ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Χριστούγεννα εις τον νομόν Πέλλης

χριστούγεννα-εις-τον-νομόν-πέλλης-220104

Από 23 – 12 – 2019 έως 2 – 1 – 2020 – Αξιοθέατα: Λουτρά Πόζαρ, Αριδαία, ο Θερμοπόταμος, Αγ. Αθανάσιος και το όρος Βόρας ή Καϊμακτσαλάν και επισκέψεις εις Εδεσσαν και Βέροια

Του Νικόλαου Κων. Κασσανδρινού

Δεκέμβριος ημέρα Δευτέρα, 23 του αυτού μηνός. Μια γλυκιά αναμονή διότι από ώρα σε ώρα η άφιξη, το εκδρομικό λεωφορείο θα βρίσκεται κοντά μας και Θεού θέλοντος θα μας μεταφέρει εις την Χώρα των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ εις τον ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΗΣ.

Και ώρα 12:35 το εκδρομικόν λεωφορείον εις τον χώρον σταθμεύσεως μέσα εις τον Εθνικόν μας σιτοβολώνα, την Θεσσαλία, μας ήλθεν. (Στάσης κοντά εις την Λάρισα). Γνωριμία με την σύνοδο – αρχηγό της εκδρομής και τον οδηγό Ιωάννην. Και τώρα η χαρά όλων των εκδρομέων να γνωρίσουμε την χώρα που μας περιμένει και να μας δώσει τα φώτα της που η Μακεδονία μας έχει άφθονα! ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ= από την λέξη ΜΑΚΕΔΝΟΣ=ΥΨΗΛΟΣ εις την δωρικήν γλώσσαν. Δηλαδή οι Μακεδόνες είναι εύσωμοι και καλοδεμένοι, από την δημιουργία τους.

Πρώτη μέρα εκδρομής και άφιξη εις το Ξενοδοχείο Φιλοξένια ώραν 17.30.Δείπνον και κατάκλισης. Δεύτερη ημέρα επίσκεψης εις το χιονοδρομικόν κέντρον από ώρας 10:30 έως 16:30.Οι διάδρομοι είναι ομαλοί το όρος ΒΟΡΑΣ ή Καϊμακτσαλάν, υψ. 2.525 έχει την τιμητική του! Οι εγκαταστάσεις του και οι χώροι εστίασης και αθλήσεως είναι άριστοι. Βέβαια από ώρας 12:00 έως 12:45 ο ΒΟΡΑΣ μας γοήτευσεν με έναν δυνατόν αέρα όπου το χιόνι μας εθώπευσε εις το πρόσωπον και μας έδωσε την χαράν του χιονιού. Διότι οι πρόγονοί μας έλεγαν, και λέγουν ότι το χιόνι είναι το λίπος που πρέπει να αποκτά η ΓΗ για την γονιμότητάτης… Τέλος ημέρας 24-12-2019 δείπνος – κατάκλισης, διότι το πρωί θα πρέπει να γνωρίσουμε την μικρή πόλη της Αριδαίας. Βρίσκεται σε γραφική χαράδρα όπου ο Θερμοπόταμος, το όνομα του ποταμού,διασχίζει την περιοχή και τα θερμά ύδατα που είναι ιαματικά προ πολλών χιλιάδων ετών είναι ένας ευεργέτης! Πολλοί λουόμενοιχαιρόταν την θέρμη της φυσικής ροής των υδάτων από το κοίλωμα της χαράδρας, μέσα στις φυσικές δεξαμενές.Η θερμοκρασία των υδάτων είναι 37οC.

Ύστερα από τα λουτρά μία περιπλάνηση εις τα καταστήματα την αγορά αναμνηστικών… Το βράδυ έπρεπε να ζήσουμε την μεγάλην εορτή, την δεξίωσην εις το ξενοδοχείον. Τα εδέσματα ήταν εκλεκτά με ξεχωριστό φαγητό, το ζαρκάδι και το ελάφι, τα ορεκτικά και τα ποτά, όλα από την εύμορφη αυτή περιοχή. Όσο για τον χορόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ξεχώρισαν ο Μακεδονικός και ο Ποντιακός, αλλά δεν ξεχάσαμε και την θρυλικήνΚομπαρσίτα, το όμορφο μελωδικό ταγκό.Όλοι οι εκδρομείς έζησαν ευλογημένες εορτές πανευτυχείς. Η ευχή τους να ξαναζήσουν στο μέλλον με το θέλημα του ΘΕΟΥ, μία νέα συνάντηση ΕΙΘΕ!

Ο γράφων με την κόρην του που έζησαν εις τον πανέμορφον αυτόν τόπον αυτές τις ημέρες, τον χαιρέτησαν με βαθιά συγκίνηση. Ξεχώρισαν δε, την ζεστασιά της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ που μας φιλοξένησαν στο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥΣ, ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ!

Η διακόσμηση του ξενώνος ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΝ έχει παράδοσιν, έχει την ευμορφία π.χ. οι ραπτομηχανές έχουν γίνει τράπεζες εστιάσεως, χαριτωμένες, με όμορφα καλύμματα ερυθρού χρώματος, όλη η τραπεζαρία είναι μία ευλογίαν, ένα θεϊκόν ενδιαίτημα! Πολλά ωρολόγια κοσμούν τους τοίχους, ένα πλυντήριο χειροκίνητομε αλυσίδα και χειρολαβή που η κίνηση του δεν κοπιάζει τον χειριστή την ώρα που πλένει τα ενδύματα, ύψος 60 εκατοστών και διαμέτρου 30 εκατοστών το βλέπεις και συγκινείσαι. Αυτός ο καταπληκτικός ΞΕΝΩΝ είναι ΣΤΟΛΙΔΙ!

Εκτός της κεντρικής θερμάνσεως, έχει την παραστιά,ή παραγώνι. (τζάκι,ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ).

Η διαμονή των εκδρομέων μας υπήρξε πανευτυχής. Οι ημερήσιες εκδρομές – περιπλανήσεις μας έφεραν κοντά εις τους κατοίκους π.χ. εις την ΕΔΕΣΣΑ βλέποντας την τεράστια ποσότητα των υδάτων με ταχύτητα που κατρακύλα – άω – κατολισθαίνει.

Εις τας δύο γόνιμες πλαγιές αφρισμένο, ο επισκέπτης αισθάνεται δύναμιν όπου το στοιχείον της φύσεως ύδωρ, είναι η ζωή, είναι ο άνθρωπος! Το ύδωρ των καταρρακτών διασχίζει την μεγάλη πλατεία της ΕΔΕΣΣΗΣ και συνέχεια αρδεύει την γόνιμη έκτασιν. Κοντά εις την πλατεία όπου και από παλαιά εις την Έδεσσα υπάρχει το ιστορικόνεργοστάσιον που παρήγαγε τα ΚΑΡΑΒΟΣΚΟΙΝΑ φημισμένα για τις εν γένει ανάγκες των πλοίων, είναι εγκαταλελειμμένο κόσμημα και αυτό παλαιόν της ιστορίας της. Επίσκεψις εις την ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ κωμόπολιν ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, όλες οι οικίες είναι με το ύψος, το παλαιόν και αυτό συγκινεί τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες. Έχει εύμορφα καταστήματα και σε γοητεύουν, το σχέδιό τους… Η εκδρομή πλησιάζει προς το τέλος και το πρόγραμμα έχει να προσκυνήσουμε τον Ιερόν χώρον της ΒΕΡΟΙΑΣ όπου ο Απόστολος ΠΑΥΛΟΣ ομίλησεστους κατοίκους της.

Οι κάτοικοι της Βέροιας τον τιμούν με περικαλλή ΝΑΟΝ με παραστάσεις ζωγραφικής και με τον Ανδριάντα του, ορειχάλκινον, τεραστίων διαστάσεων, μεγάλη η συγκίνησή μας.

Ύστερα από όλα τα αξιοθέατα που μας χάρισε η εκδρομή εις την Βέροια, απολαύσαμε και το ξεχωριστό της Ραβανί και το ταξίδι επιστροφής ξεκίνησε με καλούς οραματισμούς για το μέλλον.

ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ = ΚΑΪΜΑΚ = ΛΕΞ. ΤΟΥΡΚΙΚΗ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ = παχιά επιφάνεια γάλακτος

ΤΣΑΛΑΝ = Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΚΑΪΜΑΚ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΔΩΣΕ ΕΙΣ ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΡΑ (και τα άλλα βουνά το έχασαν)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου