ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα έξι κορυφαία Πανεπιστήμια της Αμερικής, ο Βόλος και ο Δ. Αντωνίου

τα-έξι-κορυφαία-πανεπιστήμια-της-αμερ-242956

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής, Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Σύμφωνα με την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 5-1-2020, έξι κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής και πιο συγκεκριμένα το Κολούμπια, Μπράουν, Χάρβαρντ, Πρίνστον, Γέιλ και Κορνέλ, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στις 7-1-2020 μπορεί να θεωρηθεί ή και να αποδειχθεί ως η πλέον σημαντική επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, διότι έχει: α) γεωπολιτική, β) ενεργειακή, γ) επενδυτική, δ) αμυντική, ε) εκπαιδευτική, ζ) συμμαχική σημασία.

Ενδεχομένως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν η μικρή Ελλάδα δεν είχε αυτή την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την καλή της, ίσως άριστη σχέση της, με την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Άλλωστε η πλειάδα των υπουργών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό επιβεβαιώνουν την τεράστια σημασία αυτής της επίσκεψης.

Είναι εμφανές πως για πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους η τεράστια οικονομική, πολιτική, επενδυτική και πανεπιστημιακή δύναμη των Ελλήνων της διασποράς των ΗΠΑ γίνεται πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Και για να είμαστε πιο δίκαιοι, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνετέλεσε στις ιστορικά καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Ωστόσο ας επιστρέψουμε στον τίτλο του κειμένου. Επειδή συμβαίνει να έχω άμεση σχέση και προσωπικές εμπειρίες με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και να γνωρίζω από πρώτο χέρι πως λειτουργούν, η ίδρυση ενός ή περισσοτέρων Αμερικανικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, ενδεχομένως και στην περιοχή μας, έχει τεράστιες προεκτάσεις όχι μόνο στον εκπαιδευτικό τομέα, αλλά στην οικονομία γενικότερα, στην έρευνα, στον τουρισμό κλπ. και βεβαίως στην βελτίωση όλου του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Το εκπαιδευτικό σύστημα ενός κράτους είναι η πηγή της προόδου, της εξέλιξης, της ευημερίας και της ανάπτυξης. Φωτεινό παράδειγμα το κράτος του Ισραήλ, ηλικίας μόλις 75 ετών, το οποίο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς από την οικονομία μέχρι την άμυνα, την τεχνολογία και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις.

Ας υποθέσουμε πως ένα από αυτά τα αναφερόμενα πανεπιστήμια ιδρύεται και λειτουργεί στην περιοχή μας. Αυτό θα εσήμαινε πως κάποιες χιλιάδες φοιτητών από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή ακόμα και από την Κίνα θα είχαν την ευκαιρία να φοιτήσουν σε αυτά και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα ήταν τεράστια, δηλαδή στον τουρισμό, το εμπόριο, τα real estate, κλπ.

Εφόσον οι φοιτητές, τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι θα μπορούσαν να αποκτούν τίτλους σπουδών των πλέον επιφανών πανεπιστημίων του κόσμου γιατί να μη φοιτήσουν σε αυτά και μάλιστα στο 1/4 ή το 1/5 του κόστους που θα τους στοίχιζε εάν σπούδαζαν στις ΗΠΑ.

Για δεκαετίες ολόκληρες οι διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τα Αμερικάνικα πανεπιστήμια και τα παρουσίαζαν ως μιάσματα, με αποτέλεσμα αφενός μεν οι Έλληνες φοιτητές έφευγαν στο εξωτερικό, αφετέρου ξένοι φοιτητές δεν έρχονταν στην Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες.

Παρεμπιπτόντως δεν έχω κανένα λόγο να μην δημοσιευτεί μία επιστολή μου που έστειλα στον Πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα, που συμβαίνει να είναι και η προέκταση της Αμερικανικής Πρεσβείας, αλλά την ίδια επιστολή θα υποβάλω και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ενημέρωση των αρμοδίων. Ιδού η επιστολή στον Πρόεδρο.

Προς

Τον Πρόεδρο της Ελληνο-Αμερικανικής Ένωσης

κ. Chris Spyrou

Αγαπητέκ. Πρόεδρε,

Καθώς βλέπετε είμαι ο πατριώτης σας από την Κερασιά της Καρδίτσας και εξάδελφος του Πατέρα Σωτήρη Αλεξόπουλου από την Αμερική.

Είχαμε συναντηθεί στο Βόλο πριν από μερικά χρόνια όταν σας καλέσαμε ως Λέσχη Καρδιτσιωτών Βόλου. Σε εκείνη σας την επίσκεψη στο Βόλο είχαμε επισκεφθεί ένα κτήμα μου έξω από το Βόλο, το οποίο πριν αρκετά χρόνια το είχα αγοράσει με σκοπό να κτίσω ένα Αγγλόφωνο Κολλέγιο Θεσσαλίας.

Το συγκεκριμένο κτήμα απέχει μόνο 10 χλμ. από το Δημαρχείο του Βόλου, έχει εμβαδόν 13.000 τ.μ. και μπορεί κάλλιστα να διπλασιαστεί ακόμα και να πολλαπλασιαστεί, δεδομένου ότι περιβάλλεται από εγκαταλελειμμένα αγροκτήματα περιορισμένου εμβαδού. Το ίδιο οικόπεδο απέχει μόνο 1.000 μ. από την εθνική οδό Βόλου –Αθηνών και μόνο 400 μ. από την ακτή του οικισμού της Κριθαριάς που είναι κατάλληλη για κολύμβηση και για θαλάσσια σπορ. Δίπλα από την ακτή υπάρχει έκταση οικοπέδου, μπάσκετ και ποδοσφαίρου, περίπου 35 στρεμμάτων δημοσίας χρήσεως.

Εν’ όψει της Ελληνο-Αμερικανικής αμυντικής συμφωνίας η συγκεκριμένη περιοχή ενδείκνυται για την ίδρυση ενός Αμερικάνικου Κολλεγίου, το οποίο πέραν των Αμερικανικών αναγκών μπορεί κάλλιστα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Είμαι στην διάθεση της Ελληνο-Αμερικανικής Ένωσης για οποιαδήποτε συνεργασία ακαδημαϊκής φύσεως.

Στο παρελθόν ως ιδιοκτήτης και Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Αντωνίου στο Βόλο για ολόκληρες δεκαετίες είχα άριστη συνεργασία μαζί σας, την οποία μπορούμε θαυμάσια να συνεχίσουμε.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Αντωνίου

Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Σε πλήρη αντίθεση με το τι συνέβαινε στην Ελλάδα, όσον αφορά τον αντιαμερικανισμό κατά καιρούς, στην Αμερική ανέκαθεν επικρατούσε αλλά και επικρατεί ο φιλελληνισμός και αυτό χρονολογείται πριν ακόμα το κράτος αποκτήσει την ανεξαρτησία του από τους Άγγλους αποικιοκράτες. Αιτία του φιλελληνισμού ήταν και παραμένει να είναι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Εάν κάποιος Έλληνας σήμερα επισκεφθεί την πρωτεύουσα των ΗΠΑ την Washington D.C. θα νόμιζε πως βρίσκεται στην αρχαία Αθήνα, διότι όλη η αρχιτεκτονική απεικονίζει αποτύπωμα της αρχαίας Αθήνας…..

Ωστόσο πέραν της αρχιτεκτονικής εικόνας πλήθος Αμερικανικών πόλεων, μικρών και μεγαλυτέρων, φέρνουν ελληνικά ονόματα όπως Αθήνα, Σπάρτη, Κόρινθος, Ολυμπία, Άργος κλπ., κλπ. Ακομα και σήμερα μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Κολούμπια, το Πρίνστον, το Χιούστον στο Τέξας κλπ. διαθέτουν τόσο έδρες αρχαίων ελληνικών όσο και νεοελληνικής γλώσσας. Παρεμπιπτόντως στο Χάρβαρντ φιλοξενείται η έδρα Σεφέρη που ιδρύθηκε στη δεκαετία του ’70.

Εκατοντάδες ελληνικά προϊόντα και ποτά είναι δημοφιλέστατα μεταξύ των Αμερικανών όπως το περίφημο ΜΕΤΑΧΑ, ΟΥΖΟ, πολλά ελληνικά κρασιά και περιττό να αναφέρουμε τη μεγάλη ζήτηση που έχει το ελληνικό ελαιόλαδο.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί τουρίστες οι οποίοι μεταξύ 2018 και 2019 προσέγγισαν το ένα εκατομμύριο θεωρούνται από τους πλέον δημοφιλείς τουρίστες και οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελληνικών προϊόντων.

Ας υπενθυμίσουμε εδώ με την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αμερικής προτάθηκε και η καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας ως η επίσημη γλώσσα του κράτους προς εκδίκηση των Άγγλων και της Αγγλοσαξονικής γλώσσας. Η πρόταση απερρίφθη με διαφορά μιας ψήφου υπέρ της Αγγλικής γλώσσας.

Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει κανένα μεγάλο Αμερικάνικο πανεπιστήμιο να μην έχει Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα, είτε είναι Έλληνες δευτέρας, τρίτης ή τετάρτης γενεάς.

Η σύγχρονη Αμερική που είναι ένα κράτος μεταναστών διαφόρων εποχών και λαών, οι πολίτες της λένε είμαι Ελληνο-αμερικανός, είμαι Ιρλανδο-Αμερικανός, είμαι Αρμενο-Αμερικανός, είμαι Κινεζο-αμερικανός κλπ. Κάτι τέτοιο θα συμβεί και με πολλούς μετανάστες στην πατρίδα μας, π.χ. είμαι Έλληνας Αλβανικής καταγωγής, είμαι Έλληνας Ρουμανικής καταγωγής κλπ. Ελπίζω πως δεν κούρασα τους αναγνώστες μου, αλλά δόθηκε μία σφαιρική εικόνα των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε πως μία καινούρια εποχή με πολλαπλές διαστάσεις ανοίγεται με την καινούρια δεκαετία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου