ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα παράλληλα «οφέλη» του κορονοϊού

τα-παράλληλα-οφέλη-του-κορονοϊού-146658

Του Δημήτρη Αντωνίου,

καθηγητή Αγγλικής Β.Α., κατόχου MastersΠαιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Ξεκινώντας από την αρχαία ελληνική ρήση «ουδέν κακόν αμιγές καλού», μπορούμε να ισχυριστούμε και ακριβώς το αντίθετο, «ουδέν καλόν αμιγές κακού». Ενα παράδειγμα: Αποδημεί εις Κύριον η γιαγιά μας ή ο παππούς μας, τους οποίους υπεραγαπούσαμε, λατρεύαμε και έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις διότι μας μεγάλωσαν, μας προστάτευσαν και τους είχαμε ανάγκη όταν οι γονείς μας απουσίαζαν πολλές ώρες από το σπίτι μας και ήταν στις δουλειές τους. Μερικές ημέρες μετά την απώλεια του παππού ή της γιαγιάς ανοίγει η διαθήκη τους και διαπιστώνουμε πως μας άφησαν ένα μικρό θησαυρό, τον οποίο δεν περιμέναμε. Βλέπετε πως το κακό που προηγήθηκε αντικαταστάθηκε από ένα καλό. Και τώρα σχετικά με τον κορονοϊό.

Ασχετα με το πώς προέκυψε, άσχετα από πού προήλθε, άσχετα πόσο γρήγορα και επικίνδυνα μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται, σημασία έχει ότι είναι μαζί μας και μόνο ο Θεός γνωρίζει για πόσον καιρό, ας ελπίσουμε πως δεν θα μακροημερεύσει.

  1. Φοιτητές και μαθητές όλων των επιπέδων απολαμβάνουν απρόσμενες και διαρκείς διακοπές.
  2. Γονείς και παιδιά περνούν μέρες ολόκληρες μαζί χωρίς να αναγκάζονται οι μεν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, οι δε πηγαίνουν στα σχολεία και φροντιστήρια.
  3. Εκκλησία και πολιτεία φαίνεται να έχουν αμβλύνει τις διαφορές τους και τις εναντιθέμενες απόψεις τους και φαίνονται τουλάχιστον, επί του παρόντος, μονιασμένοι και να συνενούν σε αρκετά πράγματα, π.χ. στις ακολουθίες των εκκλησιών, στην από οικίας προσευχή κλπ. κλπ.
  4. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σε μεγάλο βαθμό, έπαψαν να είναι αντίπαλα στρατεύματα και φαίνεται πως αμφότεροι ομονοούν για το κοινό συμφέρον.
  5. Σε «κάποιο» βαθμό οι Ελληνες αντί υπερκαταναλωτές τροφίμων «φαίνεται» να περιορίζονται κάπως και να υπερπρομηθεύονται μάσκες, οινοπνεύματα, γάντια, αντισηπτικά κλπ.
  6. Οι Ελληνες του εξωτερικού επιστρέφουν στα σπιτάκια τους και καθώς λένε και οι Αγγλοσάξονες, home sweet home, κάτι ανάλογο με το ελληνικότατο σπίτι μου, σπιτάκι μου και φτωχοκαλυβάκι μου.
  7. Ως Ελληνες, μη εξαιρουμένου και του γράφοντος, είμαστε λαός διαχυτικός, εκφραστικός, με λόγια και με χέρια, ασπαστικός και αγκαλιαστικός, τώρα αυτά τα κόψαμε…
  8. Σχεδόν εν μία νυχτί οι μπαρόβιοι, οι καφενόβιοι, οι καφετερόβιοι, οι τσιπουραδικόβιοι, έγιναν σπιτόγατοι.
  9. Οι κυρίες, όχι όλες βέβαια, έκοψαν τις συχνές επισκέψεις στα κομμωτήρια, προς μέγιστη τέρψη των συζύγων, αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.
  10. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ φίλων και συγγενών πρέπει να έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο.
  11. Πολλοί Ελληνες, που δεν φημιζόμαστε ως τρελά βιβλιόφιλοι, φαίνεται να βρήκαν συντροφιά για παρηγοριά και απόδραση από την πραγματικότητα στα παλιά καλά βιβλία.
  12. Last but not least, χαράς Ευαγγέλια για τους T.V.-πληκτους ή τηλεορόφιλους ή T.V.-λάτρες.

Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και μερικά άλλα κορονο-οφέλη, αλλά ας μην το παρακάνουμε. Υπάρχει και το μέτρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου