ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μία έξοχη εκδρομή σε Χάνια – Ζαγορά

μία-έξοχη-εκδρομή-σε-χάνια-ζαγορά-249424

Δεκέμβριος 2019 ημέρα Παρασκευή έκτη του προηγούμενου μηνός. Εορτή του Επισκόπου ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΥΡΩΝ ΤΗΣ ΛΥΚΙΑΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ. Από την παραμονήν 5 Δεκεμβρίου, βλέποντας τον ορίζοντα και τις κορυφές του Πηλίου, Πλιασίδιον – Αηδονάκι και Αγριόλευκες μία σκέψη μου με συνεπήρε και θυμήθηκα την περιοχή της ευμορφότερης κωμοπόλεως της πατρίδας μας την Ζαγορά. Διότι τα παιδικά μου χρόνια τα έζησα εις την ειδυλλιακήν συνοικίαν της Μεταμορφώσεως (την ΣΩΤΗΡΑ κατά έκφραση των ΖΑΓΟΡΙΑΝΩΝ κατοίκων.) Όπου και η πατρική οικία της μητέρας μου. Είναι πλησίον της αγροτικής – κηπευτικής θέσης, εις του Γιάννη Αργύρη με μία γραφική ανάβρα (πηγή) όπου την μικρή κατωφέρεια την εμπλουτίζουν πολλά δέντρα καστανιές – μηλιές – αχλαδιές και κληματαριές. Στη μικρή κατωφέρεια απόστασις όχι μεγαλύτερη των 100 μέτρων την είχαμε ως ψυχαγωγία να γεμίσουμε τας υδρίας (τα πήλινα υδροδοχεία, ΣΤΑΜΝΕΣ) και η χαρά μας για το ότι ήλθεν εις την οικίαν μας τοπολύτιμον ΑΓΑΘΟΝ για την εν γένει τροφήν, φαγητόν, την παρασκευήν του άρτου (Ζύμωσην) και για όλες τις ανάγκες, φροντίδα των υποζυγίων και ενδυμάτων…

Και με αυτά τα συναισθήματα – ονειροπολήματα, ώρα 5:45 το αυτοκίνητο της γραμμής Βόλου – Ζαγοράς, ξεκίνησε, περάσαμε τα Χάνια ύψος 1050 απόλυτη ηρεμία! Σε λίγο την διακλάδωση προς Κισσόν και πλησιάζοντας την μεγαλειώδη καμπή της αμαξιτής οδού Στροφή Καραγκάνη και τώρα η γονιμότατη πλαγιά του Πηλίου που τέρμα της είναι εις το επίνειό της στο Χορευτό. Στο βάθος το Αρχιπέλαγός μας ΑΙΓΑΙΟΝ και για λίγες στιγμές η αχλύς αραίωσε και είδαμε τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής, ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ – ΣΙΘΩΝΙΑ – ΑΘΩΣ – ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.

Ωρα 7:20. Σε λίγο η ΗΩΣ = Ανατολή κοντά της κράτα την μεγάλη της λαμπρότητα.

Ωρα 7:40, άφιξη εις την συνοικίαν της Αγίας Κυριακής, κτίσμα όπως και όλοι οι ιεροί ναοί της Ζαγοράς εξόχου αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, γλυπτικής. Τους τεχνίτες αυτούς θα πρέπει να τους χαρακτηρίσουμε υπερανθρώπους!

Η συγκίνηση εις τα ύψη! Άρα έχουμε λαμπράν κληρονομιάν – ιστορίαν! Το Πήλιόν μας η ταπεινότης μου λέγει Ο ΘΕΟΣ χάρισε εις την ΓΗΝ, ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ, ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΝ, ΤΟ ΠΗΛΙΟΝ, ΤΗ ΖΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΟΛΟ!

Η είσοδός μας εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής έγινε με την ανάγνωση του πρώτου Ευαγγελίου, ο πατήρ Γεώργιος και οι δύο ιεροψάλτες Αποστόλου και Νικολάου μας χάρισαν στιγμές βυζαντινού μεγαλείου, πόσο χάρην προσφέρει η Εθνική μας –ιστορικήν εκκλησιαστικήν μουσικήν!

Μέγα επίτευγμα των ΕΛΛΗΝΩΝ. ΕΥΓΕ! Τέλος της Θείας Λειτουργίας ώρα 10:45, εγκάρδιος χαιρετισμός και τα σχετικά φιλέματα για συνάντηση στο μέλλον. Τα ίδια ευχάριστα τα απολαύσαμε και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου εις τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως. Κι εδώ ο ΠΑΤΗΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΞΥΝΟΓΑΛΑΣ μάς χάρισε μιαν αξέχαστη Κυριακή με την εξήγηση του Ευαγγελίου. ΘΕΜΑ, Ο ΑΡΧΙΣΥΝΑΓΩΓΟΣ, ο ΠΑΤΗΡ ΞΥΝΟΓΑΛΑΣ έχει μυστικισμόν. ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΧΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ όπως και όλοι οι ΙΕΡΕΙΣ της Ζαγοράς. ΕΥΓΕ!

Πρέπει όμως να αναφέρω και για την φιλοξενία την θερμή που μας χάρισε ο συγγενής μας – φίλος Αντώνιος Ευστ. Καπανιάρης. Έξοχη διαμονή, εκλεκτά φαγητά, και άφθονα και θαλπωρήν οικίας που η ΑΞΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ μας χάρισε. Άρα αυτά τα πρόσωπα για εμάς είναι όλη μας η Ζαγορά που έχει ξεχωριστούς, φιλόξενους και εργατικού κατοίκους. ΕΥΓΕ!

ΦΙΛΟΣ = Ο ΑΛΛΟΣ ΕΓΩ ΔΗΛΑΔΗ, ΛΕΞΙΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, ΘΑ ΤΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΟΥ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου