ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ευχές για το νέο έτος 2020

ευχές-για-το-νέο-έτος-2020-239911

Του Γιώργου Κ. Ξηραδάκη

Το ξεκίνημα της νέας δεκαετίας του 2020 μάς βρίσκει εν μέσω διαφορετικών προκλήσεων τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο για τη Θεσσαλία και τον Νομό Μαγνησίας, προκαλώντας ποικίλα συναισθήματα. Είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία περιοχή, που προσφέρει ό,τι μπορεί να προσφέρει και το σύνολο της χώρας αφού είναι πλήρης σε προϊόντα, υποδομές και φυσικό κάλλος.

Εάν εξαιρέσουμε τα συναισθήματα ανησυχίας που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες σε κάποιο βαθμό ήρθαν αναπάντεχα με το ξεκίνημα του νέου χρόνου, δυνητικά η χώρα μας, αλλά και η περιοχή μας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης. Η βέβαιη μελλοντική χρησιμοποίηση της παράκτιας ζώνης του λιμένα του Βόλου στους δύο κύριους άξονες, του διαμετακομιστικού εμπορίου και του τουρισμού, καθώς και οι μεγάλες χερσαίες εκτάσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε περιοχές ανάπτυξης πολλών επιχειρήσεων, που θα συνδυάζουν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία και τη μεταποίηση, είναι τομείς ικανοί και επικερδείς. Αναγκαία προϋπόθεση βεβαίως είναι τις ευκαιρίες που εκπέμπουν αυτοί οι τομείς ανάπτυξης να τις εκμεταλλευτούμε σωστά χρησιμοποιώντας τα πλούσια χαρακτηριστικά της φυλής μας γύρω από την επιχειρηματικότητα και τις διεθνείς σχέσεις. Επιπροσθέτως αναγκαίο είναι να καμφθούν βασικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, έτσι ώστε να αντληθούν μεγάλα κεφάλαια και να προσελκυσθούν μεγάλες επενδύσεις και πολλές θέσεις εργασίας

Η πρόκληση για το 2020 για όλους εμάς που ζούμε σε αυτή την πλούσια σε αγαθά χώρα είναι η πίστη και η διασπορά αυτών των δυνατοτήτων που υπάρχουν με σκοπό όλη η κοινωνία να συστρατευτεί και να οδηγηθούμε στην πραγματική ευημερία. Μια ευημερία, η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό κλονίζεται από τα μεγάλα προβλήματα του Εθνους, που είναι το δημογραφικό και το εκπαιδευτικό.

Από την άλλη μεριά, η κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι κατά πως φαίνεται οι τομείς, στους οποίους θα υπάρξουν οι σημαντικότερες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στην επόμενη δεκαετία. Η εξέλιξη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, που επηρεάζει καθοριστικά τη διαδικασία παραγωγής, τη βιομηχανία και εν τέλει τον άνθρωπο, αποτελεί πανάκεια για την έγκαιρη μετάβαση της χώρας μας στη νέα εποχή. Είναι θέμα επιβίωσης για τη χώρα μας να δουλέψουμε για να ξεπεράσουμε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το δικό μας μερίδιο αγοράς με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία μας. Η Ελληνική Οικονομία πρέπει να τοποθετηθεί στη νέα δεκαετία με όρους μέλλοντος, αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βίωσε μια δεκαετή περίοδο έντονης οικονομικής αστάθειας κατά την οποία, η απομείωση των οικονομικών μεγεθών, η ραγδαία άνοδος της ανεργίας, η δραματική μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης, το brain – drain, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το τεράστιο ιδιωτικό χρέος αφαίρεσαν με βίαιο τρόπο το οξυγόνο από την ελληνική κοινωνία. Επειτα από τρία προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να υλοποιήσουμε και τις τελευταίες εθνικές εκλογές, η ελληνική οικονομία μπαίνει στη νέα δεκαετία. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκομίσαμε σε αυτή την περίοδο προκειμένου να διαχειριστούμε τις προκλήσεις της νέας δεκαετίας.

Η ευχή μου προς όλους για το 2020 είναι να εργαστούμε περισσότερο από κοινού στη διαμόρφωση συνειδήσεων παρά στη δημιουργία «ειδήσεων» και κινήσεων εντυπωσιασμού, σεβόμενοι τους διαχρονικούς κόπους και θυσίες του Ελληνισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου