ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Θυμάμαι… το 4ο Γυμνάσιο Βόλου

θυμάμαι-το-4ο-γυμνάσιο-βόλου-163763

Της Εβης Γκιζάνη – Σταφυλά

«Αν η ζωή είναι ένα λουλούδι, οι αναμνήσεις είναι το άρωμά του» μας θυμίζει ένα παλιό απόφθεγμα. Και πραγματικά η μνήμη δεν είναι μια απλή συντήρηση γεγονότων. Μέσα της περνούν μια σειρά από ζωηρές εικόνες, γεννιούνται διάφορα συναισθήματα, αναδύονται «μυρωδιές», σχηματίζονται λέξεις. Οι αναμνήσεις είναι αποτυπωμένες ανεξίτηλα στην ψυχή μας και σε κάθε ευκαιρία αναζωπυρώνονται.

Αφορμή για το κείμενό μου είναι οι αξιόλογες δράσεις του 4ου Γυμνασίου Βόλου που διαβάζω στον τοπικό Τύπο ή μαθαίνω από παλιούς μαθητές μου. Σ’ αυτό, λοιπόν το σχολείο που το έζησα και το υπηρέτησα με πολλή αγάπη για πολλά πολλά χρόνια ξεδιπλώνω κάποιες σκέψεις μου. Το 4ο Γυμνάσιο βρίσκεται στη Νεάπολη, μια παλιά συμπαθητική και αναπτυσσόμενη συνοικία της όμορφης πόλης του Βόλου. Η αύξηση του πληθυσμού, τα πολλά σύγχρονα σπίτια και καταστήματα στην περιοχή επιβεβαιώνουν την εξέλιξή της.

Μια ομάδα σχολικών μονάδων, το 4ο Γυμνάσιο, το 4ο Λύκειο, το 23ο Δημοτικό Σχολείο, το Νηπιαγωγείο, οι σχολές του ΟΑΕΔ μαζί με τον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνα, αποτελούν το εκπαιδευτικό κέντρο της περιοχής.

Το 4ο (μικτό) Γυμνάσιο Βόλου ιδρύθηκε το 1980 μετά τη διχοτόμηση του Β΄ Γυμνασίου Θηλέων και από τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου στεγάστηκε σε καινούργιο ιδιόκτητο κτήριο στη συνοικία της Νεάπολης στη γωνία των οδών Νεαπόλεως και Κοδριγκτώνος. Το συγκρότημα του 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου είναι από τα πλέον σύγχρονα και άνετα διδακτήρια του Βόλου με 24 μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, μεγάλους εσωτερικούς διαδρόμους, εργαστήριο Φυσικής και Χημείας, αίθουσα Πληροφορικής, μεγάλο κλειστό Γυμναστήριο και βοηθητικούς χώρους. Δέχεται μαθητές από την ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης, των Παλαιών και των Αλυκών. Το σχολείο έχει μια συνεχή ανοδική πορεία με την καθοδήγηση άξιων διευθυντών και καθηγητών όλων των ειδικοτήτων που δουλεύουν με καλό υλικό παιδιών. Το επίπεδο των μαθητών/τριών γίνεται ολοένα και υψηλότερο και οι επιτυχίες τους σε ανώτατες και ανώτερες σχολές είναι εντυπωσιακές. Οσοι εκπαιδευτικοί δουλέψαμε στο σχολείο αυτό από την ίδρυσή του για πολλά-πολλά χρόνια μόνο καλά λόγια έχουμε να πούμε για το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά των μαθητών μας.

Το σχολείο κατάφερε με πολλή φιλότιμη δουλειά, μεράκι αλλά και συγκινητική προσπάθεια καθηγητών, μαθητών και γονέων να ξεχωρίσει σ’ όλους τους τομείς: το 4ο Γυμνάσιο πάντα προπορευόταν σε πετυχημένες εκπαιδευτικές καινοτομίες, όπως

  • Στην εικαστική παρέμβαση στους εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους του κλειστού Γυμναστηρίου και του Ισογείου, που μεταμορφώθηκαν σε ζωγραφικούς πίνακες. Μοντέλα οι μαθητές/τριες και οι καθηγητές/ τριες του σχολείου.
  • Στη δημιουργία και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης.
  • Στην τιμητική παρουσία 22 ντόπιων συγγραφέων σε μια μεγάλη γιορτή στις 2 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα του βιβλίου.
  • Στη συμμετοχή σε πανελλήνιο διαγωνισμό μαθητικού εντύπου, όπου με τη χειρόγραφη εφημερίδα τοίχου 3 μέτρων κέρδισε τον 1ο έπαινο για την πρωτοτυπία της.
  • Στη συμμετοχή σε εθελοντική αιμοδοσία καθηγητών και γονέων (1ο βραβείο για την αφίσα) στην προσπάθεια του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και του ΔΟΥΚ (Δημοτικός Οργανισμός Υγείας και κοινωνικών Θεμάτων).
  • Στη συμμετοχή (με 1ο βραβείο) στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου.
  • Στη μύηση των μαθητών της γ’ τάξης στο πνεύμα και τη θεατρικότητα των έργων των αρχαίων τραγικών από την καταξιωμένη τραγωδό, σκηνοθέτη και διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Λυδία Κονιόρδου. l Στη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σχολείων Προαγωγής της Υγείας με τη συνεργασία του ΥΠΕΠΘ και του Υπουργείου Υγείας.
  • Στη συμμετοχή σε πράξεις αλληλεγγύης και στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  • Στην έκδοση ημερολογίων.
  • Στη συμμετοχή στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες σύγχρονου θεάτρου (με 3ο βραβείο) και πάρα πολλές ακόμη δράσεις.

Θα μπορούσε κανείς να θυμηθεί και να γράψει αμέτρητα περιστατικά από τη σχολική ζωή. Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε ζήσει τόσες έντονες στιγμές, τόσες αναμνήσεις που έχουν αποτυπωθεί ανεξίτηλα στην ψυχή μας. Αναπολώντας τις πολλές προσπάθειες και επιτυχίες της προηγούμενης εικοσαετίας αλλά παρακολουθώντας και σήμερα την ίδια πλούσια δράση του Σχολείου «μας» συγχαίρω Διευθυντές, Καθηγητές, Μαθητές και Γονείς και τους εύχομαι να έχουν πάντα επιτυχίες. Εμείς οι μεγαλύτεροι σας καμαρώνουμε!

INFO: Η Εβη Γκιζάνη – Σταφυλά γεννήθηκε στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας, όπου υπηρετούσαν οι εκπαιδευτικοί γονείς της. Μεγάλωσε στην Αθήνα και Λαμία, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διορίστηκε στο Γυμνάσιο Ζαγοράς. Υπηρέτησε σε σχολεία του Βόλου και από το 1980 στο 4ο Γυμνάσιο Βόλου ως φιλόλογος καθηγήτρια, ως υποδιευθύντρια και ως διευθύντρια του σχολείου. Υπηρέτησε την εκπαίδευση και από τη θέση της προϊσταμένης του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου