ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Διαφορές που υπάγονται σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης

διαφορές-που-υπάγονται-σε-υποχρεωτικ-222326

Της Κατερίνας Γαργάλα – Μάγγου,

Διαπιστευμένης Διαμεσολαβήτριας Υπουργείου Δικαιοσύνης,

Δικηγόρου Βόλου,

Πτυχιούχου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Την 15η-1-2020 τέθηκε σε ισχύ η υποχρεωτική προσφυγή σε διαμεσολάβηση των οικογενειακών διαφορών. Οι υποθέσεις αυτές υπάγονται σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία Διαμεσολάβησης (ΥΑΣ) σε διαπιστευμένο διαμεσολαβητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Ν.4640/2019). Στην πόλη του Βόλου υπάρχουν 16 διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές που οι πολίτες μπορούν να τους αναζητήσουν στον δικηγορικό σύλλογο Βόλου δεδομένου ότι είναι δικηγόροι.

Στις 15/3/2020 ακολουθούν εκτός από τις οικογενειακές διαφορές και οι λοιπές διαφορές τακτικής διαδικασίας όπως: α) διαφορές εκδικαζόμενες κατά την τακτική διαδικασία της καθ’ ύλην αρμοδιότητας του Μονομελούς Πρωτοδικείου αν το αντικείμενο της διαφοράς υπερβαίνει τις 30.000€ καθώς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Οι διαφορές αυτές είναι πολυάριθμες και πηγάζουν από το φάσμα του αστικού και εμπορικού δικαίου, διαφορές ενοχικού δικαίου (συμβάσεις, αποζημιώσεις, αδικοπραξίες) εμπραγμάτου, κληρονομικού εμπορικού και τραπεζικού δικαίου. β) Διαφορές για τις οποίες προβλέπει έγγραφη συμφωνία των μερών &είναι σε ισχύ ρήτρα Διαμεσολάβησης. Ο Ν.4640/2019 σε σχέση με το προϊσχύον δίκαιο καθιερώνει την καινοτόμα διάταξη της δεσμευτικότητας των ρητρών διαμεσολάβησης όπου τα διάδικα μέρη συμφωνούν εγγράφως να προσφύγουν στην Διαμεσολάβηση για τυχόν μελλοντικές διαφορές που θα προκύψουν από συγκεκριμένη έννομη σχέση.

Όταν το ένα διάδικο μέρος μιας διαφοράς είναι το δημόσιο, Ο.Τ.Α ή Ν.Π.Δ.Δ, η διαφορά αυτή εξαιρείται από τη υποχρεωτική προσφυγή στην διαμεσολάβηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου