ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Καλό μήνα να έχουμε

καλό-μήνα-να-έχουμε-213934

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Πάει και ο Ιανουάριος, άρχισε να ξηλώνεται και το 2020. Στο καλό να πάει και να ευχηθούμε με θρησκευτική πίστη και χίλιες ευχές ο φετινός Φλεβάρης να μας φέρει καλά μαντάτα και να δούμε βρε αδερφέ και μια άσπρη ημέρα, όχι εννοώντας άσπρη, δηλαδή χιονισμένη, γιατί ο Ιανουάριος είχε από όλα τα καλά. Καταιγίδες, χιονοθύελλες, πλημμύρες και επέλαση της γρίπης που δίνει το δυναμικό «παρών» όσο περνούν οι μέρες τόσο και τα κρούσματα αυξάνονται και σε μέρες που υπάρχουν συνωστισμός και πολυκοσμία ο βήχας συνεπικουρούμενος από πυρετό και ατονίες είναι πανταχού «παρών».

Και μέσα σ’ αυτόν το ορυμαγδό ήρθε και το κινεζικό κερασάκι στη παγκόσμια τούρτα. Η πολυπληθής Κίνα έβαλε στην καθημερινότητά μας τον κοροναϊό, τουλάχιστον έτσι τον ονομάζω, υπάρχει και άλλη ονομασία, αλλά προς Θεού δεν θα σταματήσουμε εδώ όταν δεν υπάρχει ούτε ένα κανάλι ελληνικό και ξένο που να μην αναφέρει τόσα κρούσματα στην Κίνα με τα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια να γεμίζουν από ταξιδιώτες μασκοφορεμένους όχι με αποκριάτικες, μιας και είναι ο μήνας που μας φέρνει έναρξη του Τριωδίου, άφθονο φαγοπότι συνοδευόμενο με κρασί και τα τοιαύτα αλκοολούχα ποτά, απαραίτητος συνδυασμός για να αρχίσει το καρναβάλι με συνεστιάσεις με πολύχρωμες φορεσιές και με χορούς και πανηγύρια για μικρούς και μεγάλους.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα καταλαγιάσει η νευρικότητα και τα αλλεπάλληλα ενημερωτικά δελτία ειδήσεων, όχι και τόσο ενθαρρυντικών, αν συνεχιστεί η επέλαση του ιού με τα συνεπακόλουθα.

Καιρός όμως να βάλουμε τελεία στην γκρινιάρικη μιζέρια. Να παίρνουμε τις προφυλάξεις, αλλά να βρισκόμαστε και με τη παρεούλα μας. Τα νιάτα με την αισιοδοξία που αντλούν από φυσικού τους να το ρίχνουν στον χορό και τα τραγούδια που ακολουθούνται από μαύρες βελούδινες μάσκες ματιών, από σερπαντίνες και κομφετί, από πολύχρωμα μπαλόνια και κέφι, πολύ κέφι για να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές αναποδιές που μας ρίχνουν το ηθικό και μας παίρνει η κάτω βόλτα. Οι αλκυονίδες ημέρες δεν μας ξέχασαν και εφέτος, ο χειμωνανθός μοσχοβολά κι όπου να ‘ναι έχουμε φουσκοδεντριές και θα ανθίσουν οι αμυγδαλιές.

Καιρός να ατενίσουμε τις αναποδιές με αισιοδοξία να γεμίσουν οι δρόμοι από λιλιπούτειους μασκαράδες και να ψήσουμε μοσχοβολιστές, πεντανόστιμες πίτες που συνοδεύουν απαραίτητα το Τριώδιο.

Στη ζωή υπάρχουν πάντα δύο όψεις, να αντέχουμε με ψηλά το κεφάλι στα οποία χτυπήματα και να το ρίχνουμε στο τραγούδι και να ευχόμαστε χαμογελαστοί και του χρόνου. Αλλωστε το σοφό γνωμικό λέει ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει μα… στοπ στη συνέχεια. Είπαμε, δίσεκτος ο Φλεβάρης, αλλά κερδίζουμε και μια μέρα. Λίγο είναι;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου