ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ενεργοί Πολίτες με Οραμα και Λογισμό! (43 χρ. μ.Κ.)

ενεργοί-πολίτες-με-οραμα-και-λογισμό-43-256788

(Στους Μαθητές μου που Ονειρεύονται και δεν Βολεύονται)!

Του Αδάμου Α. Μουζούρη,

Φιλόλογου – Ιστορικού, προέδρου της Ενωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας

«Πίσω δεν έχει το διάβα των Ανθρώπων

Πίσω τα χνάρια μένουν

Στέρεα και βαθιά

Το χρόνο να δαμάζουν»

Αγαπημένε μου Αναγνώστη, γιορτάζουμε σήμερα τη Γέννηση του Θεανθρώπου και υποδεχόμαστε σε λίγες ημέρες τον Νέο Χρόνο, (2020)! Τέτοιες ώρες και μέρες πλημμυρίζουμε από αισθήματα και διαχέομαι τη συγκίνησή μας προς το συνάνθρωπό μας. Σ’ αυτές τις μοναδικές στιγμές, πιστεύω, βρίσκει σάρκα και οστά η πιο μεγάλη αρετή του Ανθρώπου: «να νιώθει τον πόνο και τον καημό του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου όπου και εάν βρίσκεται, σ’ όποιο μέρος της γης, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, καταγωγή…».

Τέτοιες ώρες και μέρες είναι η ευκαιρία για ενδοσκόπηση! Αναμετρόμαστε με τα πεπραγμένα μας μέσα από το σολωμικό Χρέος! (Παλιγγενεσία γαρ)! Ο Άνθρωπος, όπως οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, καταξιώνεται όταν εκπληρώνει το Χρέος του, εθνικό – πατριωτικό, πνευματικό, ηθικό, χωρίς εξωτερικό καταναγκασμό και με ανιδιοτέλεια, χωρίς την προσδοκία του κέρδους. Το Χρέος που είναι μεταξύ πολλών η διαφύλαξη της ελευθερίας και της γλώσσας. Η διαφύλαξη της πολιτισμικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η διαφύλαξη και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η καλλιέργεια και η εμπέδωση των αρχών του δικαίου. Η βοήθεια στον συνάνθρωπό μας. Το χαμόγελο στο διπλανό μας. Η προώθηση της φιλίας, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών…

Τέτοιες ώρες και μέρες αναλογιζόμαστε και το Χρέος σε όσους Ταξίδεψαν σε όσους Είναι, αλλά και σε αυτούς που θα έρθουν! «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί εγώ θα φταίω», αυτό μας λέει η ιστορία μας με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη. Και εμείς οφείλουμε ο «καθείς με τα όπλα του» να παλέψουμε. Να αναλάβουμε τις δικές ευθύνες, έναντι της πατρίδας και των παιδιών μας!

Με ομοψυχία, ενότητα και συναίνεση!! Με Ανεκτικότητα! Ανεκτικότητα σημαίνει αγάπη, κατανόηση, σεβασμός, εμπιστοσύνη, ενδιαφέρον και φροντίδα. Διάθεση να καταλάβει ο ένας τον άλλο. Ανεκτικότητα σημαίνει παραδοχή σφαλμάτων χωρίς εγωισμούς. Με Αμοιβαιότητα! (ταυτόσημη και με την έννοια της Ανεκτικότητας)! Αμοιβαία επιθυμία να ακούσει ο ένας τον άλλο!

Τέτοιες ώρες και μέρες, ειδικότερα σε αυτή τη συγκυρία, η συνείδηση του Ελληνισμού αγρυπνά! Για επαναφορά στην ζωή μας των μεγάλων διαχρονικών αρχών και αξιών: το κάλλος και το μέτρο, το ήθος και η αξιοκρατία, η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και το άνοιγμα στο συνάνθρωπό μας, η φιλοξενία, η φιλία και η συναδέλφωση, η αξιοπρέπεια… η Ανθρωπιά! Αξίες διαχρονικές που λάμπρυναν και κόσμησαν τον Ελληνισμό. Ο κόσμος του φωτός είναι αιώνιος, η Ελλάδα, ενώ ο κόσμος του σκότος είναι παροδικός. Και τώρα η Ελλάδα μας μπορεί να γίνει η νέα φύτρα της Ευρώπης! Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων – οραμάτων!! Και γνωρίζουν ότι για τα καλά και τα ωραία είναι πολύς ο κόπος και λίγος ο χρόνος!

Τέτοιες ώρες και ημέρες, η συνείδηση αγρυπνά και όσο περνούν τα χρόνια τόσο πιο πολύ δυναμώνει και ο πόθος της επιστροφής στην Κερύνεια, του Μόρφου, την Καρπασία, την Αμμόχωστο, το Μπογάζι, …τα σύνορά μας δεν είναι οι ακτές της Αιγαιοπελαγίτικης Κερύνειας μήτε η κατεχόμενη Γη μας. Τα σύνορα μας είναι οι ακτές και τα όρια της Ψυχής μας, της Καρδιάς μας! Για τούτο: Αναπαμός δεν είναι νοητό να υπάρξει κι η συνείδηση οφείλει ν’ αγρυπνά ως την ώρα που ξανά θα ακουμπήσει επάνω σ’ ό,τι τη θεμέλιωσε και την ανάστησε, επάνω στην ακατάλυτη αλήθεια της κατεχόμενης Γης μας!

«Την κατεχόμενη Γη μας δεν την αναπολούμε την Νοσταλγούμε»!

Χρόνια καλά, ανθρώπινα και δημιουργικά. Ευχή και ελπίδα η νέα χρονιά να είναι λυτρωτική για την Μεγάλη Πατρίδα, όπως και την Μικρή – Γλυκιά ιδιαίτερη Πατρίδα, την Κύπρο μας!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου