ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κορονοϊός και οικονομία

κορονοϊός-και-οικονομία-180110

Της Έλενας Αντωνοπούλου

Η εμφάνιση του ιού, που έχει πλέον πάρει τη μορφή πανδημίας, έγινε σε κακή οικονομικά συγκυρία. Οι αγορές, όπως γνωρίζουμε, απεχθάνονται την αβεβαιότητα και αυτό αποτυπώθηκε και στα ταμπλό των χρηματιστηριακών αγορών, τα οποία βάφτηκαν κόκκινα σε όλο τον κόσμο.

Οι αντιδράσεις των επενδυτών πολλές φορές χαρακτηρίζονται από υπερβολή, ωστόσο αυτή τη φορά δεν μπορούν να θεωρηθούν αβάσιμες. Είναι η «πλέον πιεστική πηγή αβεβαιότητας», σύμφωνα με τα λεγόμενα της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η οποία δεχόταν ήδη πιέσεις από τις εμπορικές εντάσεις, τη γεωστρατηγική αβεβαιότητα και το Brexit.

Εκτός όλων των άλλων και φυσικά το πρώτο και πιο σημαντικό την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, ο νέος ιός εγκυμονεί τον κίνδυνο σημαντικής διατάραξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Βank of America αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,8%, από 3,2%, επικαλούμενη τις ανησυχίες για τον κορονοϊό. Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό μετάδοσης και τη χρονική του διάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια συνεργασία είναι επιβεβλημένη και πρέπει να γίνει άμεσα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα

Ο ιός λοιπόν πέρασε και στη χώρα μας. Στο εξής πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Οσο κοινότοπο και αν ακούγεται, μέχρι να αναπτυχθεί η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή του, τα μόνα «αντίδοτα» είναι η ψυχραιμία, η πρόληψη και η έγκυρη ενημέρωση.

Η υπερβολική δραματοποίηση, ο πανικός και ο φόβος είναι πάντα κακοί σύμβουλοι. Ειδικοί επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι η λοίμωξη COVID -2019 παραμένει ήπια νόσος, η οποία συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα σε ποσοστό άνω του 85%.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τέσσερις στους πέντε ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται γύρω στο 2%. Επομένως, όπως ξεκαθαρίζει, δεν συντρέχουν λόγοι πανικού.

Η επισήμανση αποκτά ιδιαίτερη σημασία ειδικά για τη χώρα μας.

Οι υπερβολές δεν βοηθούν σε τίποτε. Το αντίθετο μάλιστα, προκαλούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις πανικού. Με την οικονομία να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της από την κρίση, ο αδικαιολόγητος φόβος αποτελεί απειλή στην προσπάθεια. Σε αυτή τη χρονική περίοδο θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, να τηρούμε τις συνθήκες υγιεινής όπως μας συμβουλεύουν και να περιορίσουμε τους άσκοπους συνωστισμούς. Η ανθρωπότητα άλλωστε έχει βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις, όμως με ομοψυχία τις έχει αντιμετωπίσει όλες. Είναι θέμα χρόνου να βρεθεί η θεραπεία. Μέχρι τότε ψυχραιμία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου