ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Όταν οι άνθρωποι παύουν να ονειρεύονται

όταν-οι-άνθρωποι-παύουν-να-ονειρεύοντ-204524

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Είναι πράγματι συνταρακτικό πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Πόσο μας έχει στοιχίσει η εξέλιξη της επιστήμης, που τείνει να αγγίζει την τελειότητα. Ε, και; Ποιο είναι το τίμημα αυτής της τελειομανίας, που έχει αλλάξει άρδην τη ζωή μας; Δεν είμαστε νοσταλγοί του παρελθόντος, αλλά όταν θυμόμαστε πόσα αγαπημένα πρόσωπα έφυγαν από κοντά μας γιατί ακόμα, πριν δεκαετίες, δεν είχε βρεθεί το ανάλογο φάρμακο για την αντιμετώπιση ασθενειών και τώρα με την έγκαιρη διάγνωση σώζονται. Η εξέλιξη κυρίως στην ιατρική είναι συγκλονιστική, το ίδιο όμως συγκλονιστικό και το γεγονός ότι οι αρρώστιες εξακολουθούν να μαστίζουν την ανθρωπότητα, ακόμη και με τη μορφή γρίπης που κάθε χειμώνα μάς επισκέπτεται πότε με μεγάλη ένταση και πότε πιο ήπια. Τώρα βέβαια έχουμε και την επέλαση του κορονοϊού. Οποιος κάνει το σφάλμα και παρακολουθεί την τηλεόραση για να περνά η ώρα, όπως διατείνονται, αλλά κατά βάθος υπάρχει ο φόβος, υπάρχει και άγχος μη φθάσει και στα μέρη μας.

Συζητώντας με διαπρεπή νευρολόγο για το ποιοι είναι οι λόγοι που οι περισσότεροι γύρω μας δεν σκάνε χαμόγελο στα χείλη τους, η απάντηση με πολλά σκέλη είναι απλή. Οταν κάτι σας εκνευρίζει και σας ενοχλεί γυρίστε το κουμπί από το χαζοκούτι και βρείτε μια από τις απαράμιλλες ελληνικές ταινίες έστω και χιλιοπαιγμένες, τουλάχιστον κυλά η ώρα ευχάριστα.

Θ’ αρχίσουμε τώρα τα μη. Οχι σε μεγάλες συγκεντρώσεις, γιατί καιροφυλακτεί η γρίπη, όχι να ντύνεστε βαριά για να αντιμετωπίσετε το κρύο γιατί ιδρώνετε, όχι όμως και ελαφρύ πανωφόρι γιατί θα αρπάξετε καμία πούντα (αλήθεια, πόσες λέξεις έχουν διαγραφεί από το λεξιλόγιό μας), μην έχετε στη συντροφιά σας καπνιστές, γιατί έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι το τσιγάρο είναι η βασική αιτία ασθενειών, οι καπνιστές όμως έχουν έτοιμο τον αντίλογο, «επιλογή μας να καπνίζουμε, το γνωρίζουμε καλύτερα από εσάς, αλλά είναι πανάκεια για τις δυσκολίες που περνούμε». Φροντίστε να έχετε καλές σχέσεις με την οικογένειά σας, φροντίστε να κλείνετε τ’ αφτιά σας όταν οι γύρω σας παρασύρονται, φροντίστε τα μικρά παιδιά να μην έχουν κινητό και να καμαρώνετε για τις επιδόσεις τους, μην ξεχνάτε ότι ο καλός λόγος πάντα πιάνει. Αντίθετα, με τις συμβουλές – διαταγές που απομακρύνουν τα νιάτα από κοντά σας. Να θυμάστε κι αυτά τα νέα παιδιά πελαγοδρομούν και δεν γνωρίζουν ποια τακτική ν’ ακολουθήσουν. Μην παίρνετε ασύστολα φάρμακα, γιατί η τάδε κυρία σάς συμβουλεύει ν’ ακολουθήσετε την τακτική της, μην καταφεύγετε στα ωροσκόπια και τις όποιες συμβουλές εκτοξεύουν και τέλος ο φίλος γιατρός κοίταξε διακριτικά το ρολόγι του κι έβαλε μια κομψή τελεία στη συζήτηση. Τώρα τι συμπεράσματα θα βγάλετε από τις παραπάνω προτροπές, εξαρτάται αν θα διαλέξετε τις απλές σκέψεις που κάνατε κάποτε, όταν η ζωή μας ήταν σίγουρα καλύτερη. Απλά πράγματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου