ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μερικές ενδιαφέρουσες πτυχές του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν

μερικές-ενδιαφέρουσες-πτυχές-του-προ-256765

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής, Β.Α., Kατόχου MastersΠαιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Σύμφωνα με την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 14-12-2019, η οποία φιλοξενεί αποσπάσματα από το βιβλίο της Χάνα Λουσίντα Σμίθ, ανταποκρίτρια των TIMES του Λονδίνου στην Άγκυρα και η οποία εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «Erdogan rising… the battle for the soul of Turkey» που μεταφράζεται: Ο ανερχόμενος Ερντογάν – Ο πόλεμος για την ψυχή της Τουρκίας, και επειδή όλοι οι αναγνώστες της τοπικής στήλης δεν είναι και οι αναγνώστες της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», θεωρήθηκε σκόπιμο να μεταφερθούν στον τοπικό τύπο μερικά από τα αποσπάσματα.

«…Καθώς η αυστηρότητα του στρατού ατονούσε ο 40άρης Ερντογάν εμφανίστηκε την 10ετία του ’90 ως ο ηγέτης που θα νικούσε τις ελίτ και θα έφερνε στην εξουσία τον απλό λαό». Αυτό το επιχείρημα δεν το χρησιμοποίησε μόνο ο Ερντογάν, αλλά και άλλοι επίδοξοι πολιτικοί και το κατάφεραν να το πετύχουν. Το ίδιο μοντέλο χρόνια αργότερα το χρησιμοποίησε και ο Τραμπ και όχι μόνο….

«Σήμερα ο 65χρονος Ερντογάν δείχνει ταπεινός, αλλά δεν είναι και είναι απολύτως καχύποπτος. Είναι πεπεισμένος ότι την ίδια ώρα που οι δυτικοί ηγέτες συνομιλούν μαζί του, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες συνωμοτούν εναντίον του. Γι’ αυτό λαμβάνει δρακόντια μέτρα ασφαλείας. Σήμερα το προεδρικό παλάτι στο οποίο διαμένει από το 2018, διαθέτει αίθουσες που εκτείνονται σε τέσσερις ορόφους κάτω από την επιφάνεια της γης, εξοπλισμένες με συστήματα που καθιστούν αδύνατη την παρακολούθηση».

Φιλόδοξο πρόγραμμα

Στόχος του είναι το 2023 στα 100 χρόνια από την ίδρυση του νεότερου τουρκικού κράτους, η Τουρκία όχι μόνο να έχει επιβάλλει το «φρεσκάρισμα» της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά επιπλέον να κατασκευάζει η ίδια τους εξοπλισμούς που χρειάζεται. Το πιο φιλόδοξο αμυντικό πρόγραμμα είναι το Turkish Fighter – Τουρκικός Πολεμιστής, το αεροσκάφος που θα αντικαταστήσει τα F-16 και μάλλον θα είναι έτοιμο το 2025.

Ένα άλλο πρόγραμμα είναι η κατασκευή drones από την εταιρία Baykar, στην οποία συνυπάρχουν οι Βρετανοί της BAΕ Systems. Στην Baykar συμμετέχει ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ο σύζυγος της μικρότερης κόρης του Ερντογάν, Σουμεγιέ. Ο άλλος γαμπρός ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είναι ο υπουργός οικονομικών, όχι μόνον για τον καλύτερο συντονισμό των ολιγαρχών αλλά και για να μην δημιουργηθεί στην οικονομία κέντρο εξουσίας εκτός της οικογενείας. Η Λουσίντα Σμιθ περιγράφει τον ηγέτη χαρισματικό, πολύ προσεκτικό, ο οποίος μάλλον θα μας απασχολήσει για αρκετά χρόνια.

Σε περίπτωση που, αγαπητοί αναγνώστες, δεν αντιληφθήκατε το υπονοούμενο, το κάνουμε λιανά, για να το καταλάβει και ο κόσμος καθώς λένε και τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Με άλλα λόγια όλοι οι επίδοξοι πολιτικοί ηγέτες επαγγέλλονται εναντίον της ελιτ και του κατεστημένου μέχρι τότε που οι ίδιοι γίνονται εξουσία και δημιουργούν τη δική τους ελιτ. Και όταν λέμε ελιτ εννοούμε πολλούς θεσμούς, τη στρατιωτική ελιτ, την οικονομική ελιτ, μερικοί συμπεριλαμβάνουν και τη δικαστική ελιτ. Φυσικά αυτά συμβαίνουν σε άλλα κράτη και είναι αλλότρια προς εμάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου