ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο αγωγός East Med

ο-αγωγός-east-med-247073

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα συνδέσει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι αναμφίβολα σημαντική.

Καταρχάς ανοίγεται νέος διάδρομος προμήθειας αερίου, ο οποίος αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά, όταν ολοκληρωθεί, στη θωράκιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό στο Ζάππειο να αναφέρεται στα οφέλη για τη χώρα μας, τα οποία είναι πολλαπλά. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τα έσοδα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου σε νέες περιοχές, όσο και από τη μείωση των τιμών στην τελική αγορά. Επιπλέον, ο αγωγός θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περιοχές της χώρας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν δούμε βεβαίως και την ενεργή συμμετοχή της Ιταλίας. Επίσης δημιουργούνται νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα. Η συμμετοχή του Ισραήλ, με τις οποίες δυσκολίες, στα θετικά προσμετράται. Σίγουρα η Τουρκία παρακολουθεί το όλο εγχείρημα με επιφυλακτικότητα και με δυσφορία.

Ο εκνευρισμός της την οδηγεί να ακολουθεί τη γνωστή στάση της προκλητικότητας. Την ώρα που οι υπουργοί υπέγραφαν, η Αγκυρα κλιμάκωνε την ένταση στο Αιγαίο και το τουρκικό κοινοβούλιο έδινε το πράσινο φως για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Ο δρόμος προς την υλοποίηση του East Med θα είναι δύσκολος. Πρέπει να υπάρχουν ψυχραιμία, σωστή διπλωματία και χτίσιμο ισχυρών συμμαχιών.

Εκτός αυτού θα πρέπει να υπάρχει και ομοψυχία στο εσωτερικό της χώρας και τα κόμματα να βρουν μια κοινή συνιστώσα συμφωνίας, κάτι που φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει η Ελλάδα να βγαίνει προς τα έξω με ενιαία φωνή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου