ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

O υποστράτηγος Νικόλαος Τρικούπης μαθαίνει την προαγωγή του από τον αντίπαλο του

o-υποστράτηγος-νικόλαος-τρικούπης-μαθ-177993

Του Νίκου Τσεκούρα δασκάλου

Γεννήθηκε το 1868. Σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων και έγινε αξιωματικός του Πυροβολικού. Ελαβε μέρος και στους τουρκικούς πολέμους 1897 και το 1913. Κατά το πέρας της εκστρατείας, διορίστηκε αρχιστράτηγος. Δεν πρόλαβε όμως ν’ αναλάβει τη θέση, διότι αιχμαλωτίστηκε. Αιχμάλωτος έξω της πόλης ΟΥΣΑΚ.

Ο υποστράτηγος Νικόλαος Τρικούπης εμάχετο απεγνωσμένα στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Όταν η κυβέρνηση τον προήγαγε σε αντιστράτηγο και τον τοποθετούσε διοικητή Στρατιάς (Μικράς Ασίας). Του έστειλαν τη διαταγή με τον ασύρματο. Ο Τούρκοι όμως είχαν πιο δυνατούς ασυρμάτους και παρενέβαλαν παράσιτα σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσαν οι προχωρημένες μονάδες μας να επικοινωνήσουν με τα μετόπισθεν. Έτσι ο Τρικούπης δεν έμαθε την προαγωγή του. Συνελήφθη όμως στο μεταξύ αιχμάλωτος. Και διηγείται το παρακάτω δραματικό επεισόδιο:

«Συλληφθείς αιχμάλωτος έξωθεν του Ουσάκ, οδηγήθην εις το γραφείον του τότε Διοικητού του Τουρκικού στρατού στρατηγού Ισμέτ –Πασά (τέως Προέδρου Τουρκικής Δημοκρατίας Ισμέτ –Ινονού), όστις με παρουσίασε εις τον Μουσταφά Κεμάλ.

Άμα τη εισόδω μου εις το γραφείον του Μουσταφά Κεμάλ, ούτος ηγέρθη εκ του καθίσματός του και με εδέχθη όρθιος και λίαν φιλοφρόνως, ομιλών μου δε γαλλιστί μου είπε τα εξής:

-«Έχετε υπ’ όψιν σας, ότι ο Μέγας Ναπολέων συνελήφθη αιχμάλωτος;

Σεις έχετε εκτελέσει το καθήκον σας πλήρως και μέχρι τέλους, και έχουμε απόλυτον εκτίμησιν και σεβασμόν προς υμάς. «Εδώ δεν είστε αιχμάλωτος, είστε φιλοξενούμενος».

Κατόπιν με ηρώτησε:

-Ελάβατε γνώσιν ότι διωρίσθητε Διοικητής της Στρατιάς Μ. Ασίας;»

-«Όχι» απάντησα.

-Σας καθιστώ γνωστόν, εσυνέχισεν, ότι σας ανεζήτουν διά του ασυρμάτου, ίνα σας αναγγείλουν τον διορισμό σας».

Πράγματι δε εις το από 22 Αυγούστου 1922 υπ’ αριθμ. 182 φύλλου της εφημερίδας της Κυβερνήσεως εδημοσιεύθη το Διάταγμα δι ου διωριζόμην διοικητής της Στρατιάς Μικράς Ασίας, έχον ούτω:

«Δια Βασιλικού Διατάγματος εκδοθέντος εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου, προτάσσει του επί των Στρατιωτικών Υπουργού, διορίζεται Διοικητής της Στρατιάς Μικράς Ασίας ο Υποστράτηγος Τρικούπης Νικόλαος, του Αντιστράτηγου Χατζηανέστη Γ. τήδε μένουν εις την διάθεσιν του Υπουργείου Στρατιωτικών». Το έτερον Διάταγμα της επί ανδραγαθία προαγωγής μου επί του πεδίου της μάχης δεν δημοσιεύτη, διότι ως φαίνεται, εγνώσθη εν τω μεταξύ η επελθούσα επιστροφή και η διάλυσις του εν Μικρά Ασία Στρατεύματος.

Προήχθην όμως, αργότερον, εις τον βαθμόν αυτόν, ήτοι κατά το έτος 1927.

Το διάταγμα της προαγωγής μου εις Αντιστράτηγον, υπογραφέν τις 9η Ιουνίου 1927, εδημοσιεύθη στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως τη 11η του ιδίου μηνός και έτους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου