ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Νίκος Κουκής: Αγιον Ορος – Βίος της Ερήμου

νίκος-κουκής-αγιον-ορος-βίος-της-ερή-172784

Εκθεση φωτογραφίας της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

Η Αγιορειτική Εστία (Α.Ε.) Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των προγραμματισθεισών πολλών εορταστικών επί τη συμπληρώσει εφέτος εικοσαετούς από της ιδρύσεώς της (2000) προσφοράς σπουδαίου αξιομίμητου πνευματικού έργου με περισπούδαστες εκδόσεις, διοργανώσεις επιστημονικών συνεδρίων και εργαστηρίων, καλλιτεχνικών εκθέσεων κ.α. πολιτιστικών εκδηλώσεων αναφερομένων στην ιστορία και ελληνορθόδοξο ακτινοβολία του Αγίου Ορους (Α.Ο.) διοργάνωσε στον εκθεσιακό της χώρο (Μέγαρο Νεδέλκου Εγνατία 109, πλησίον της πύλης Γαλερίου «Καμάρας») ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας του πολυτάλαντου Νίκου Κουκή (Ν.Κ.), τιτλοφορούμενη «Αγιον Ορος – Βίος της Ερήμου».

Τα εγκαίνια της εκθέσεως τελέστηκαν την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις 19:00 με την παρουσία του κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, άξιου δημάρχου Θεσσαλονίκης και προέδρου της Α.Ε. Την επιμέλεια της εκθέσεως έχουν από κοινού ο Αναστάσιος Ντούρος διευθυντής της Α.Ε. και ο Φαίδων Χατζηαντωνίου αρχιτέκτων – αναστηλωτής, ο οποίος γράφει σχετικά με την έκθεση και τον δημιουργό της Ν.Κ.: «Η Μικρά Αγ. Αννα, τόπος άσκησης μεγάλων μορφών του Αγιορείτικου αναχωρητισμού, είναι το αντικείμενο του οδοιπορικού του Ν.Κ. που πραγματοποίησε το 1994, με αφορμή την πανήγυρη (29Αυγ./11 Σεπτ.) της καλύβης Του Τιμίου Προδρόμου – είναι η πρώτη Ι. Καλύβη δεξιά καθώς κατηφορίζοντας εισερχόμεθα στην Ι. Σκήτη – με το άμωμο βλέμμα του διψασμένου για την έρημο οδοιπόρου, ο φωτογράφος, διάκονος επίσης της μουσικής τέχνης, συλλαμβάνει με τον φωτογραφικό φακό του, φευγαλέα στιγμιότυπα από τον λατρευτικό και τον καθημερινό βίο των μοναχών, από την προετοιμασία του Αγιορείτικου πανηγυριού, από την πορεία των προσκυνητών προς τον προορισμό τους, Πρόσωπα εκφραστικά και ήχοι από αγγελικές ψαλμωδίες μάς συνοδεύουν σ’ αυτή τη μοναδική κυψέλη ειρήνης και πνευματικού κάλλους». Κι όντως έτσι είναι. Εχω προσωπική εμπειρία.

Ο Ν.Κ. γεννηθείς το 1956 στη Θεσσαλονίκη σπούδασε φλάουτο στο Κρατικό Ωδείο της Συμπρωτεύουσας, εργάζεται ως μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα, ενώ παράλληλα διδάσκει στο Ωδείο της Ανω Πόλεως. Από το 1978 ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος φωτογραφικών εργασιών που παρουσιάστηκαν σε ατομικές εκθέσεις με τίτλους: «Ατμόσφαιρες» (1989), «Μπεχτσινάρ» (1990) , «Βυρσοδεψεία»(1992), «Επαγγέλματα του δρόμου» (1995), «Γαία πυρί μειχθήτω» ( 2001), «Επαγγελματική και Οικογενειακή συμφιλίωση» (2008), αλλά και σε πολλές ομαδικές Εκθέσεις: «Δέκα σύγχρονοι φωτογράφοι της Θεσσαλονίκης» (1991), « Γιγαντοφωτογραφίες» (1993), «Ζην» (1993), «Αποθήκες του Χρόνου» (2003) κ.α. Εχει, συνάμα, εκδώσει τα Λευκώματα: «Μπεχτσινάρ» (1990), «Επαγγέλματα του δρόμου» (1995), «Βυρσοδεψεία»(2001) και «Κεραμεία Αλλατίνη» (2005).

Λέγοντας «Ερημο του Α.Ο.» εννοούμε την άγονο απόκρημνο νότια πλευρά υψικάρηνου Αθω περιοχή από την Ι. Σκήτη της Αγίας Αννης μέχρι την Ι. Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου 3χλμ προ της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας. Σ’ αυτή την περιοχή δεν κυκλοφορεί τροχοφόρο και η διακίνηση γίνεται πεζοπορώντας ή με ημιόνους. Στην έρημο υπάρχουν οι Ι. Σκήτες Αγίας Αννης, Μικράς Αγίας Αννης, Καυσοκαλυβίων, οι οικισμοί Κατουνακίων, Αγίου Βασιλείου, Κερασιάς, Αγίου Νείλου, και μεμονωμένα Ι. Κελλία.

Η αγιοτόκος και αγιοβάδιστος Ι. Σκήτη Μικράς Αγ. Αννης σκαρφαλωμένη, σε βραχώδη, φαραγγώδη πλαγιά δίπλα – Ανατολικά της Ι Σκήτης Αγ. Αννης και κοντά στα φρικαλέα «Καρούλια» ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αι. από τους οσίους Διονύσιο τον ρήτορα και Μητροφάνη τον Πνευματικό. Συγκροτείται από τις Ι. Καλύβες: της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον κέντρο, με γέροντα τον μοναχό Ευθύμιο, άξιο διάδοχο του Μακαριστού γ. Σπυρίδωνος, ευμόλπου ιεροψάλτου, πολυστρόφου νοός και αρχοντικής φιλόξενης προσωπικότητος. Εδώ εγκαταβίωσαν οι οσιακές μορφές των μοναχών: Αβιμέλεχ Μπονάκη, πρώτου Βιογράφου του Αγ. Νεκταρίου και συνθέτου της Ασματικής Ι. Ακολουθίας του Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλλίνου από τις Γλαφυρές (Κάπουρνα) της Μαγνησίας, Γερασίμου Μικραγιαννανίτου, του σπουδαιότερου νεότερου υμνογράφου της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ο οποίος αρχικά εγκαταβίωσε στην Ι. Καλύβη Τιμίου Προδρόμου ως υποτακτικός των Ιερομονάχων Παϊσίου και Μελετίου, των σπουδαίων διακριτικών πνευματικών Διονυσίου και Μητροφάνους, ιερομονάχων. Δυτικά της Ι. Σκήτης υψώνεται η Ι. Καλύβη των Αρχαγγέλων με γέροντα τον χαριτωμένο Ιερομόναχο Νεκτάριο, αδελφό του Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής, σπουδαίου Ιεραποστόλου και επιτίμου Σχολάρχου της Αθωνειάδος Σχολής, Νικηφόρου.

Σε σπήλαιο της Ι. Καλύβης εγκαταβίωσε ο Αγάπιος ο Λάνδος μοναχός (17ος αι.) διακεκριμένος λόγιος, πολυγράφος συγγραφέας και του ψυχωφελούς βιβλίου «Αμαρτωλών σωτηρία». Παλαιότερα, ψηλά στην είσοδο της Ι. Σκήτης, δεξιά, υπήρχε η Ι. Καλύβη της Αναστάσεως, όπου εγκαταβίωνε ο περιώνυμος πνευματικός γ. Σάββας. Ο Αλ. Μωραϊτίδης στο βιβλίο του «Με του Βοριά τα κύματα» αναφέρει ότι από τον ταρσανά της Αγ. Αννης υπήρχε διαρκής ανάβαση πιστών που ανηφόριζαν, για να εξομολογηθούν στον γ. Σάββα. Στο κάτω ΝΑ μέρος της Μικράς Αγ. Αννης είναι η Ι. Καλύβη του Αποστόλου Θωμά, όπου εγκαταβιώνει η συνοδεία των «Θωμάδων», αξιόλογων αργυροχρυσοχόων και ηδυφώνων ιεροψαλτών.

Οι «Δανιηλαίοι» και οι «Θωμάδες» ήσαν οι ηδύμολποι χοροί των «υμνητικών ερωδιών» των αγιορειτικών πανηγύρεων. Σε σπήλαιο της περιοχής εγκαταβίωσε επί αρκετό διάστημα ο Οσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής με τη συνοδεία του. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρόσφατα κοιμηθείς Βολιώτης γέρων Εφραίμ ο Αριζονίτης, Προηγούμενος της Ι.Μ. Φιλοθέου Α.Ο. Εκαμα αυτήν την παρένθεση αφορμηθείς από το γεγονός ότι ο τόπος και ο τρόπος της ζωής των Μικραγιαννανιτών Πατέρων της Αγιορείτικης ερήμου ενέπνευσαν τον Νίκο Κουκή να προβεί στην καλλιτεχνική απότυπωσή τους με τον φωτογραφικό του φακό.

Η έκθεση λειτουργεί: Δευτέρα και Τετάρτη 09:00 – 16:00. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00 – 20:00 και Σάββατο 09:00 – 14:00 Πληροφορίες τηλ. 2310263308 και www.agioritikiestia.gr, [email protected]. Οι συμπολίτες που μέχρι 4 Απριλίου θα ανέλθουν στη Θεσσαλονίκη, ας επισκεφθούν την έκθεση (Εγνατία 109) και θα αρυσθούν, οπωσδήποτε, πολλά πνευματικά οφέλη.

Κατόπιν αυτών αρμόζουν δικαίως θερμά συγχαρητήρια στον διευθυντή της Α.Ε. Αναστάσιο Ντούρο και στους άξιους άοκνους συνεργάτες του που ομοθύμως μοχθούντες προβάλλουν πολυτρόπως τον αρίφνητο ελληνορθόδοξο πλούτο του Αγιωνύμου Αθω. Να’ ναι όλοι τους γεροί και να ‘χουν τον άνωθεν Φωτισμό για επιτυχή, όπως πάντοτε, πραγμάτωση των αναμενομένων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πνευματικών εκδηλώσεων του καταρτισθέντος πλούσιου εορταστικού προγράμματος για τη συμπλήρωση 20ετίας από της ιδρύσεως αυτού του τηλαυγούς φωτεινού της Θεσσαλονίκης φορέα.

Του Γιάννη Δ. Πατρίκου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου