληνικών πανεπιστημίων, προσφέρουν στους Έλληνες επιστήμονες και μία άλλη πτυχή εκπαίδευσης και κουλτούρας, δηλαδή φιλελεύθερης σκέψης, αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν Liberal Arts Education και το οποίο αποτελεί και τον θεμέλιο λίθο της φιλελεύθερης σκέψης.

Κάτι φαίνεται πως ήξερε ο Όμηρος λέγοντας εκείνη την περίφημη ρήση σχετικά με τον Οδυσσέα: «Πολλών ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω».

Η ΗΠΑ, ένα κράτος σύγχρονο και κατ’ εξοχήν φιλόξενο σε εκατοντάδες εκατομμύρια προσφύγων, μεταναστών, λαθρομεταναστών και απελπισμένων ανθρώπων, έγινε αυτό που έγινε χάρις την φιλοξενία που πρόσφερε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και την αναγνώριση των ικανοτήτων τους, εν καιρώ τω δέοντι, άσχετα με την προέλευσή τους. Άλλωστε, το άγαλμα της Ελευθερίας που κοσμεί το λιμάνι της Ν. Υόρκης και ήταν δώρο της Γαλλικής κυβέρνησης στο τότε νεοσύστατο κράτος, συμβολίζει ακριβώς αυτή την ελευθερία που απολάμβαναν όσοι κατέληγαν σε αυτό το κράτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου