ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΗΠΑ και Κίνα κρατούν τα κλειδιά της παγκόσμιας ανάπτυξης

ηπα-και-κίνα-κρατούν-τα-κλειδιά-της-παγ-239885

Της Έλενας Αντωνοπούλου

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διαπρεπής οικονομολόγος για να εκτιμήσει ότι οι εξελίξεις στα οικονομικά και εμπορικά πολεμικά μέτωπα, που έχει ανοίξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και κυρίως οι εξελίξεις στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος τη νέα χρονιά. Μετά τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι η δεύτερη σε μέγεθος και ισχύ οικονομία του πλανήτη.

Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Πάντως, εδώ θα πληρώσουν και οι ίδιοι τις συνέπειες της αντιπαλότητάς τους, γιατί οι δασμολογήσεις και τα αντίποινα θα πλήξουν και τις δύο οικονομίες και ας ισχυρίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ ότι οι εμπορικοί πόλεμοι κερδίζονται εύκολα.

Το διεθνές εμπόριο είναι δύσκολο παιχνίδι. Οι ΗΠΑ είναι χώρα χρεωμένη, μπορεί όμως να χρηματοδοτεί τα χρέη και τα ελλείμματά της, γιατί ελέγχει το βασικό αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιβάλει στις κινεζικές εισαγωγές δασμούς, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν τα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού των ΗΠΑ, εκείνα ακριβώς που διατείνεται ο Αμερικανός πρόεδρος ότι θέλει να προστατεύσει, διότι οι δασμοί ανεβάζουν τις τιμές και αυτό είναι κακό γι’ αυτόν που δεν έχει τη δύναμη να αντεπεξέλθει στις αυξήσεις. Από την άλλη πλευρά και σαν αντίποινα η Κίνα έχει επιβάλει δασμολόγηση με 25% των αμερικανικών εισαγωγών. Όμως το αντίκτυπο στο εσωτερικό της Κίνας δεν είναι τόσο μεγάλο, διότι τα αμερικανικά προϊόντα αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1/10 των συνολικών εισαγωγών στη χώρα και η Κίνα έχει μειώσει τους δασμούς των εισαγομένων προϊόντων από τρίτες χώρες.

Βέβαια, υπάρχει διάθεση να γεφυρωθούν οι διάφορες τους, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία στα τέλη του 2019, η Κίνα έχει πληγεί λιγότερο από τον εμπορικό πόλεμο.

Η είσοδος των ΗΠΑ σε εκλογική χρονιά βέβαια μάλλον το αντίθετο δείχνει όσον αφορά στην ανακωχή του εμπορικού πολέμου, αν λάβει κάποιος υπόψη του και τον χαρακτήρα του προέδρου Τραμπ με τους αυξημένους λεονταρισμούς του. Δύο γεγονότα πρέπει να σημειώσουμε, τη στήριξη των εξεγερθέντων του Χονγκ Κονγκ από την Ουάσινγκτον και τις προκλητικές κινήσεις αμερικανικών πολεμικών σκαφών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σίγουρα όλα αυτά δεν βοηθούν.

Αντιγράφουμε: «Ασφαλώς και η Κίνα βλάπτει το διεθνές εμπόριο αναγκάζοντας τις ξένες επιχειρήσεις να μεταφέρουν τεχνογνωσία στις κινεζικές με τις οποίες εξαναγκάζονται να συνεργαστούν προκειμένου να τους επιτραπεί να επενδύσουν στη χώρα. Αλλά το συμφέρον των ΗΠΑ είναι οι ανοικτές αγορές. Ε λοιπόν, μερικές φορές είναι καλύτερα να ζεις σε μια κατάσταση που δεν είναι ιδανική παρά να αποδύεσαι σε έναν αδιέξοδο και καταστροφικό για τους πάντες ανταγωνισμό», σημειώνει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Μπάρο.

Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι μεγάλες υπερδυνάμεις κρατούν στα χέρια τους τη μεγάλη δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας και επηρεάζουν και τα δεδομένα στις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη… Όσο για την Ευρώπη, υπολείπεται…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου