ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τι θα έπρεπε να μας ενοχλεί!…

τι-θα-έπρεπε-να-μας-ενοχλεί-252083

Του Τάσου Γ. Καπουρνιώτη, Αρχιτέκτονα

e-mail: [email protected]

Σήμερα θα γράψω επηρεασμένος από τα κοινωνικά πεπραγμένα που κάθε μέρα διαχρονικά παρακολουθώ γύρω μου (όπως πιστεύω και εσείς), ζωντανά στο κοινωνικό περιβάλλον της χώρας μας ή σαν γεγονότα στην κάθε μορφής διαδικτυακή ή έντυπη ενημέρωση, αυτά που εν συντομία λέμε ΜΜΕ.

Θα γράψω, λοιπόν, γι’ αυτό το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, κάτι το μοναδικό στην χώρα μας, παγκόσμια πρωτοτυπία, που ενώ εκφράζεται από μια μειονότητα αριθμητική, παρόλα αυτά επικρατεί, δεσμεύει την εξέλιξη.

Προσωπικά μου δίνει την εντύπωση, με κάνει να αισθάνομαι πως ζω σε κόσμο αντιφατικό, σκάρτο, γεμάτο υποκρισία, χωρίς ίχνος ηθικής (καμιά σχέση με εκείνη τη θρησκευτική) ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.

Ίσως πολλοί βιαστούν να με χαρακτηρίσουν απόλυτο, φανατισμένο, κλπ., κλπ., όμως είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι από εσάς θα συμφωνήσουν…

Θα ξεκινήσω παίρνοντας αφορμή από ειδήσεις των ημερών, μια καθημερινή άλλωστε επαναλαμβανόμενη ειδησεογραφική ρουτίνα:

-Περιοχή Έβρου: Σε μια άθλια κατοικία, παράγκα τρώγλη (που παρόλα αυτά είχε δορυφορική κεραία) και σε ένα χώρο με τραγικές συνθήκες διαβίωσης, διέμενε (κάτι συνηθισμένο) μια πολυμελής οικογένεια Ρομά.

Στον χώρο αυτόν βρέθηκε παραμελημένο βρέφος φρικτά δαγκωμένο από τρωκτικά (ποντίκια) σχεδόν φαγωμένο!…, σε πολλά σημεία από το σωματάκι του.

– Άγιοι Θεόδωροι: Τραγικό τέλος βρήκε μια ηλικιωμένη γυναίκα, όταν την λήστεψαν και στη συνέχεια στην προσπάθεια διαφυγής την πάτησαν με το αυτοκίνητό τους… Ολα για μια χρυσή αλυσίδα…

– Ηράκλειο: «Νταής» σύζυγος έσπασε στο ξύλο τη γυναίκα του!… επαναλαμβάνοντας μια συνηθισμένη καθημερινότητα.

– Κρήτη: Καταγγελία για βιασμό αβοήθητης 18χρονης μέσα σε νοσοκομείο!… υποδήλωση για άλλη μια φορά κτηνώδους σεξισμού.

– Μενίδι: Εισβολή κουκουλοφόρων με καλάσνικοφ στο δημαρχείο, για ληστεία!..

– Μενίδι: Μπούκαραν με βαρύ οπλισμό σε πολυκατάστημα αθλητικών ειδών και το λήστεψαν

– Ν. Χαλκηδόνα: Μια ακόμη εισβολή σε τράπεζα με Ι.Χ. και ανατίναξη ΑΤΜ.

– Επίσημα στοιχεία στατιστικής καταγράφουν τη σημαντική άνοδο της ΛΗΣΤΕΙΑΣ και μάλιστα εκείνης του δρόμου και της συνοικίας.

Αποτέλεσμα οι πόλεις να είναι επικίνδυνες να τις ζει κάνεις… ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Επιπλέον αυξήθηκαν οι ανθρωποκτονίες.

-Λακωνία: Φρίκη για τον αλκοολικό ιερέα που βίαζε ανήλικη!… με συνένοχο την μητέρα που γνώριζε!….

-Ο αλκοολισμός είναι πλέον η δεύτερη ουσία θανάτου, μετά το τσιγάρο, ιδιαίτερα στους έφηβους με συνέπεια να αποτελεί έναν «δαίμονα» που απειλεί να τους καταστρέψει…

-Έρευνα, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν επιστήμονες για να προσλάβουν… Αιτία είναι το brain drain (διαρροή επιστημονικού δυναμικού), που οδήγησε περισσότερους από 500.000 νέους με υψηλά προσόντα σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό…

– Ξάνθη: Σκοτώθηκαν δύο νεαρά αδέρφια σε φοβερό τροχαίο!

– Αθήνα: Νεκρός ο μοτοσικλετιστής τροχαίου στη Συγγρού!

Δύο ενδεικτικά περιστατικά της ατέλειωτης λίστα τόσων άλλων επαναλαμβανόμενων θλιβερών γεγονότων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ: Η χώρα να παρουσιάζει την υψηλότερη θνησιμότητα από τροχαία ατυχήματα…

-Στοιχεία του ΕΟΦ: Οι Έλληνες καταφεύγουν με αυξητικές τάσεις στη χρήση διαφόρων ψυχοφαρμάκων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ψυχοσωματικές διαταραχές που έχουν ή νομίζουν ότι έχουν.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται αύξηση – σοκ στις αυτοκτονίες!…

Η ΑΝΑΦΟΡΑ στα γεγονότα έγινε τυχαία από την επικαιρότητα και θα μπορούσα να μεταφέρω και πολλά άλλα παρόμοια, αλλά θα κουράσω.

Όλα έχουν ΑΡΝΗΤΙΚΟΥΣ πρωταγωνιστές πολίτες και τις αντίστοιχες συμπεριφορές τους, αποδεικνύοντας ότι στον τόπο, στην χώρα αυτή, κάθε άλλο παρά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ επικρατεί.

Συνηγορώντας στο συμπέρασμα αυτό, έρχονται να προστεθούν και γεγονότα αναγκαστικά επιβεβλημένα από κρατικές ενέργειες, αλλά και από ιδεολογικά φανατικά αρρωστημένες και ξεπερασμένες κοινωνικές συμπεριφορές.

Αξίζει λοιπόν να αναφέρω μερικά από αυτά, όπως…

-Τους υπέρογκους για μεγάλο χρονικό διάστημα φόρους, τους λογαριασμούς (σύγχρονη μοναδική αλληλογραφία), καθημερινή δυσάρεστη έννοια/ υποχρέωση εις βάρος της οικογένειας, των χόμπις, του πολιτισμού.

– Την ανέλεγκτη εξάρτηση από το διαδίκτυο, την παράλογη χρήση των κινητών, του ίντερνετ… με αποτέλεσμα, συνέπεια την εξαρτημένη διαφοροποίηση της ζωής…

– Την κοροϊδευτική προκλητική ώθηση στον τζόγο.

– Την επιστημονικά στημένη Εθνικιστική αυταπάτη ξεκινώντας από την μεταοθωμανική εποχή, να γιορτάζονται επέτειοι των εκάστοτε αγώνων που δόθηκαν υπέρ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ,όταν ταυτόχρονα η Χώρα και οι πολίτες της, ΣΗΜΕΡΑ καταδυναστεύονται οικονομικά από αυτούς που ΚΑΠΟΤΕ!… πολέμησαν, αντιστάθηκαν….

– Που είθισται κάθε τόσονα τιμούνται αναμνήσεις αντιστασιακών αγώνων,συνήθως καίγοντας τα πάντα, καταστρέφοντας περιουσίες,οτιδήποτε, στερώνταςτην ηρεμία διαβίωσης, άρα την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Πεπραγμένα αρνητικά στην πραγματικότητα, που σε τελική ανάγνωση υποκινούνται από κάποιους που αναζητούν αιτία ύπαρξης και ταυτόχρονα στοιχεία για να συμπληρώσουν το βιογραφικό τους.

Αντιφατικά ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ που συναγωνίζονται τα αντίστοιχα, στα οποία αυτοί που δήθεν τιμούν ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ…

-Ακόμη την ανάγκη καθιέρωσης ΝέωνΤσε Γκεβάρα, δημιουργώντας αντιστασιακά είδωλα νέας γενιάς, από την ωμή εκμετάλλευση του άδικου χαμού κάποιων (συνήθως νέων) που άφησαν σαν κληρονομιά την απώλεια της ζωής τους ΜΟΝΟ!… και τίποτε άλλο.

Ίσως είμαι ανόητος (πολλοί θα πουν φασίστας) αλλά ποτέ δεν κατάλαβα σε τι διαφέρει κάποιος που τον σκοτώνουν αντίθετοι πολιτικά ή γιατί είναι ομοφυλόφιλος, από ένα παππού ή μια γιαγιά που τους σκότωσαν για να τους κλέψουν και γιατί οι μεν να γίνονται ήρωες και οι άλλοι απλώς είδηση.

Για μένα και οι δύο περιπτώσεις έχουν σαν αιτία την λάθος λειτουργία της κοινωνικής περιφρούρησης.

-Τέλος την κατάντια της χώρας, που ούσα (κάποτε) ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, να παίζει τον άχαρο ρόλο του πειθήνιου κομπάρσου υποταχτικού, στα διεθνή οικονομικά δρώμενα.

ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ λοιπόν κοινωνική κατάσταση – πραγματικότητα, που κάθε άλλο παρά συνθήκες ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ διαβίωσης των μελών της φανερώνει, καταδεικνύει, προδικάζει,… πείτε το όπως θέλετε.

Ανέφερα όλα αυτά για να επισημάνω πως κάθε άλλο παρά ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ζούμε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν είναι κάτι το εφήμερο, στιγμιαίο και κυρίως με τίποτα δεν είναι μονοπώλιο κάποιων εκμεταλλευτών συνειδήσεων, που το μόνο που επιδιώκουν είναι η προσωπική τους ανάδειξη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν είναι κάτι το ρηχό όπως να μπορώ να πηγαίνω στα μπουζούκια, να παρακολουθώ κουτσομπολίστικες εκπομπές, ριάλιτι, σίριαλ, να τρώω οτιδήποτε, να μην με νοιάζει για την εμφάνιση για την συμπεριφορά, να καπνίζω οπουδήποτε, κλπ., κλπ…….

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ πάλι δεν είναι να καβαλάω ένα θορυβώδες μηχανοκίνητο δίκυκλο αδιαφορώντας και κουφαίνοντας τους γύρω μου, να πετάω τα σκουπίδια οπουδήποτε, να ρυπαίνω τις όψεις με ακαλαίσθητα γκράφιτι…

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ από την άλλη δεν είναι να μπορώ να διαδηλώνω την αντίδρασή μου καίγοντας και καταστρέφοντας τα πάντα, τρέφοντας την ψευδαίσθηση ότι αντιστέκομαι στο σύστημα, ότι είμαι Αναρχικός, Αντιεξουσιαστής, κλπ., κλπ.

Ελευθερία ΕΙΝΑΙ!… αποτέλεσμα παιδείας, απορρέει από την ηθική της συμπεριφοράς, από ιδανικά, από παραδόσεις και κυρίως από τον σεβασμό στον ίδιο μας εαυτό… όπως και του καθένα που βρίσκεται μαζί μας αποτελώντας το κοινωνικό σύνολο.

Με ενοχλεί λοιπόν φοβερά και θα έπρεπε να ενοχλεί όλους, να μιλούν κάθε τόσο για επετείους αγώνων υπέρ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ όταν σήμερα ΑΥΤΗ!… δυστυχώς ασυνείδητα και παθητικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και να κατεβαίνουν στους δρόμους γιορτάζοντας υποκριτικά την δική τους ύπαρξη και μόνο… ο νοών… νοείτο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου