ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Περιβαλλοντική απειλή από υδατικά ελλείμματα στη Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζεται με ψέματα και ιδεοληψίες

περιβαλλοντική-απειλή-από-υδατικά-ελ-218270

Του Κώστα Γκούμα*

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε πρόσφατα πρωτοβουλία να δρομολογήσει εξελίξεις ειδικά στα έργα του Ανω Αχελώου, που επί πολλά χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί.

Στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον υπουργό Γ. Γεραπετρίτη στην Αθήνα είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν επί του θέματος όλοι οι Θεσσαλοί βουλευτές, η Περιφέρεια, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και άλλοι φορείς.

Στη σύσκεψη, αλλά και εκτός αυτής, ακούσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον κ. Φάμελλο «τα μύρια όσα». Σκληρές εκφράσεις ότι εάν προχωρήσετε τον Αχελώο «θα σας καταγγείλουμε»(!), ότι το έργο είναι «παράνομο» κ.ά., αποφεύγοντας όμως να τοποθετηθούν στο καίριο ερώτημα που τέθηκε: Τι επιδιώκουν για τα έργα Συκιάς και σήραγγας; Θα επιμείνουν στην κατεδάφισή τους ή επιλέγουν την ολοκλήρωσή τους και εάν για ποιο σκοπό;

Η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή Θεσσαλίας (ΠΣΕΘ) του ΣΥΡΙΖΑ, με μια ανακοίνωση γεμάτη από ανακρίβειες, ψέματα και διάχυτη υποκρισία, επανέρχεται στο θέμα, οπότε θεωρούνται επιβεβλημένες κάποιες απαντήσεις.

  • Το θέμα Αχελώου δεν το επανέφεραν προς την Κυβέρνηση της ΝΔ κάποιοι «αυτοδιοικητικοί της παράγοντες», όπως ισχυρίζονται, αλλά υπήρξε ομόθυμη απαίτηση του θεσσαλικού λαού, όπως αυτή εκφράσθηκε με συσκέψεις φορέων, αρθρογραφία, ανακοινώσεις και, κυρίως, με τη μαζική παρουσία τους στη σύσκεψη της Αθήνας, κάτι που στον ΣΥΡΙΖΑ εντέχνως «αγνοούν».
  • Την πρόταση για συζήτηση στη Βουλή τη διατύπωσαν σε υπόμνημά τους οι θεσσαλικές οργανώσεις και μετά αυτή υιοθετήθηκε δημόσια από τα πολιτικά στελέχη της Κυβέρνησης. Η ΠΣΕΘ ΣΥΡΙΖΑ «κομίζει γλαύκαν εις Αθήνας» επαναλαμβάνοντας την πρόταση. Αραγε εδώ και 7 μήνες στην αντιπολίτευση γιατί δεν ανέλαβαν κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία;
  • Ευρεία αναφορά κάνει η ανακοίνωση στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΣΔΥΘ). Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το πρώτο ΣΔΥΘ που εγκρίθηκε ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014, που τεκμηριώθηκε επιστημονικά και με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο η ύπαρξη μεγάλων ελλειμμάτων στο ετήσιο υδατικό ισοζύγιο του θεσσαλικού υδατικού διαμερίσματος, πάντοτε με δεδομένο στόχο τη διατήρηση 2 – 2,5 εκατ. στρεμμάτων αρδευόμενων εκτάσεων. Στο ίδιο ΣΔΥΘ υπήρξαν σενάρια ΧΩΡΙΣ ενίσχυση από τα νερά του Αχελώου, που αποδείχθηκε ότι για να καλυφθεί το ετήσιο έλλειμμα, θα πρέπει να εξαιρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες αρδευόμενων εκτάσεων. Εκτός αυτού, για πρώτη φορά υπολογίστηκαν τα ελλείμματα στους υπόγειους υδροφορείς, που υπερβαίνουν τα 3 δισ. εκατ. κ.μ. νερού, ποσότητα που αποτελεί οικολογική βόμβα στον τόπο μας.

Ετσι η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος επέλεξε ότι λύση των προβλημάτων μας αποτελεί ο συνδυασμός εξοικονόμησης νερού από τους χρήστες, η δημιουργία νέων (μικρού και μεσαίου μεγέθους) ταμιευτήρων στη λεκάνη Πηνειού, η ενίσχυση των υδατικών μας αναγκών με μεταφορά 250 εκατ. κ.μ. από Αχελώο (ταμιευτήρα Συκιάς στην Καρδίτσα) και η ενίσχυση των υπόγειων υδροφορέων.

Οσο για τα έργα φραγμάτων – ταμιευτήρων που αναφέρονται στην ανακοίνωση ως «νέα πρόταση» του ΣΥΡΙΖΑ για την «ενίσχυση προσφοράς νερού» (Πύλη, Παλιοδερλι, Μουζάκι, Καλούδα, Νεοχωρίτη, κ.λπ.), όλα αυτά περιέχονται και στο ΣΔΥΘ του 2014. Συνεπώς αποτελεί άλλο ένα ψέμα ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΣΔΥΘ του 2014 δεν «λαμβάνει υπόψη την αξιοποίηση του υπάρχοντος υδατικού δυναμικού».

Το Σχέδιο (2014) τέθηκε σε διαβούλευση και οι θεσσαλικές οργανώσεις και πολίτες γνωμοδότησαν ομόφωνα θετικά υπέρ των προτεινόμενων λύσεων, τις οποίες τελικά ενέκρινε η τότε Κυβέρνηση.

Ας δούμε όμως τη συνέχεια. Επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επειδή το ΣΔΥΘ δεν ανταποκρίνονταν στις ιδεοληψίες τους, σκέφθηκαν να το καταργήσουν και να εγκρίνουν ένα άλλο χωρίς μεταφορά Αχελώου(!), ώστε να έχουν το «θεσμικό άλλοθι» για την υλοποίηση του εγκληματικού τους σχεδίου κατεδάφισης των έργων Αχελώου. Για να γίνει αυτό εκβίασαν τους μελετητές του ΣΔΥΘ υποχρεώνοντάς τους να μη συνυπολογιστούν στη μελέτη τα νερά του Αχελώου προς κάλυψη των ελλειμμάτων. Στη συνέχεια αγνόησαν πλήρως το αποτέλεσμα της διαβούλευσης που ακολούθησε και κατά την οποία συλλήβδην οι φορείς της Θεσσαλίας αντέδρασαν έντονα και γνωμοδότησαν αρνητικά στο «Σχέδιο» που τους παρουσιάστηκε.

Τελικά, αφού καταπάτησαν τους κανόνες της επιστήμης, τον δημοκρατικό διάλογο και τον σεβασμό στις απαιτήσεις των πολιτών, ενέκριναν το «δικό τους» ΣΔΥ με απόφαση του τότε υπουργού κ. Φάμελλου.

Λοιπόν, το λέμε καθαρά. Αυτό το Σχέδιο δεν αναγνωρίζεται στη συνείδηση του θεσσαλικού λαού και η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να αποκαταστήσει αυτή την «εκτροπή» του ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του διαλόγου και του σεβασμού στη θέληση των πολιτών.

  • Εντύπωση προκαλεί και μια «αθώα» πρόταση της ΠΣΕΘ του ΣΥΡΙΖΑ, που, με εντελώς ουδέτερο τρόπο, προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους: «Τεχνητός εμπλουτισμός υπόγειων υδάτων».

Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες, πρόκειται για την προβλεπόμενη στο ΣΔΥΘ (2014 και 2017) ανάγκη επαναφοράς των τεράστιων ποσοτήτων (3 δισ. κυβικά) νερού που αντλήθηκαν από μη ανανεώσιμα αποθέματα υπόγειων υδάτων και συνιστούν τη μέγιστη περιβαλλοντική απειλή στη Θεσσαλία. Το «σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι με κάποιον τρόπο(;) θα εξοικονομούνται κάθε έτος 50 εκατ. κυβικά νερού για τον σκοπό αυτό και μετά από …60 χρόνια (!) (ναι, καλά το διαβάσατε) θα ανταποκριθούμε στο περιβαλλοντικό «χρέος» που δημιουργήθηκε. Ολες αυτές οι απίστευτες παραδοχές στο σχέδιό τους γίνονται για να καλύψουν τον στόχο τους ότι πρέπει, πάση θυσία να «βγουν εκτός» τα νερά του Αχελώου (αφού άλλωστε τα έργα θα κατεδαφιστούν).

Ας μην ανησυχούν λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού επέλεξαν ως πολιτική θέση ότι η επίλυση των προβλημάτων της Θεσσαλίας συμβαδίζει με την κατεδάφιση του ημιτελούς φράγματος Συκιάς και της (πλήρως διανοιγμένης) σήραγγας μεταφοράς στη Δρακότρυπα, ας εξηγήσουν στον λαό ποιο είναι το κόστος μιας τέτοιας απαράδεκτης ενέργειας, ποιες είναι οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, τι απώλειες πράσινης ενέργειας θα υπάρξουν και πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν. Οσο δεν κάνουν αυτόν τον απολογισμό, τα δάκρυά τους για τους για «καταστροφή του πρωτογενή τομέα», για «ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου» και άλλα παρόμοια είναι υποκριτικά!

* Ο Κώστας Γκούμας είναι γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου