ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

27 Ιανουαρίου – Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

27-ιανουαρίου-διεθνής-ημέρα-μνήμης-τω-222547

Αφιέρωμα στα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό… Μέρος Α’

Tου Απόστολου Χρ. Βαβύλη*

75 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο Κόκκινος Στρατός διάβαινε την διαβόητη πύλη του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς Ι κάτω από την επιγραφή που σαδιστικά είχαν κρεμάσει πάνω της οι Ναζί, “ARBEITMACHTFREI” (η εργασία ελευθερώνει) αν και γνώριζαν καλά ότι η μόνη «ελευθερία» που περίμενε τους κρατουμένους ήταν ο θάνατος…

75 χρόνια πέρασαν από τη μέρα που οι σκληροτράχηλοι βετεράνοι της 322ης Μεραρχίας τυφεκιοφόρων μετά από τις λυσσαλέες μάχες τις επιχείρησης «Επίθεση στο μέτωπο Βιστούλα-Όντερ» έχοντας χάσει 231 συντρόφους τους γύρω από τα στρατόπεδα Μόνοβιτζ, Μπίρκεναου και Άουσβιτς 1, έρχονταν αντιμέτωποι με τα ανθρώπινα απομεινάρια της ανείπωτης φρίκης που άκουγε στο όνομα, «Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος» EndlösungderJudenfrage.

Ο Στρατηγός του Κόκκινου Στρατού Βασίλι Πετρένκο, διοικητής της 107ης Μεραρχίας Πεζικού τονίζει: «Εγώ που έβλεπα ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε μέρα, σοκαρίστηκα από το απερίγραπτο μίσος των Ναζί απέναντι στους κρατουμένους που τους μετέτρεψε σε κινούμενους σκελετούς. Είχα διαβάσει για την φρικτή αντι-εβραϊκή συμπεριφορά των Ναζί αλλά δεν μπορώ να περιγράψω καν το τι έκαναν σε ανυπεράσπιστες γυναίκες, μικρά παιδιά και γέρους. Στο Άουσβιτς ανακάλυψα αυτά που ακούγαμε σαν φήμες που δεν πιστεύαμε, σχετικά με την τύχη των Εβραίων.»

Όταν οι Σοβιετικοί απελευθέρωσαν το Άουσβιτς, όλοι οι φρουροί ΕΣ-ΕΣ του στρατοπέδου είχαν φύγει σέρνοντας μαζί τους δεκάδες χιλιάδες εξαθλιωμένους και ημιθανείς κρατουμένους στις διαβόητες «Πορείες Θανάτου» σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των φρικαλεοτήτων τους.

Στο στρατόπεδο είχαν μείνει περίπου 7.000 ανθρώπινα κουρέλια που επέζησαν μιας από τις πιο απίστευτες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας. Σε συνεργασία με τον Πολωνικό Ερυθρό Σταυρό 4.500 νοσηλεύτηκαν σε στρατιωτικά νοσοκομεία του Κόκκινου Στρατού. Μέχρι τον Ιούνιο του 1945 στο στρατόπεδο υπήρχαν ακόμη 300 κρατούμενοι που ήταν πολύ αδύναμοι για να μετακινηθούν.

Παρά ταύτα και παρά τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των Ρώσων στρατιωτών η σοβιετική προπαγάνδα «απέφυγε» να αναφερθεί στους Εβραίους σε άρθρα εφημερίδων της Ε.Σ.Σ.Δ. όπως η Πράβντα, για την απελευθέρωση…

Χιλιάδες επιζήσαντες της φρίκης όμηροι των στρατοπέδων δολοφονήθηκαν άγρια από τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών τους στην Ανατολική Ευρώπη όταν επέστρεψαν με την ελπίδα να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή.

Η κυρία Βάσω Σταματίου, 93 χρόνων σήμερα, από τους ελάχιστους αν όχι η μοναδική μη Εβραία που ζει ακόμη από το Άουσβιτς με αριθμό βραχίονα 82224, συγγραφέας του εμβληματικού βιβλίου «ΒΑΡΟΥΜ – Γιατί; Μια Ελληνίδα στο Άουσβιτς» θυμάται: «Γυρίσαμε στην Ελλάδα περιμένοντας να μας υποδεχτούν σαν ήρωες που επιζήσαμε από αυτή τη φρίκη, αλλά αντιμετωπίσαμε καχυποψία, έχθρα και απόρριψη. Μας έλεγαν ότι για να σας πήγαν στη φυλακή, δεν μπορεί, κάτι θα κάνατε κι εσείς…».

Θυμίζουμε εδώ ότι η Βάσω Σταματίου συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη από την Γκεστάπο μετά τη συμμετοχή της στην απαγορευμένη διαδήλωση για την 25η Μαρτίου το 1944. Ήταν 19 χρόνων…

Μόλις 75 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα αμφισβητείται ακόμα και από ολόκληρες χώρες, (βλέπε Ιράν), η Ιστορία «ξαναγράφεται;» (sic!), αρχηγοί κρατών αρνούνται να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις μνήμης γιατί αμφισβητούν το ρόλο άλλων στην νίκη στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο..!

Ο Αντι-Σημιτισμός αντέχει… δεν φαίνεται να πέθανε μαζί με τα θύματά του!

Οι αριθμοί της φρίκης…

Από το 1939 μέχρι την άνοιξη του 1945 δολοφονήθηκαν στα δεκάδες στρατόπεδα του θανάτου που η ναζιστική μηχανή «έσπειρε» σε όλη την Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση στην Ανατολική, περισσότεροι από 9.000.000 άνθρωποι με τα 6.000.000 αυτών να είναι Εβραίοι. Από αυτούς 1.500.000 ήταν παιδιά μέχρι 12 χρονών. Αιχμάλωτοι πολέμου, ανάπηροι, ψυχικώς πάσχοντες, Ρομά, Σίντι, μέλη της αντιφασιστικής αντίστασης, Μάρτυρες του Ιεχωβά, αλλά και εξέχοντες διανοούμενοι, εξοντώθηκαν μιας και δεν «χωρούσαν» στη ναζιστική παράνοια για τη δημιουργία ενός «χιλιετούς Ράιχ» απαλλαγμένου από «μη-Άρειους»

Μόνον στο σύμπλεγμα στρατοπέδων του Άουσβιτς στην Πολωνία εκτοπίστηκαν 1.300.000 άνθρωποι από τους οποίους εξοντώθηκαν 1.100.00.

Στην Ελλάδα εκτοπίστηκε και εξοντώθηκε το 88% των Ελλήνων πολιτών Εβραϊκού θρησκεύματος με την περίπτωση της Θεσσαλονίκης να «ξεχωρίζει» με απώλειες που φτάνουν στο 96% ποσοστό που είναι μεγαλύτερο ακόμη και εκείνου του…Βερολίνου!

Όταν απελευθερώθηκε το Άουσβιτς βρέθηκαν 600 πτώματα , 370.000 ανδρικές στολές κρατουμένων, 837.000 γυναικεία ρούχα και 7,7 τόνοι ανθρώπινα μαλλιά..!

Οι μέθοδοι της φρίκης…

Οι Εβραίοι εκτοπίζονταν με την υπόσχεση ότι θα μεταφερθούν «κάπου στην Πολωνία» όπου θα εργάζονται και θα βρίσκονται με ομόθρησκούς τους από όλη την Ευρώπη. Στοιβαγμένοι σε κλειστά βαγόνια για ζώα, χωρίς νερό, με ένα βαρέλι για τις ανάγκες τους, χωρίς φαγητό μέσα στο κρύο του χειμώνα και τον καύσωνα του καλοκαιριού έφταναν στην διαβόητη ράμπα του θανάτου του Άουσβιτς-Μπιρκενάου ενώ αρκετοί πέθαιναν στη διαδρομή και τα σώματά τους πετιόντουσαν κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής. Η μέση διάρκεια επιβίωσης στο στρατόπεδο για τη συντριπτική πλειονότητα των εκτοπισμένων ήταν 2 ώρες..! Μετά την επιλογή «αριστερά ή δεξιά», στον θάνατο ή τη ζωή, οι περισσότεροι που δεν κρίνονταν ικανοί για εργασία, δηλαδή τα παιδιά, οι άρρωστοι, οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι ή απλώς αυτοί που δεν «φαίνονταν υγιείς..!» οδηγούνταν σε ειδικούς χώρους απολύμανσης. Εκεί οι Ναζί τους έλεγαν ότι πρέπει να ξεντυθούν και να τακτοποιήσουν προσεκτικά τα ρούχα τους για να θυμούνται πού τα άφησαν και στη συνέχεια αφού τους κούρευαν, (τίποτε δεν έπρεπε να πάει χαμένο…) τους οδηγούσαν στα μπάνια. Τα ντους όμως δεν έβγαζαν νερό. Αφού σφραγίζονταν οι πόρτες, ειδικοί ΕΣ-ΕΣ φρουροί έριχναν από μια τρύπα στο νταβάνι τους κόκκους του δηλητηρίου Zyklon B που μόλις ερχόταν σε επαφή με τον αέρα παρήγαγε ασφυξιογόνο αέριο του υδροκυανίου που προκαλούσε φριχτό θάνατο από ασφυξία στους δυστυχισμένους ανθρώπους. Μετά από μισή περίπου ώρα, άνοιγαν τις πόρτες και τα πτώματα μεταφέρονταν από συγκρατουμένούς τους, (Ζόντερ κομμάντο) στα κρεματόρια για αποτέφρωση. Πριν, αφαιρούνταν τα χρυσά δόντια και γινόταν έρευνα για τυχόν κρυμμένα τιμαλφή στα απόκρυφα των νεκρών..! Η στάχτη σκορπιζόταν σε ειδικές τάφρους με νερό ή στα παρακείμενα ποτάμια.

Οι «τυχεροί» που δεν πέθαιναν αμέσως μετά την πρώτη διαλογή, οδηγούταν από εξευτελισμό σε εξευτελισμό, τους μαρκάραν με έναν αριθμό στο μπράτσο, πλέον δεν είχαν όνομα μόνον νούμερο το οποίο έπρεπε να μάθουν να λένε και να ακούν στα γερμανικά, κουρεύονταν στην ψιλή, ντύνονταν με κάτι λεπτές γραμμωτές στολές ίδιες χειμώνα καλοκαίρι και στοιβάζονταν σε ξύλινα πολυώροφα «κρεβάτια» σε παγωμένους ή θαλάμους φούρνους ανάλογα με την εποχή και οδηγούνταν σε καταναγκαστική εργασία. Εγερτήριο στις 04:00 τα ξημερώματα προκειμένου να μετρηθούν όλοι, διαδικασία που μερικές φορές έπαιρνε ώρες ολόκληρες, εργασία υπό απερίγραπτες βασανιστικές συνθήκες, επιστροφή για νέα καταμέτρηση και εφιαλτικός ύπνος με «τροφή» που σε οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο σε λίγους μήνες αν δεν πέθαιναν από άλλα αίτια στο ενδιάμεσο.

Οι Γερμανοί στο ανθρώπινο αυτό ταλαίπωρο «κοπάδι» έβρισκαν χρήσιμα «υποκείμενα μελέτης για την ιατρική»…Τερατώδη «πειράματα» γίνονταν από «γιατρούς» των στρατοπέδων με σκοπό να «μελετήσουν» τη στειρότητα, τα χαρακτηριστικά των διδύμων, την αλλοίωση του χρώματος των ματιών με έγχυση χρωστικής, την αντοχή στον πόνο, την αύξηση της θερμοκρασίας, το κρύο, την αρτηριακή πίεση, εννοείται χωρίς κανένα μέσο αναισθησίας. Χιλιάδες γυναίκες στειρώθηκαν με χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό, άνθρωποι πέθαιναν στα πειράματα και κοβόταν σε κομμάτια για να μελετηθούν στη συνέχεια τα…μέλη τους που συντηρούταν σε δεξαμενές με φορμόλη.

Οι Ναζί δεν ήταν άνθρωποι, αλλά άγρια θηρία…

Το μέσο ανθρώπινο μυαλό αδυνατεί να συλλάβει τόση φρίκη, τέτοια εγκληματική προαίρεση, τέτοια μεθοδικότητα, τέτοιο κυνισμό, τόση σκληρότητα. Ακούμε πολλές φορές να λέγεται ότι μόνον κτήνη θα μπορούσαν να διαπράξουν τέτοια εγκλήματα εναντίον αθώων, ανυπεράσπιστων ανθρώπων ακόμη και εναντίων μικρών παιδιών. Κι όμως! Πουθενά στη φύση, σε καμιά ζούγκλα, ΚΑΝΕΝΑ άγριο θηρίο δεν βασανίζει και σκοτώνει χωρίς λόγο τους όμοιούς του. Έχετε ακούσει ποτέ κανένα λιοντάρι, καμιά τίγρη, κανένα πάνθηρα να βασανίζει κα να δολοφονεί το οποιοδήποτε ζώο για οποιονδήποτε άλλο λόγο παρά μόνον αν πρέπει να τραφεί για να επιβιώσει;

«Η δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων από τους συμπατριώτες μου είναι το μεγαλύτερο έγκλημα στην ανθρώπινη ιστορία. Οι δράστες ήταν Γερμανοί. Οι δολοφόνοι, οι φρουροί, οι βοηθοί, οι οπαδοί ήταν Γερμανοί, απλοί, καθημερινοί Γερμανοί. Η βιομηχανική μαζική δολοφονία, η συστηματική εξόντωση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τους συμπατριώτες μου» τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ στην ομιλία του στο μνημείο του Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ κατά τις τελετές μνήμης στο Ισραήλ για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς, αναγνωρίζοντας την ενοχή των Γερμανών και το διαρκές τους καθήκον στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Ο αντισημιτισμός είναι ακόμη εδώ…

Ηγέτης κόμματος που έως τις τελευταίες εκλογές ήταν μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου δήλωνε σε ομιλία του πριν μερικά χρόνια:

Στις 30 Απριλίου συμπληρώθηκαν σαράντα δύο ακριβώς χρόνια από την Βαλπούργια Γερμανική νύχτα της 30ης Απριλίου 1945, κατά την οποία ο Αρχηγός του Γερμανικού Ράιχ και οραματιστής της Νέας Ευρώπης Αδόλφος Χίτλερ έθεσε μόνος Του τέλος εις την γήινη παρουσία Του. […] 30 Απριλίου 1945, μία λαμπερή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας κλείνει. Ο Μεγάλος Άνδρας του Εικοστού Αιώνα, ο εμψυχωτής και απόστολος της Επαναστάσεως του Αγκυλωτού Σταυρού είναι νεκρός. […] Με την σκέψη και την ψυχή μας δοσμένη στην Μνήμη του Μεγάλου μας Αρχηγού, υψώνουμε το δεξί χέρι ψηλά, χαιρετούμε τον Ήλιο και με το θάρρος, που μας επιβάλλει η Στρατιωτική μας Τιμή και το Εθνικοσοσιαλιστικό μας καθήκον κραυγάζουμε γεμάτοι πάθος, πίστη στο μέλλον και στα οράματά μας: HEIL HITLER!

Σε όλη την Ευρώπη η αναβίωση ακροδεξιών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών ακόμη και νέο-ναζιστικών, νέο-φασιστικών κομμάτων είναι γεγονός. Με άλλοθι την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, την πολιτική του Κράτους του Ισραήλ, τη …μασονία, τον …σιωνισμό, ο αντισημιτισμός είναι και πάλι εδώ. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την άνοδο των Εθνικοσοσιαλιστών του Χίτλερ στην εξουσία, τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» τους ρατσιστικούς νόμους της Νυρεμβέργης, τα Στρατόπεδα του Θανάτου. Σαν να μην έφτασαν τα 100 εκατομμύρια νεκρών στους 2 Παγκοσμίους Πολέμους, σαν να μην χόρτασε το μίσος και η φρίκη. Οι απόγονοι των δολοφόνων στην Ουκρανία, στην Λιθουανία, στην Λεττονία, στις άλλες χώρες της Βαλτικής, τα εγγόνια των «εθελοντών» των Ταγμάτων θανάτου, οι απόγονοι των «Ουστάσι» στην Κροατία «ονειρεύονται» νέες σελίδες θριάμβου.

«Σήμερα τα κακά πνεύματα εμφανίζονται με νέο μανδύα. Ακόμα χειρότερα: Παρουσιάζουν την αντισημιτική, τη λαϊκιστική – εθνικιστική και αυταρχική τους σκέψη ως απάντηση για το μέλλον, ως νέα λύση στα προβλήματα της εποχής μας», συμπλήρωσε στην ομιλία του ο Γερμανός Πρόεδρος που από σεβασμό στους παρόντες επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος μίλησε στα αγγλικά και όχι στα γερμανικά, (τη γλώσσα των δολοφόνων όπως χαρακτηριστικά τόνισε).

Την ερχόμενη Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 θα συνεχίσουμε το αφιέρωμά μας στην 75η επέτειο.

Ο Απόστολος Χρ. Βαβύλης, είναι γεν. γραμματέας του Ορθοδόξου Δικτύου Ενημέρωσης, με έδρα το Άγιον Όρος και Γραφείο στον Βόλο. Δραστηριοποιείται ενεργά στην ευαισθητοποίηση των Ορθοδόξων Χριστιανών για θέματα που αφορούν τον αντισημιτισμό, το ρατσισμό, την ξενοφοβία. Οργάνωσε και συντόνισε την συμμετοχή του Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου το 2016 και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου το 2019 στην Πορεία των Ζωντανών στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου στην Πολωνία. E-mail: [email protected].

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου