ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τοπική χαρτογράφηση καθρεφτίζει ιστορικό ίδρυμα της πόλης

τοπική-χαρτογράφηση-καθρεφτίζει-ιστ-163776

«Το Ορφανοτροφείο Βόλου, μέσα από το έργο και την προσφορά φορέων της πόλης μας» – Επιμέλεια Πασχάλης Δήμου

Με το χέρι της αγάπης οι φορείς της πόλης μας Φιλόπτωχος Αδελφότης Βόλου, Εκκλησία και εκπαιδευτικοί γίνονται εκφραστές έμπρακτης διακονίας προσφέροντας φιλάνθρωπες υπηρεσίες στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του ιδρύματος Ορφανοτροφείου Βόλου.

Στο τέλος του 2019 ήρθε στα χέρια μας ένα ολιγοσέλιδο εκδοτικό πόνημα, που τα κείμενα του εξοικειώνουν τον αναγνώστη και τον πληροφορούν για πανανθρώπινες αξίες, αναδεικνύοντας συγχρόνως σημαντικές πτυχές ίδρυσης, λειτουργίας και προσφοράς του Ορφανοτροφείου Βόλου. Καταγράφει επίσης μια σημαντική παράμετρο διδακτικής πράξης και παιδαγωγικής, όπου οι μαθητές μυούνται σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς. Τίτλος του βιβλίου «Το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Βόλου μέσα από το έργο και την προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Βόλου, της Εκκλησίας και των εκπαιδευτικών φορέων». Την επιμέλεια του βιβλίου, που μετρά 100 σελίδες (σχήμα 17Χ24) έχει ο δάσκαλος και διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Πασχάλης Δήμου, ο οποίος συμμετέχοντας με μια πολυδιάστατη δράση στον πολιτισμό της πόλης μας, δημιουργεί ένα προφίλ ανήσυχου πνευματικού εκπαιδευτικού, ερευνητή και συγγραφέα, που κέρδισε την αναγνώριση και τον έπαινο των συμπολιτών μας.

Το βιβλίο μάς υποδέχεται με ένα πολύχρωμο σκίτσο, στο εξώφυλλο, με ξεχωριστό συμβολισμό και σημειολογία που δίνει κύρος στο πόνημα. Εργο του γνωστού καλλιτεχνικού δημιουργού Γιάννη Κονταξή, μια ξεχωριστή μορφή της πόλης μας, που αθόρυβα, ταπεινά, με πνεύμα προσφοράς δηλώνει με το πενάκι του «παρών» σε παρόμοιες δημιουργικές εργασίες. Πάμπολλα εκδοτικά πονήματα φέρουν τη σφραγίδα του με σκίτσα και εικόνες που αναδεικνύουν την ποιότητα αυτής της ιδιότυπης μορφής εικαστικής τέχνης.

Το περιεχόμενο του βιβλίου ξεκινά με το εμπεριστατωμένο, βιωματικά και επαγωγικά διατυπωμένο, εισαγωγικό σημείωμα του επιμελητή, ο οποίος παρουσιάζει τον κύκλο δραστηριοτήτων του 30ού Δημ. Σχολείου, που διευθύνει, μέσα από τον σχεδιασμό «Νοιάζομαι και δρω», στο οποίο περιλαμβάνεται και η εξειδικευμένη μορφή δράσης «Μια αγκαλιά για το Ορφανοτροφείο Βόλου», δίνοντας στον αναγνώστη πληροφορίες για το εύρος φιλανθρωπίας του ιδρύματος και τη συμπόρευση των μαθητών.

«Το σύνολο των δραστηριοτήτων του προγράμματος απέβλεπε να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές μας σχετικά με τη λειτουργία του Ορφανοτροφείου Βόλου στο οποίο άλλωστε φιλοξενούνται κάποιοι απ’ αυτούς», σημειώνει ο επιμελητής. Μια ακόμη ένδειξη για τις αρχές και τον ρόλο του καλού συναδέλφου, στο πεδίο της αγωγής και διαπαιδαγώγησης. Στους χαιρετισμούς των Κωνσταντίνου Θεοδώρου προέδρου του ιδρύματος και Ανδρέα Ζέρβα προέδρου Δ.Σ. ΔΟΕΠΑΠ -ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και δημοτικού συμβούλου, που ακολουθούν, συναντάμε ένα δίπτυχο ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών για τους φορείς και ανθρώπους που εργάζονται αφιλοκερδώς, για την στήριξη του ιδρύματος.

«Η ίδρυση και το έργο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Βόλου είναι το πρώτο θέμα που παρουσιάζει ο Δημήτρης Παντελοδήμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος, με το κύρος του πανεπιστημιακού δασκάλου, φωτίζει ενδιαφέρουσες πτυχές άγνωστες εν πολλοίς, το ιστορικό αφήγημα του ιδρύματος, το οποίο στον Βόλο στα 125 χρόνια λειτουργίας του καλύπτει ανάγκες παιδιών πουν ζητούν αγάπη και φροντίδα από την κοινωνία.

Η Ντίνα Μουστάνη ιστορικός, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στην εισήγησή της «Οι πατέρες των ορφανών: Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Βόλου και το Ορφανοτροφείο της, 1894 – 1935», επιχειρεί ιστορική αναδρομή των φιλανθρωπικών κινήσεων στην πόλη μας, με τεκμηριωμένα στοιχεία, που από τον 19ο αιώνα έχει μια πλούσια παραγωγή, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Ορφανοτροφείο Βόλου. Το κείμενο είναι μέρος της μεταδιδακτορικής έρευνάς της.

Ο π. Κωνσταντίνος Κωστίμπας προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος Βόλου εισηγείται το θέμα «Το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Ορφανοτροφείο Βόλου, μέσα από το έργο της Εκκλησίας». Αναδεικνύει τη συμβολή της τοπικής μας Εκκλησίας, που αποτελεί τον τρίτο παράγοντα στήριξης, τη βοήθεια, διαχρονικά, στο έργο του. Ακολουθεί το άρθρο της Μάγδας Βίτσου διδάκτορος θεατροπαιδαγωγικής με το θέμα «Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα στο ίδρυμα του Ορφανοτροφείου Βόλου». Αναλύει τη σημασία του θεατρικού δράματος στην εκπαίδευση και σημειώνει πως στο Ορφανοτροφείο αυτή η αξία εφαρμόζεται, μέσω των φοιτητών των παιδαγωγικών τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η φιλανθρωπική περιδιάβαση κλείνει με την εισήγηση της νηπιαγωγού Μαρίας Καλοφορίδη «Οι αντιλήψεις και οι στάσεις των παιδιών του Ορφανοτροφείου απέναντι στην εκπαίδευση», παρουσιάζοντας την παιδαγωγούσα μορφή του ιδρύματος, μέσα από βιώματα και προσωπικές εμπειρίες.

Στο πόνημα προβάλλονται οι πανανθρώπινες αξίες φιλανθρωπίας, αγάπης και αλληλεγγύης, διεγείροντας και τον δικό μας στοχασμό και έμμεσα μας προτρέπει, εκτός από τον οφειλόμενο επαινετικό λόγο, να συμμετέχομε και εμείς, με κάθε μέσο και τρόπο στην έμπρακτη και αυθεντική αποστολή αγάπης και φιλανθρωπίας του ιδρύματος.

Του Τάκη Παντελόπουλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου