ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Όταν τα μικρά παιδιά προσεύχονται

όταν-τα-μικρά-παιδιά-προσεύχονται-231149

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Αλήθεια, μήπως διαθέσατε λίγο από τον καθημερινό σας χρόνο για να ασχοληθείτε σοβαρά με τα παιδιά σας; Κι αν δεν σας χάρισε ο Θεός αυτή την ευλογία ν’ αποκτήσετε δικό σας παιδί αν κοιτάξετε ολόγυρα από τον οικογενειακό σας κύκλο, από τα γειτονικά σας σπίτια που όλο και φθάνουν στ’ αυτιά σας παιδικές φωνούλες είτε όταν παίζουν με την μπάλα, είτε όταν παίζουν κυνηγητό, με δυο λόγια όταν γυρίζουν από το σχολείο και θέλουν να ξεδώσουν από την ρουτίνα των μαθημάτων. Καλύτερα να μην απομονωθούν με το κινητό στο χέρι, άλλη μάστιγα και αυτή που από την νηπιακή ηλικία, μας καθυποτάσσει με το μαγεμένο, άλλοι το ονομάζουν δαιμονικό εργαλείο, που έχει τη δύναμη να εξουσιάζει τα μικρά παιδιά μέχρι τα βαθειά γεράματα.

Αναρωτηθήκατε εσείς οι αρμόδιοι, οι γονείς στην προκειμένη περίπτωση ότι η ικανότητα των μικρών παιδιών να χειρίζονται με τόση ευκολία τα κινητά τηλέφωνα, τα κομπιούτερς και κάθε εργαλείο της σύγχρονης τεχνολογίας απομακρύνει τις τρυφερές ψυχούλες, που δεν θα ‘πρεπε από τόσο νωρίς να εμπλακούν σε τέτοια μονοπάτια που ενώ δεν θα ‘πρεπε οι νεαροί γονείς να απαλλάσσονται από τα καθήκοντα της εκπαίδευσης των παιδιών. Καλή είναι και η τεχνολογία αλλά με μέτρο, να μαθαίνουν από το μοναδικό εργαλείο, το κομπιούτερ, όταν τα πιάνει από το χέρι και τα βοηθάει να βρούνε πληροφορίες που δεν υπάρχουν όλες στις βιβλιοθήκες με τους αμέτρητους τόμους. Η καθοδήγηση στο μικρό παιδί να χειριστεί τα μυστικά που βρίσκονται και στους τόμους που πρέπει ν’ ανατρέξουν και να βρουν ότι πληροφορία ζητούν και παράλληλα να μυηθεί στα μυστικά της σύγχρονης τεχνολογίας που σε διευκολύνει σε πολλές περιπτώσεις να μάθεις και να νοιώσεις ικανοποίηση για τις γνώσεις που απέκτησες.

Τα νέα παιδιά ζουν σε μια μαγευτική εποχή που μπορούν να μορφωθούν, ν’ αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και να προχωρήσουν σε άγνωστα και δύσβατα μονοπάτια που οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν είχαν αυτές τις ευκαιρίες. Αρκεί… αρκεί να μην πελαγοδρομούν, να επικρατεί η λογική και η μάθηση, τα νειάτα είναι η χρυσή εποχή να διαβάσεις, ν’ αποκτήσεις γνώσεις. Είτε αυτές οι γνώσεις στρέφονται σε επαγγελματική επιλογή, είτε σε έρευνα. Υπάρχουν άπειρα επαγγέλματα ξεφεύγοντας από την μονότονη μπροσούρα γιατρός, μηχανικός, δικηγόρος. Σταθείτε δίπλα στα παιδιά σας, ακολουθείστε τις προτιμήσεις τους και μην τα αποκλείετε αν τους αρέσει η μουσική ή το σανίδι του θεάτρου. Ζούμε στην εποχή των πάντων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου